Intenst tett foran homovedtak
Ingen våger å spå utfallet før lørdagens store debatt om kirkelig vielse eller forbønn for likekjønna par. Bare lobbyister for homoliturgi er synlige på kirkemøtet.
Det er tett løp mellom partene foran lørdagens debatt om liturgi for likekjønnede par. Kirkemøtets delegater går noen intense døgn i møte før saken avgjøres tirsdag. Nå er det kamp om hver stemme i kirkemøtesalen.
- Spørsmålet er veldig vanskelig og går på helt grunnleggende vurderinger. Jeg håper jeg tilnærmer meg spørsmålet med ydmykhet. Jeg tror jeg har bestemt meg, men det gjenstår jo å se hva vi skal ta stilling til, sier kirkemøtedelegat Nils Dagestad når Dagen spør ham rundt lunsjtider fredag.
- Per i dag tenker jeg at jeg stiller meg bak flertallet av biskopene og går for at det lages en forbønnsliturgi.
Flere mot
Etter kirkevalget i 2011 ble det klart at MorFarBarn, som går mot liturgi, fikk 34 av de anbefalte kandidatene valgt inn i Kirkemøtet. Raus Folkekirke, som anbefalte kandidater som støtter vielsesliturgi for homofile, fikk 29 kandidater.
En opptelling Dagen har gjort, viser to ekstra av MorFarBarn anbefalte kandidater er delegater til årets kirkemøte, mens tre av Raus Folkekirkes anbefalte kandidater ikke møter. Dermed er stillingen 26 - 36 mot ny liturgi.
Men kirkemøtet har 116 delegater, og et flertall av de 12 biskopene er for forbønnsliturgi. Kirkerådet har også delt seg med et knapt flertall mot å utarbeide liturgi. Dermed er det helt åpent hvordan vedtaket blir tirsdag.
Lobber for liturgi
Trond Laksaa har kommet hele veien fra Narvik for å drive lobbyvirksomhet overfor kirkemøtedelegater. Presten, som ikke selv er homofil, men er med i styret i Åpen Kirkegruppe for å vise støtte, tør ikke spå utfallet av saksbehandlingen på Kirkemøtet.
- Jeg er helt sikker på at vi får en liturgi, men om vi gjør det på dette Kirkemøtet er jeg usikker på. Jeg håper vi får det så vi slipper kamp. Liturgien kommer, det er bare et spørsmål om hvor mye den splitter kirken før den kommer, sier han.
- Viktigst å snakke med folk
Sammen med leder i Åpen Kirkegruppe i Oslo, Frode Kinserdal, står Laksaa på stand og deler ut materiell til de som måtte være interessert.
- Det viktigste er å være synlige og snakke med folk. Delegatene har fått så mye informasjon på forhånd at vi ikke prakker på dem brosjyrer.
Det er særlig en oversikt som viser hvordan et vielsesrituale for homofile kan se ut og sammenligner den svenske, danske og norske liturgien som har blitt revet bort. Kinserdal, som er religionssosiolog har inntrykk av at flere delegater fremdeles er i tvil.
Gjennom sitt arbeid i Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO) gikk Kinserdal gjennom svarene på spørsmålene som kandidatene til bispedømmerådene fikk i forkant av valget i 2011.
- Da svarte mange at de ville se hva som skjer i saken før de tok en endelig avgjørelse.
Ingen motlobby
Øivind Benestad er delegat fra Agder og Telemark bispedømme. Han er også frontfigur i MorFarBarn som blant annet vil forsvare ekteskapet som en samlivsinstitusjon mellom mann og kvinne.
Til Dagen forteller Benestad at det ikke er organisert lobbyvirksomhet overfor Kirkemøtet. Av kapasitetsgrunner har stiftelsen kun en ubemannet stand på Kirkemøtet.
Litt i overkant
Kirkemøtedelegat Nils Dagestad sier han har merket lobbyvirksomheten godt. Selv om det til tider har blitt for mye mener han at delegatene må tåle det.
- Det understreker kompleksiteten og bidrar til prosessen. Jeg tenker at det har blitt litt for mye og i noen grad «gått rett i søpla». Men noe er også nyttig og informativt, sier han.
DAGEN