Hva gjør de kristne festivalene og stevnene så viktige?
Er du som meg, så ser vi frem mot festivalsommeren 2021, i tro på at vi igjen kan samles fysisk til mange inspirerende sommerfestivaler og stevner.
«Å nei, blir det ikke sommerfestival i år». Slik var reaksjonen da den minste av mine gutter fikk høre at årets sommerfestival var avlyst.
Ja, faktisk pleier guttene mine til å delta på flere, i sommer ble alle avlyst eller gjort digitale. Så ble dette, som så mye annet – en annerledes sommer.
Flere titalls kristne festivaler og stevner var planlagt denne sommeren, de aller fleste ble avlyst, noen ble gjennomført med klare koronarestriksjoner og noen omgjorde festivalen til et heldigitalt arrangement.
Mange omtaler sommerfestivaler og stevner som årets høydepunkt, og derfor var nok reaksjonen til min minstemann gjenkjennelig for svært mange.
Hva gjør de kristne festivalene og stevnene så viktige?
Festivalene er viktige fordi det er sosialt og bygger fellesskap, det kombinerer ferie, fellesskap og forkynnelse, og det virker ofte som en forsterker i forhold til det daglige kristenlivet. Mange forteller om hvor avgjørende de kristne festivalene er, og har vært for dem.
Mange kommer fra små steder, kanskje også med lite menighetsarbeid tilrettelagt for de ulike aldersgruppene. På festivalene opplever man fellesskap med hundrevis, ja kanskje tusenvis.
De kristne festivalene er Jesusnære, inkluderende, samlende og inspirerende. Derfor er de så viktige, og derfor er også savnet etter de mange festivalene i år stort.
På tross av de mange avlyste festivalene har mange gjort det de kan for å gi deltakerne festivalopplevelsen. Pinsebevegelsens Sommerstevnet og Skjærgårds er eksempler på stevner og festivaler som ble gjort heldigitale.
Skjærgårds feiret i år sitt 40-årsjubileum og sendte en 40 timer lang digital festival fra tre ulike scener i en lagerhall på Kalbakken.
For å gjengi den gode opplevelsen av festivalsommer var det lagt ned mye arbeid når Skjærgårds ble flyttet til digitale plattformer, ifølge festivalsjef Roar Eikeli.
Han sa at «det ene som har vært viktig er høy kvalitet, og det andre å finne en god måte å formidle evangeliet om Jesus på til de som sitter og lytter.» Han la til «Vi sier flere ganger i forberedelsene at når lampene slukkes og kameraene går av her, så ønsker vi at Jesus skal stå igjen». Det erfarte jeg at de klarte.
Sommerstevnet i Sarons dal og IMI-kirkens sommerstevne Åpen Himmel er eksempel på festivaler og stevner som ble gjennomført fysisk, men med klare begrensninger.
Egil Elling Ellingsen, pastor i IMI-kirken sier det er smerte å måtte splitte sommerstevnet Åpen Himmel på tre lokasjoner slik de har vært nødt til i år, men opplever likevel at gode ting har kommet ut av dette, som at samarbeidsmenigheten må, og har tatt større ansvar for gjennomføring av stevnet.
Når dette skrives er jeg på Olavsfest i Trondheim, Norges største kultur- og kirkefestival. Fra yrende folkeliv i gatene tidligere år, sendes nå konserter fra en folketom katedral og de mange samtalene i kirkehagen huser bare et begrenset antall personer, men som direktør for Olavsfest Petter Myhr sier «Jeg håper at dette blir den Olavsfest som når flest mennesker».
For Olavsfest er gjennom digitale plattformer gjort tilgjengelig for alle, der du er. Fra konserter og gudstjenester, til familietime og et mangfold av samtaler. Det er imponerende.
Slik ble festivalsommeren 2020. Annerledes på så mange måter. Selv om mange måtte avlyse, har den som vil kunne erfare gode digitale festivaler og møtepunkt, og noen få har også møttes fysisk.
Men er du som meg, så ser vi frem mot festivalsommeren 2021, i tro på at vi igjen kan samles fysisk til mange inspirerende sommerfestivaler og stevner.