Jesu siste dramatiske timer
Jesu siste døgn før han dør på korset er fullt av dramatikk. Vi har fulgt han time for time fra natt til fredag fram til han blir gravlagt, fredag kveld før sabbaten går inn.
Torsdag kveld: Det siste måltidet
Jeg imponeres av det vakre rommet øverst på Sionfjellet øst for Hinnoms dal og bydelen Jemin Moshe som jeg har gått til fots fra. Det er virkelig en flott sal Peter og Johannes blir ledet til av mannen med vannkrukken. Eieren stiller ingen spørsmål da de ber om å få se rommet.
Han viser dem den store salen ovenpå der det både er tepper på steingulvet og fullt av puter langs murveggene. Her er det Jesus sier han har lengtet så inderlig etter å spise påskemåltidet sammen med dem. Her er det han bryter brødet og sender vinbegeret rundt.
Da de begynner å krangle om hvem som er størst blant dem, setter han tingene på plass «Den største av dere skal være som den minste, og lederen skal være som en tjener.»
Luk. 22, 10-38
Natt til fredag: Jesus blir arrestert
Natten ligger tung og mørk over den store hagen med de eldgamle oliventrærne. Noen av disse trærne kan faktisk ha stått her Jesu siste natt. Disiplene klarer ikke å holde seg våkne, men sovner i den rugende stillheten. Lenger inne i hagen kjemper Jesus i bønn til sin Far. Lenge, lenge er han alene der i mørket. Han vet at døden er uunngåelig, likevel blir han fylt av redsel. Godt at en engel fra himmelen kommer og styrker han.
Da kampen er over og tempelvaktene kommer for å arrestere han, overgir han seg uten kamp. «Dette er deres time, nå er det mørket som rår,» er hans milde svar.
Luk. 22, 39-53
05:00: Forhøret for de religiøse lederne
Endelig har eldsterådet, øvsteprestene og de skriftlærde fått tak i han. Det er fortsatt natt da han kastes i det dype fangehullet i huset til øvstepresten, mens de venter på at de høye herrer skal stå opp. De første lysstråler av den nye dagen viser seg over Oljeberget i øst da Han omsider føres fram for Rådet. De vil vite om han virkelig mener at han er Messias. Svaret de får, tolker de slik de ville: Nå har de hørt det av hans egen munn. Gudsbespottelsen må straffes med døden!
Luk. 22, 54-71
06:00: Forhøret for Pilatus
Hva om disse murene og gulvene i Antoniaborgen kunne tale? Bare de romerske makthaverne kan avsi en dødsdom. Stattholderen Pilatus er ikke særlig interessert i de ville anklagene til de opphissede religiøse jødene. Jesus svarer ikke direkte på Pilatus sitt spørsmål om han virkelig er jødenes konge. Oppgitt går stattholderen ut til de ventende jødene og sier han finner ingen grunn til å dømme denne mannen for noe som helst. Men øvsteprestene holder på sitt og hisser folket opp som har samlet seg.
Luk. 23, 1-5
06:30: For Herodes
Pilatus får nyss i at fangen er galileer, lettet sender han Jesus over til Herodes, som også er i Jerusalem i påsken. Herodes har hørt mye om ham og har lenge ønsket å få møte han. Men Jesus svarer ham ikke med et ord. Da begynner Herodes å spotte han sammen med soldatene sine. Han finner fram en staselig kappe som han legger over Jesus og sender han tilbake til Pilatus. De to har vært fiender, men fra denne dagen blir Herodes og Pilatus venner.
Luk. 23, 6-12
07:00: Dødsdommen
Steingulvet er fortsatt intakt der Jesus for annen gang møtte opp framfor Pilatus. Flere av steinene har innrisset spill som de romerske soldatene fordriver tiden med. Her står han taus, mens folket krever med høye skrik at han skal korsfestes, og skriket deres får overtaket. Da feller Pilatus dommen, det skal bli som de krever. Men for å vise at han avsier dommen mot sin vilje, vasker han hendene og erklærer han har ingen skyld i blodet til denne mannen.
Luk 23, 13-25; Matt. 27, 24-26
08:00: Dødsveien
Det er lite og ingenting igjen av lidelsesveien Jesus måtte gå med korset mot retterstedet. Katolikker og ortodokse kirker har likevel markert steder underveis der de mener Jesus segnet under byrden. Pilegrimer fra hele verden går denne veien hver eneste dag og minnes, leser fra Bibelen, ber og synger. En gruppe ungdommer bærer et kors mens de går samme veien som Jesus gikk. Alle stanser de ved stedet der Simon fra Kyréne blir tvunget til å gå bak Jesus og bære det tunge korset. I påskeuken er den trange veien så full av folk at det er vanskelig å ta seg fram. Slik det også er denne dagen: «En stor folkemengde fulgte med, og mellom dem var det mange kvinner som jamret og gråt over han.»
Luk. 23, 26-32
09:00: Korsfestelsen på Hodeskallestedet
Midtøstens største katedral, Gravkirken, har bygget inne retterstedet Golgata. En bratt trapp rett innom den svære hoveddøren fører opp til høyden med tre altere og tre kors. Under alteret i midten er det hull i gulvet. Der står pilegrimer i kø for å knele og stikke hånden ned og kjenne på stedet der Jesu kors stod i følge tradisjonen.
Klokken er bare ni på formiddagen da de korsfester ham. Pilatus har fått laget en innskrift som festes til korset der det står: «Kongen over jødene.» På hver side henger de røverne, en på han høyre og en på hans venstre side.
I dag går mange pilegrimer gråtende fra Golgata etter å ha besøkt stedet...
Mark. 15, 22-28
10:00: Hånes og spottes
Mange mener Golgata er ødelagt av alt glitteret og lysene som den gamle kirken har «pyntet» stedet med. Noen rister på hodet, andre skjønner ikke vitsen med Jesu død. Som det skjedde den dagen for lenge, lenge siden: Øvsteprestene og de skriftlærde håner ham og sier han må være en svindler fordi han ikke er i stand til å frelse seg selv. «La nå Messias, Israel konge, stige ned fra korset, så vi kan se og tro!»
Mark. 15, 29-32
11:00: Røverne på korset
I lidelsens dystre mørke begynner en av røverne å spotte Jesus. Da snakker den andre røveren han til rette og spør om han ikke eier noen ærefrykt for Gud. «For oss er dommen rettferdig, vi får bare igjen for det vi har gjort. Men han har ikke gjort noe urett.»
Og røveren vender seg til Jesus og ber han tenke på ham når han kom til himmelen. Det blir røverens redning. Jesus svarer nemlig: «Sannelig, jeg sier deg: I dag skal du være med meg i Paradis.»
Luk. 23, 39-43
12:00: Det blir mørkt
Det er blitt middagstider, og likevel blir det mørkt over hele landet i tre timer. Solen lyser ikke lenger. Inne i Gravkirken er det også mørkt. Her i tusmørket minnes troende Jesu kamp på korset mot mørkets makter over menneskene.
Luk. 23, 44
13:00: Jesu ord til Maria
Midt i den grufulle lidelsen har Jesus omsorg for sine nærmeste. På korset får han øye på sin mor og på Johannes, den disippelen han har kjær. Da sier han til sin mor: «Kvinne, der er din sønn.» Så sier han til disippelen: «Der er din mor.» Fra den stund tar disippelen henne hjem til seg.
Joh. 19, 26-27
14:00: Jesus tørster
På korset er det gudsmennesket som lider i vårt sted. Men han er fullt ut et menneske. Derfor sier han: «Jeg er tørst.» Det står et kar med vineddik der. Av den vinen fyller de en svamp som de setter på en isopstilk og holder opp til munnen hans.
Joh. 19, 28-29
15:00: Jesus dør
Rundt den niende timen er det slutt. Jesus roper med høy røst: «Elí, Elí, lama sabaktani?» Det betyr: «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?» Og Jesus roper på nytt med høg røst og gir opp sin ånd.
Matt. 27, 46-50
Jordskjelvet
For menneskers synd dør det fullkomne mennesket Jesus på Golgata, og Gud er fornøyd med sitt offer. Forhenget i tempelet revner i to, ovenfra og helt ned. Jorden skjelver, og fjellene rister. Gravene åpner seg, og kroppene til mange hellige som var døde, står opp fra de døde.
Matt. 27, 51-52
Spydet i siden
Til og med noen av de romerske soldatene faller på kne og kommer til tro på Jesus. Andre soldater knuser benene på røverne som er korsfestet sammen med ham. Da de kommer til Jesus, ser de at han alt er død, og de knuser ikke hans ben. Men en av soldatene stikker han i siden med et spyd, og straks renner det ut blod og vann.
Joh. 19, 32-34
16:00: Jesus blir gravlagt
I den store Gravkirken finnes også stedet der tradisjonen sier at Jesus blir gravlagt. Køen er lang av pilegrimer fra fjern og nær som vil inn i gravkammeret og se stedet der han ble lagt. Da Jesus døde, var dette en hage med en ny grav som ingen enda var lagt i. Der legger de Jesus, fordi det er helgeaften hos jødene og graven er så nær.
Joh. 19, 41-42
Dermed senker helgefreden seg over Jerusalem. En dirrende stillhet fyller Den hellige stad. Himmel og jord holder pusten, menneskene venter og er på vakt. Vil mannen fra Nasaret klare å hamle opp med de mektige dødsrikemaktene også...