Indonesias grunnvoller skjelver
16. november i år fikk den kristne guvernøren i Jakarta, Basuki «Ahok» Tjahaja Purnama, erfare noe av sprengkraften i disse underliggende spenningene i samfunnet. Ahok ble anklaget for blasfemi mot islam.
– Indonesias innbyggere må stå sammen om å sikre at det fortsatt vil være rom for ulik religiøs overbevisning i landet vårt.
Det er Yongkie Sumual, en av deltakerne i et fredelig opptog på den indonesiske øya Sulawesi, som sier dette. Sumual forsikrer at befolkningen på Nord-Sulawesi er fast bestemt på å forsvare Pancasila (ideologien Indonesia er bygget på), grunnloven og prinsippet om «Unity in Diversity» – samhold på tvers av skillelinjer.
Indonesia er i demokratisk forstand en ung nasjon. Først i 1999 ble det innført et reelt flerpartisystem med frie demokratiske valg. Øystaten består av flere hundre ulike stammer med mer enn 700 ulike språk. Av en befolkning på om lag 250 millioner mennesker er mer enn 85 prosent muslimer. Ingen land i verden har flere muslimske innbyggere enn nettopp Indonesia.
Mange har omtalt Indonesia som en mønsterstat for fredelig sameksistens mellom ulike religioner. Og i forhold til mange andre land med en muslimsk majoritet, så er nok dette en riktig beskrivelse. Ikke desto mindre er de fleste av landets innbyggere velkjent med at den fredelige sameksistensen til enhver tid avhenger av at alle som ikke tilhører landets religiøse majoritet går stille i dørene. Både kristne og andre ikke-muslimer har smertelig fått erfare at de på mange måter må finne seg i å leve som annenrangs borgere i øyriket.
16. november i år fikk den kristne guvernøren i Jakarta, Basuki «Ahok» Tjahaja Purnama, erfare noe av sprengkraften i disse underliggende spenningene i samfunnet. Ahok ble anklaget for blasfemi mot islam. Anklagene ble fremsatt etter at han i en valgkamptale på Thousand Islands tidligere i høst viste til et vers i Koranen (sure 5,51), og understreket at det var legitimt både for muslimer og kristne å stemme på ham. Det aktuelle verset har gjentatte ganger blitt brukt av Ahoks motstandere som et argument for at kristne ikke kan velges til ledende posisjoner.
Guvernøren fremholder selv at han ikke har sagt noe nedsettende om Koranen. Han har kun gitt uttrykk for at dersom noen har latt seg overbevise av det aktuelle verset til ikke å stemme på ham, så får de heller velge å ikke gjøre det. Ikke desto mindre ble Jakartas gater nylig fylt av anslagsvis 100.000 demonstranter som krever at Ahok må straffes for å ha krenket Koranen. Opptrinnet fant sted kort tid etter at en redigert versjon av en valgkamptale som ble holdt på Thousand Islands ble lagt ut på Facebook.
Påtalemyndighetene har startet etterforskning, og guvernøren har fått status som mistenkt. Jakarta Post melder at det er varslet en ny stor demonstrasjon fredag 2. desember. Avisen opplyser at flere millioner mennesker trolig vil delta i disse demonstrasjonene, med krav om at Ahok må dømmes for blasfemi – og dertil med krav om president Joko Widodos avgang. Kravet om at presidenten må trekke seg sees i sammenheng med hans nære vennskap med den kristne guvernøren. Ifølge avisen frykter man at demonstranter vil forsøke å okkupere Representantenes Hus.
Saken tok en ny vending sist onsdag. Politiet valgte da å arrestere mannen som offentliggjorde en redigert versjon av en guvernørens valgkamptale. Ved å reise tiltale mot Ahok har myndighetene imidlertid allerede gitt etter for noen av kravene fra de radikale muslimske gruppene som har satt i verk det hele. Det knytter seg derfor stor spenning til hva som videre vil skje de nærmeste dagene og ukene.
Politiet har varslet at det vil bli satt i verk nye sikkerhetstiltak i forbindelse med den varslede demonstrasjonen kommende fredag, i et forsøk på å hindre at situasjonen eskalerer. Samtidig holder innbyggere i hele landet pusten – med god grunn! Det er mye som står på spill nå i Indonesia. Vær med å be om at lov og orden i landet vil bli opprettholdt, og at sannhet og rettferdighet må vinne frem i Indonesias rettssystem og politiske prosesser.