Israelere tar livet tilbake med grønne pass
Vaksinerte innbyggere i Israel får nå lov å gå på konserter, besøke restauranter og be i synagogen.
Israel er det landet i verden som har kommet lengst i koronavaksineringen. Ifølge Our World in Data er det delt ut 96 vaksiner per 100 innbyggere og 40 prosent av befolkningen i Israel er fullvaksinert.
Nå deler myndighetene ut grønne pass til alle som er fullvaksinerte eller allerede har hatt korona. Passet gir dem en rekke fordeler og en hverdag som minner om den som var før koronapandemien traff verden.
Åpner opp
Kjøpesentre og museer har allerede åpnet for alle, men du må ha et grønt pass for å gå på treningssenteret, i teateret eller på konserter.
Dersom du ønsker å spise på restaurant kan du gjøre dette med et grønt pass. Uten passet må maten eller drikken nyes på uteservering.
Tilgang til synagogen
Synagogene har vært stengt i lenger perioder under koronakrisen. Nå kan de som har det grønne passet fritt gå i synagogen igjen. De som vil delta i bønnen, men ikke har passet, må stå utenfor synagogen og lytte til gudstjenesten gjennom de åpne vinduene.
– Det er en streng regel som er innført, men den er der av en god grunn. Dette vil gjøre at Israel raskt kan komme tilbake til normalen, sier synagogeleder Meir Elbaz til Daily Mail.
Begrensninger
Det grønne passet gir mange fordeler til mottakerne av det, men gjelder kun innenfor Israels grenser og kan bare bli utstedt av det israelske helsedepartementet. Det er heller ikke alle som vil bli tilbudt et slikt pass i det hele tatt.
Selv om Israel jobber hardt for å få utsatte grupper til å ta vaksinen, er nemlig ikke målet at 100 prosent skal vaksinere seg. Rundt tre millioner mennesker er enten for unge (under 16 år) eller har allerede en immunitet gjennom å være smittet. De under 16 som har vært smittet av viruset kan få bevis på dette, som vil stå i foreldrenes vaksinepass.
For dem som har vært smittet gjelder de grønne passene til 30. juni. Det er ikke klart om man da har avskaffet ordningen med grønne pass, eller om denne andelen av befolkningen mister fordelene knyttet til å være innehaver av det grønne kortet.
Danmark følger etter
Det jobbes med liknende vaksinepass i flere europeiske land, samt i Brussel for et felles EU-pass. I Danmark forventer de å ha et digitalt vaksinepass på plass innen mai.
I første omgang er det tenkt at passet skal gjøre det enklere for dansker å reise, for eksempel til andre land som krever negativ covid-19-test før innreise, skriver NTB. Næringslivet i Danmark håper at passet etter hvert også kan brukes i forbindelse med konserter eller fotballkamper.
I Norge jobbes det også med et vaksinepass, men myndighetene har ennå ikke tatt stilling til hvordan et slikt pass skal brukes. Her er en forholdsvis liten andel av befolkningen fullvaksinert (3.4 prosent) og det er derfor ikke like aktuelt å åpne store deler av samfunnet kun for denne gruppen.
EUs løsning
Mandag 1. mars uttalte EU-leder Ursula von der Leyen at EU jobber med et digitalt vaksinepass og at dette skal stemmes over i slutten av måneden.
Ifølge nettavisen Deutsche Welle presser turistland som Spania og Hellas hardt på for å få dette gjennom, slik at europeere kan reise på sommerferie.
– Målet for et slikt system vil være at man kan reise trygt i EU og til USA - for både arbeidsreiser og som turist, skriver von der Leyen i en Twitter-melding.
Hun mener alle EU-landene må bli med på løsningen for at den skal bli en suksess i Europa, slik det har blitt i Israel.