PRESTEKRAGEN: Sokneprest i Hallgrimskirken i Reykjavik, Sigurdur Árni Thórdarson.

Islandsk folkekirke er positiv til åsatru

– Det er et hyggelig samfunn og ingen ekstremister, sier sogneprest Sigurdur Árni Thórdarson om åsatru-tilhengerne.

Publisert Sist oppdatert

Han har hengt fra seg kappe og krage etter en orgel- og bønnestund i Hallgrimskirken, Islands mest fotograferte kirke. Nå byr sogneprest Sigurdur Árni Thórdarson på suppe sammen med 20 ansatte og besøkende.

Eksplosiv vekst for åsatru på Island

Soknepresten ser det ikke som noe problem for kirken at åsatroen vokser.

– Nei, det er positivt at åsatroen blir fortolket på en ny måte. Samfunnet peker på viktige etiske aspekter som vern om livet. Vi har felles agenda, men ulik tro, sier Thordarson og smiler bak runde, blå plastbriller.

STOR GUD: Steinunn Björnsdóttir, prest i Hjallakirken i Kópavogur, nabokommunen til Reykjavik.

Han understreker at folkekirkens rolle er å være en åpen og liberal kirke.

Bølger av misnøye

Også prest Steinunn Björnsdóttir i Hjallakirken i nabokommunen Kópavogur byr på suppe. Hun har bidratt til forskning på religion og folkekirken på Island, og var med på å grunnlegge et tverreligiøst forum som skulle skape dialog mellom ulike trosretninger på Island.

Den lutherske, nasjonale folkekirken har 74 prosent av befolkningen som medlemmer. Men siden 2009 har 10.300 personer meldt seg ut.

LES: Islandsk misjonssamband ser åsatru som misjonsmark

Björnsdóttir peker på «bølger av misnøye» som kommer og går. Ateistiske organisasjoner jobber aktivt for at folk skal melde seg ut. Likekjønnet ekteskap er en het potet for mange, og på 90-tallet ble en biskop anklaget for seksuelle krenkelser.

– Det kom tilbake da datteren hans publiserte en bok i 2011, sier hun.

Personlig frelser

Björnsdóttir har en uprøvd teori om at folk ofte har vært misfornøyde og sinte på styresmaktene etter finanskrisen i 2008, men at de ikke bare kan melde seg ut av samfunnet, med mindre de drar utenlands.

– Men du kan melde deg ut av kirken. Uansett hva som skjer, tror jeg folk vil melde seg ut framover.

SUPPETID: Sokneprest Sigurdur Árni Thórdarson spiser suppe med kirkedirektør Jónanna Björnsdóttir og kirketjener Jón Konrad Gudbergsson etter orgel- og bønnestund i Hallgrimskirken i Reykjavik sentrum.

Presten opplyser at ti prosent går månedlig til gudstjenesten, men andre deler av kirkelivet har flere deltakere. Tallene for dåp og konfirmasjon er fortsatt høye.

– Hvor viktig er troen på Jesus som frelser i folkekirken?

– Den er veldig viktig. En kristen er en som sier at han eller hun er kristen og døpt. Men jeg har hørt andre definisjoner. Da jeg vokste opp i skoleungdomslaget måtte du godta Jesus som personlig frelser. Jeg tror at Gud er større enn det. Vi er reddet av Jesu verk, ikke av at vi tror så utrolig mye selv.

Powered by Labrador CMS