Jaffa - ikke alltid det vi tror
Jaffa-appelsinen forbinder vi med Israel. Men Jaffa-appelsiner dyrkes også i Spania og Sør-Afrika.
Appelsiner er fortsatt en stor israelsk eksportvare, men ikke alt er som før. Israelske fruktdyrkere er i ferd med å vri produksjonen over til mandariner og andre eksotiske frukter og grønnsaker som kiwi, avocado, mango og papaya som de får mye bedre betalt for.
I tillegg produseres det appelsiner til lavere kostnad i land som Spania, Sør-Afrika, Egypt og Tyrkia. Det har tvunget israelske appelsinprodusenter til å ta noen grep.
Generalsekretær Tal Amit i sitrusdivisjonen i det israelske Plants Production and Marketing Board forteller at det har vært en klar nedgang i produksjon av appelsiner i Israel de siste 10 -15 årene fordi fortjenesten er i ferd med å forsvinne.
Årsaken er stigende kostnader i form av høyere lønn til arbeiderne, dyrere vann og dyrere kjemikalier.
Les også: Rekordimport av varer fra Israel
Billigere i Egypt
- Egypt startet å dyrke appelsiner i stor stil for fem-seks år siden til så lav pris at de holdt på å sparke oss ut av markedet. Svært billig arbeidskraft, gratis jord og gratis vann ga appelsiner til en billig penge. Da måtte vi foreta oss noe, sier Tal Amit til Dagen.
Løsningen ble mandariner som Vesten mer enn gjerne ville ha. Dermed gikk de israelske appelsindyrkerne over til mandariner. Hånd i hånd med dette gikk omfattende forskning, og det førte til utvikling av mange varianter av mandariner som er unike for Israel med svært høy kvalitet.
- På en måte kan vi derfor si at appelsinproduksjonen har gått ned på bekostning av stor produksjon av mandariner. Vi har tilpasset oss vårt største marked, Europa, og de er villige til å betale for våre gode kvalitetsprodukter, sier Amit.
- Når andre land produserer appelsiner billigere enn oss og vokser i markedet, må vi bli flinkere og mer sofistikerte for å konkurrere med dem. Dermed har vi lagt om produksjonen til mer eksotiske frukter som for eksempel mandariner, sier han.
«Made in South Africa»
Jaffa-navnet står likevel så sterkt i flere europeiske land at israelske produsenter opprettholder merkenavnet, selv om mer og mer av de gode appelsinene nå kommer fra land som Spania og Sør-Afrika. Mandarinene selges også under merkenavnet Jaffa.
I Israel høstes appelsiner fra januar til slutten av mars. Men fordi etterspørselen etter den gode frukten er så stor og konstant hele året, har det israelske produksjonsselskapet inngått avtale med sørafrikanske bønder som leverer appelsiner de måneder av året det ikke høstes noe i Israel. Dette har allerede pågått i seks-sju år.
- De dyrker den israelske shamouti-appelsinen - den typiske Jaffa-appelsinen - under streng kvalitetskontroll fra oss. I tillegg lar vi spanske produsenter levere samme type appelsiner når det er «huller» i vår egen produksjon. Dermed kan man finne pakker i butikken der det står «Made in Spain» eller «Made in South Africa». Vi lurer ikke kundene, for det er våre appelsintyper, det skjer etter våre kvalitetskrav, og varen er merket med opphavsland, forteller Tal Amit.
Jaffa-navnet står sterkt
I Storbritannia skjer dette gjennom fruktkjeden Tesco, mens det i skandinaviske land ikke har latt seg gjennomføre å knytte seg til bare en kjede for salg av frukt.
- I England er navnet Jaffa jevngodt med appelsin. De regner visst med at appelsiner heter Jaffa, og tenker ikke at det nødvendigvis har noe med Israel å gjøre. Derfor har vi ikke merket noen form for boikott av våre sitrusprodukter i England, sier Amit.
Han er klar over at motstanden mot Jaffa-appelsiner er sterkere i de skandinaviske landene, slik det også tidligere har vært i Frankrike.
- Der hendte det at demonstranter gikk inn i butikker, rev varene våre ut av hyllene og kastet dem ut over gulvet. Men Frankrike har vedtatt en lov som forbyr slike demonstrasjoner, så der er det slutt på dette, forteller han.
Boikott rammer palestinerne
Tal Amit har lite til overs for vestlige politikere som slår politisk mynt på Jaffa-navnet og tar til orde for total boikott av israelske landbruksvarer.
- Vi produserer ikke våre sitrusfrukter på Vestbredden eller i Gaza. Alt er dyrket og pakket i Israel. Jeg synes politikere som ivrer for boikott av våre varer, tenker svært kortsiktig.
- Mellom 40.000 og 50.000 palestinere arbeider i israelsk landbruk, og produserer frukt og grønnsaker for det europeiske markedet. Vi gir dem arbeid og brukbare lønninger, og det fører til stor økonomisk oppsving på Vestbredden.
- Dersom vestlige politikere boikotter oss, fører det først og fremst til sveltihjel for palestinske arbeidere som mister jobben og negativ innvirkning på palestinsk økonomi. Så hva er poenget da med en boikott? Jeg synes disse politikere burde tenke på konsekvensene av hva de sier før de foreslår en boikott, sier appelsindirektøren Tal Amit.
DAGEN