Homofile misjonærer splitter finsk misjon
Et homofilt par reiser til høsten ut for Finska missionselskapet. - Saken splitter organisasjonen og misjonsfolket, men kristenledere har vært merkelig tause, sier Leif Nummela.
Tapani Haapala og Ari Muttonen, begge menn, er trolig de første som noen gang har reist sammen ut fra et nordisk land for å misjonere.
De ble velsignet på en stor misjonskongress i Helsingfors søndag, der sistnevnte også ble innviet til prest. Det var byens omstridte biskop, Irja Askola (bildet øverst på siden), som sto for begge deler.
I september reiser paret til Kambodsja.
Forslaget om å sende ut homofilt samlevende ble vedtatt med 202 mot 222 stemmer på årsmøtet i Finska missionselskapet. Da var det 30 som avsto fra å stemme.
- Det betyr at det strengt tatt ikke var flertall for å sende dem ut, sier Nummela, som er en av landets mest kjente bibellærere og redaktør for den kristne ukeavisen Uusi Tie.
Miste støttespillere
Han sier det gjenstår å se om det blir splittelse i organisasjonen, men er sikker på at den vil miste en del støttespillere.
- Potensielle misjonærer vil nok også søke seg til andre misjonsorganisasjoner, tror han.
Nummela forteller at det i løpet av få år har skjedd en rask og kraftig liberaliseringsprosess i finsk kristenhet.
- Først fikk vi en kvinnelig biskop. Hun viet senere en prest som lever i et homoseksuelt forhold. Nå sendes det også et homofilt par ut til misjonsfeltet.
Homo- og likestillingsspørsmål har skapt mye rabalder i den finske statskirken, i enda større grad enn i den norske.
Størst bruduljer ble det da kirkens overhode, erkebiskop Kari Mäkinen, i 2010 fremsatte et forslag om at det var en plikt for samtlige kirkelig ansatte å be for alle såkalte registrerte par.
Nummela forteller om skittkasting og kraftige anklager mot de konservative kristne organisasjonene som har blitt beskyldt for å være rasistiske, ulovlige og til og med livsfarlige fordi de har et annet syn på kvinnelige prester og er konservative i forhold til homofili.
Den profilerte forkynneren har merket seg at kirkeforskere, som selv er for kvinnelige prester, har tatt til orde for at innføring av kvinnelige prester har åpnet for et nytt syn på etikk og lære i kirken.
Relasjoner ute
I en kommentar til Aftenposten sier Kari Skår Sørheim i Det Norske Misjonsselskap at hun ikke kjenner til at det noen gang tidligere skal ha vært sendt homofile par ut på misjonsmarken. Det gjør heller ikke Rolf Kjøde, generalsekretær i Normisjon. Ingen av dem vurderer det som aktuelt for den organisasjonen de representerer. Arnt Gjerpestad, generalsekretær i Misjonsalliansen, ønsket i går ikke å kommentere saken.
I en kommentar til Dagen sier Kjøde at det mest utfordrende ved å sende ut et homofilt par vil være samarbeidsrelasjonene ute i en konservativ kirke.
- Det vil nok bli reagert skarpt på dette i Kambodsja. Jeg kjenner godt organisasjonen som Finska missionselskapet samarbeider med. De er rimelig tett på menighetslivet og det er et sterkt kristent fellesskap i staben. Her rører en ved dype relasjoner, sier han.
- Kan det samme skje i norsk misjon om noen år, tror du?
- Det må hver enkelt organisasjon svare for, men jeg tror ikke det.
Tormod Engelsviken, professor i misjonsvitenskap ved Menighetsfakultetet, sier han aldri tidligere har hørt at det har blitt sendt ut et homofilt par i tverrkulturell misjon.
- Det må bli vanskelig for dem, i alle fall dersom de skal arbeide innen kirke- og menighetsliv. Store lutherske kirker i sør ønsker ikke samarbeid med kirker som står for en liberal teologi i homofilispørsmålet, sier han.