VALGKAMP: Blått og hvitt-leder Benny Gantz (midten) besøkte denne uken Jordandalen sammen med tredjekandidat Moshe Ya'alon (th).

Israelsk opposisjonsleder vil annektere Jordandalen

Blått og hvitt-leder Benny Gantz sier at han vil jobbe for å annektere Jordandalen dersom han blir statsminister etter valget 2. mars.

Publisert Sist oppdatert

Jordandalen er den østlige delen av Vestbredden, som grenser mot kongedømmet Jordan. Under en tur til regionen tidligere denne uken, beskrev Gantz dalen som Israels østligste forsvarsmur, og understrekte at den aldri kan skilles fra staten Israel.

– Etter valget vil vi arbeide med å få israelsk suverenitet over jordandalen. Vi vil gjøre dette som ledd i en samlende, nasjonal prosess, og i samarbeid med det internasjonale samfunnet, sa opposisjonslederen ifølge The Jerusalem Post.

Inntil anneksjonen kan oppnås, ønsker han å utvikle regionens infrastruktur, jordbruk, bosetninger og turistindustri.

Utfordres

Netanyahu og andre høyreledere utfordret umiddelbart Gantz og ba han implementere anneksjonen ved å stemme for dette i nasjonalforsamlingen Knesset allerede nå.

Ifølge kilder i Netanyahus Likud-parti, vurderer statsministeren å ta opp anneksjonen både i regjeringen og nasjonalforsamlingen Knesset allerede neste uke, selv om han kun leder en overgangsregjering.

Riksadvokat Avichai Mandelblit har tidligere vært sterkt kritisk til at slike vedtak kan gjøres før en permanent regjering er på plass.

Både transportminister Bezalel Smotrich (Yamina) og forsvarsminister Naftali Bennett (Yamina) støtter imidlertid en slik plan, og førstnevnte har foreslått at en avstemming kan finne sted samtidig med en forventet avstemming om immunitet for statsministeren i straffesakene som er reist mot han.

– Det er tid for handling og ikke bare ord, sier Bennett til The Jerusalem Post.

Forsvarer Gantz

Både israelske og amerikanske kilder har hevdet at Gantz som stabssjef i forsvaret var villig til å gi Jordandalen til palestinerne, som ledd i de amerikansk-ledete fredsforhandlingene som fant sted i 2013 og 2014. Vilkåret skal ha vært at det israelske forsvaret skulle få bli værende i området i 10-15 år etter den formelle tilbaketrekkingen.

Gantz forsvares imidlertid av Moshe Ya'alon, som er tredjekandidat på Blått og hvitts liste. Han mener det er irrelevant hva Gantz sa som stabssjef, all den tid han var underlagt Netanyahu i diplomatiske spørsmål.

– Egentlig var det Netanyahu som var i ferd med å bukke under for det amerikanske presset, sier Ya'alon.

Han mener folk bør vektlegge hva Gantz sier som partileder.

– Gantz er mer dedikert til denne saken enn det Netanyahu er, sier Ya'alon, som tidligere var forsvarsminister for Netanyahus Likud-parti.

Fra israelsk venstreside kommer det likevel sterk kritikk mot utspillet til Gantz.

– Det var helt feilslått. Det eneste Gantz oppnår er å spille ballen over til Netanyahu, som tjener på at denne typen saker dominerer valgkampen, skriver kommentatoren Noa Landau i Haaretz.

Han mener at det uansett vil være umulig å få til en internasjonal avtale om anneksjon av Jordandalen.

Myke høyrevelgere

Israelske kommentatorer er jevnt over enige om at kampen nå står om de ti prosentene av velgerne som defineres som «myke høyrevelgere». Disse er gjerne lei Netanyahu og alle korrupsjonssakene, men de må overbevises om at Gantz ikke tilhører venstresiden, og at han er like patriotisk og opptatt av sikkerheten som nåværende statsminister.

Flere peker på at Gantz de siste ukene har tatt med seg både religiøse og mer høyreorienterte partifeller på ulike oppdrag.

På turen til Jordandalen hadde han med seg tredjekandidat Moshe Ya'alon, som ligger til høyre for Netanyahu i mange spørsmål, mens nestleder Yair Lapid ble hjemme. Lapid tok for et år siden med seg det antireligiøse sentrumspartiet Yesh Atid inn i den blå-hvite alliansen.

Powered by Labrador CMS