Historisk norsk-israelsk oljesamarbeid
Universitetet i Stavanger og Technion-universitetet i Haifa er i ferd med å signere en banebrytende samarbeidsavtale om petroleumsvirksomhet. - Det er en stor ære for oss å få være med på dette, sier professor Hans Borge til Dagen.
Avtalen er allerede undertegnet av Stavanger Universitet og sendt til Technion i Haifa, som skal signere de nærmeste dagene.
Israel er i oppstarten av sin olje- og gassindustri og har bedt om hjelp fra Universitetet i Stavanger til å bygge opp sin kompetanse på området. En gjesteforeleser fra Stavanger har allerede vært i sving ved Israel Institute of Technology i Haifa, og nå står nummer to klar til å reise.
Ser til Stavanger
Technion har kastet sine øyne på Universitetet i Stavanger fordi byen er Norges olje- og gasshovedstad og på grunn av det rike miljøet for forskning innen petroleumssektoren som finnes der.
I følge CollegeRag som har rangert verdens beste høyskoler for utdanning av petroleumsingeniører, ligger universitetet i Stavanger på åttende plass i verden når det gjelder forskning innen drilling, ingeniørvirksomhet, utnytting av naturgass og analyser og investeringer innen petroleumssektoren.
- Technion har bedt om hjelp til å utvikle sitt eget studium innen petroleumsfag. Israel gjorde sitt første gassfunn i 1999 og er allerede i gang med utnytting av dette gassfeltet. De har imponert en hel verden med det de har oppnådd så langt. Men de har funnet mer, og enda mer vil komme. De trenger vår kompetanse til å utdanne egne petroleumsgeologer og petroleumsteknologer, sier professor Hans Borge ved Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger.
Liker norsk modell
- I tillegg liker de den norske modellen som gir petroleumseksperter lov å være med å gi råd og innspill i petroleumsforvaltningen. Våre eksperter er med og legger grunnlaget for beslutninger i forvaltningen av gassressursene, og det ønsker Israel å kopiere, sier Borge.
Når avtalen er i boks vil israelske studenter få opplæring ved Universitetet i Stavanger, et studium som kan føre fram til doktorgraden. Til dette får israelske studenter et stipend på 75.000 dollar eller 450.000 kroner, melder nettstedet Globes.
Løfter forskningen
Hans Borge sier ethvert forskningsmiljø er avhengig av dyktige stipendiater. Han tror mange flinke israelske studenter vil søke på stipendiatstillingene ved Universitetet i Stavanger, noe som i sin tur vil løfte forskningen ved det norske universitetet.
- Jeg håper det vil komme folk fra Technion som tar doktorgrad innen petroleumsfag hos oss, og som drar tilbake til Israel for å utvikle egne program på dette feltet, sier Borge.
Han peker på at Israel er ledende innen fagområder som matematikk, fysikk og elektronikk, som alle er sentrale innen petroleumssektoren.
- Det er en stor ære for oss å få til dette samarbeidet med et av verden fremste universiteter, og det gir muligheter for Universitetet i Stavanger å utvikle seg, sier Borge.
Nei til boikott
Han har lite til overs for den akademiske og kulturelle boikotten som en rekke akademikere og kjendiser satte i gang i kjølvannet av Gazakrigen i 2009-2010.
- Jeg er opptatt av akademiske anliggender uansett kjønn, rase, religion og nasjonalitet. Vi ser kun på de faglige kvalifikasjonene og utvikling av disse. De som tar til orde for boikott av Israel, har tydeligvis andre prioriteringer, sier Borge.
Han viser også til at Israel er en rettsstat og det eneste demokratiet i Midtøsten.
- Slike moralske betenkeligheter som disse aksjonistene har, kunne ikke falt meg inn, legger Borge til.
Nettstedet The Nordic Page hevder Norges nye regjering ønsker et bedre samarbeid med Israel enn det som har vært tilfelle tidligere. De siterer leder for Norsk Israelsk Handelskammer i Israel, Aharon Izakson, som synes samarbeidsavtalen mellom de to akademiske institusjonene er et svært positivt signal.
Dagen