LØSNINGSORIENTERT: – Noe av det jeg liker best ved jobben er at jeg får bruke mine skapende evner i kombinasjon med at jeg må drive med problemløsing, sier Hildegunn Haugen.

Hun drømmer om å skape gode byer

Som arkitekt vil Hildegunn Haugen heller skape gode byrom enn et nytt operahus.

Publisert Sist oppdatert

Haugen har bakgrunn som misjonærbarn fra Japan og har et nært forhold til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), der ord som kall og tjeneste er mye brukte ord. Selv jobber Haugen med byutvikling og planlegging av rom - både inne og ute. Hun elsker jobben og tenker at der ligger hennes kall.

Evne til å skape

– Han vil at vi skal skape og har gitt oss evnen til å gjøre det. Å skape gode bygg og byer har stor betydning for de som bor og lever der, sier hun.

Vi treffer henne på NLMs generalforsamling i Vestfold, der hun jobber mest bak kulissene og er med å koordinere bibeltimer og kveldsmøter. Men hun er også oppført to ganger i programmet; i en paneldebatt om hvordan organisasjonen kan være relevant i en ny tid og i forbindelse med at hun skal holde appell på en lovsangskonsert med David André Østby.

– Når man er vokst opp med misjon, ligger det i ryggraden å dele troen med andre. Jeg liker å forkynne, men i hverdagen som arkitekt er det ikke så lett å snakke om tro. Der er jeg ikke så frimodig som jeg skulle ønske, sier hun.

– Hva betyr det for deg å være kristen?

– Jesus er det viktigste i livet mitt, sier hun, men tar seg i det.

– Jeg ønsker i alle fall at han skal være det, legger hun til.

– Kan du utdype det?

– Det er vanskelig i dagens samfunn å sette Jesus først. Jeg husker at jeg tenkte alvorlige tanker rundt det å være kristen da jeg var liten. Siden har troen alltid vært en naturlig del av livet.

Med i prosessen

– Tenker du at det var Gud som ønsket at du skulle utdanne deg til arkitekt?

– Jeg tror Han var med i prosessen. Kanskje var det også litt protest fra min side, for jeg ønsket verken å bli lærer, sykepleier eller misjonær. Å bli arkitekt er nok ikke det eneste rette jeg kunne valgt, men det er et yrke der jeg får bruke evnene Gud har gitt meg.

Haugen forteller at lærerne hun hadde på videregående var opptatt av at jenter som var gode i matte, fysikk og kjemi burde begynne på NTNU i Trondheim og bli ingeniør. Et ekstra valgfag på videregående ga henne smaken på estetiske fag. Plutselig virket det mye gøyere å skulle bli arkitekt enn ingeniør.

– Noe av det jeg liker best ved jobben er at jeg får bruke mine skapende evner i kombinasjon med at jeg må drive med problemløsing. Det gjør det til en spennende jobb.

Haugen forteller at hun ikke er så opptatt av små detaljer eller at bygget hun tegner skal se fantastisk ut.

– Det viktigste er at det skal fungere og at folk får en positiv opplevelse av det.

Boligprosjekt

Som et lite apropos nevner hun Oslo Convention Center i Stokke, der vi befinner oss. Arkitekten liker funksjonaliteten og nevner konkret at det er rikelig med toaletter.

– På en generalforsamling med rundt 3.500 deltakere er det deilig at man slipper å stå i lang kø og må planlegge hvert eneste do-besøk, sier hun.

I de elleve årene hun har arbeidet som arkitekt har hun blant annet tegnet luksusboliger, kontorbygg og noe så uspennende som ombygging av et dekkhotell. Akkurat nå jobber hun med et boligprosjekt i Lørenskog.

– Vi tegner boligblokker, samtidig som vi jobber med byutvikling. Å arbeide som arkitekt handler også om å lage reguleringsplaner for hvor høyt man kan bygge, for eksempel. Det er gøy at jobben er så variert og så praktisk, synes hun.

– Du er vokst opp i en lekmannsorganisasjon der bedehusene har vært sentrale samlingssteder. Hva tenker du om norske bedehus?

– Jeg må innrømme at jeg synes det er litt tankevekkende å se hvor flott folk har det hjemme, mens en del bedehus hadde hatt godt av litt oppussing. Misjonsfolket har jo ikke vært et jålete folk, og det er bra. Det gjenspeiler de bygningene vi disponerer. Vi har vært mer opptatt av formidlingen av Guds ord enn estetikk.

Fortetning

– Hva er drømmeprosjektet?

– Det tror jeg må være byutvikling. I Fredrikstad jobber vi blant annet med fortetning av byen. Hvordan byen ser ut, har utrolig mye å si for hverdagen til folk. At det fins gode sykkelveier, gode oppholdssteder ute, møteplasser og joggeløyper, bidrar til bedre helse for de som bor der. Å jobbe med byutvikling trigger meg mer enn å skape et operahus, for å si det sånn.

Haugen sier at vi er nødt til å tenke nytt om måten vi bor og lever på. For å få bukt med bilbruken må man tenke fortetning. Vi bør innrette oss slik at det er kort vei mellom jobb og bolig, mener hun.

Powered by Labrador CMS