Innrømmer mannskrise i ImF
- Indremisjonsforbundet har en mannskrise. Kvinner kan føle seg som en reserve, sier generalsekretær Erik Furnes.
Det sier han etter Indremisjonssamskipnaden (IMS) nylig har ansatt Marit Hårklau Ådnanes som leder i kretsen. Styret i IMS lette etter menn til stillingen i ett år, men endte med å ansette Ådnanes i stillingen. I slutten av juni ble også Aud Karin Kjølvik konstituert som rektor på Bildøy bibelskole i stillingen som opprinnelig var forbeholdt menn.
- Det er ikke til å legge skjul på at vi har en mannskrise i ImF, sier generalsekretær Erik Furnes.
Han sier at situasjonen innbød til at det var viktig å få en leder på plass og ser positivt på ansettelsen, selv om den ikke er permanent ennå.
- Det er midt i ferietid, og alt ansvaret er ikke fordelt, men vi ser positivt på å få en permanent ordning på plass, sier Furnes om rektortilsettingen.
Heller en lederkrise
Generalsekretæren snakker om letingen etter ledere som en utmattende prosess.
- Det var behov for å få en leder på plass, og det er stor forståelse fra mange hold at vi tok den avgjørelsen som vi gjorde, forteller han.
Trond Fr. Johansen i Sogn og Fjordane Indremisjon har selv opplevd at oppslutningen til lederroller i ImF er lav. De har hatt utlyst en barne- og familiekonsulentstilling i to år uten at noen har svart på ropet.
- Det er vel heller snakk om en lederkrise enn en mannskrise. Det er ikke noe som preger bare ImF, men hele kristen-Norge. Også Den norske kirke sliter med prester til stillingene sine, sier han.
Han tror en av grunnene til den lave oppslutningen er at det er en lav identitetsfølelse blant unge i ImF. Da blir det færre søkere til stillingene, og også færre menn.
- Det har nok noe med identitet å gjøre. Vi er for dårlig til å gjøre bibelskoleelevene stolte av kallet vårt og jobben vi gjør. I et individualisert samfunn er det lett å heller velge en mer økonomisk lønnsom karriere, forteller han.
Både Ådnanes og Johansen ser også at lederstillinger er mindre attraktivt både i kristen og verdslig setting.
- Det er generelt færre søkere til lederstillinger. Folk ønsker ikke å ta ansvar, generelt. Når ImF da i tillegg bare ønsker menn inn i lederstillingene blir det naturligvis færre å søke blant, sier Johansen.
Andrevalg
Stillingen som daglig leder i IMS lå ute i over ett år før Ådnanes på mandag ble ansatt i stillingen. Furnes er redd at de kan føre å bli ansatt som en reserve, når de ikke får mannlige seriøse søkere.
- Det er en fare for at de kan føle seg som reserver, sier han.
Ådnanes forteller at selv om hun ikke ble spurt til stillingen før IMS, ifølge Sambåndet, «spurte til det ikke var flere å spørre» føler hun seg ikke som noe andrevalg. Hun måtte bli spurt til stillingen. Selv tenkte hun aldri å søke.
- Jeg var jo feil kjønn, så når rekrutteringsfrimaet spurte meg, og et eldre misjonspar oppfordret meg til å ta stillingen, kom det som et sjokk, forteller Ådnanes.
For å kunne ansette en kvinne i lederstillingen og holde på sin lære om tjenestedeling måtte IMS opprette et hyrderåd som skal ta seg av hyrdefunksjonen som vanligvis ligger i stillingen Ådnanes nå har gått inn i.
Ikke store reaksjoner
Trond Fr. Johansen i Sogn og Fjordane Indremisjon tror ikke ansettelsene vil skape de store debattene.
- På grasrotplan er vi mer opptatt av hvordan vi skal få folk inn i bedehuset, forteller han.
DAGEN