HJEMLANDET: – Israel er hjem­landet til Guds folk. Jesus ble tatt opp til himmelen fra Jerusalem, og her skal han også komme igjen. ­Jesus ­kommer ikke tilbake til Bergen­, sier Berit ­Holgersen Steensen.

– Jesus kommer ikke tilbake til Bergen

Møtet med Israel forandret troen til Berit Holgersen Steensen (42). Hun er en av mange nordmenn som valfarter til Israel.

Publisert Sist oppdatert

I dag er det 70 år siden den moderne staten Israel ble opprettet. Svært mange nordmenn, kanskje særlig kristne, har besøkt landet i disse årene. Hvordan har det påvirket troen deres?

En av dem som har besøkt Israel mange ganger, er Berit Holgersen Steensen (42). Hun har embetseksamen i teologi og har siden tenårene besøkt Israel minst ti ganger. Turene til Det hellige land har påvirket måten hun leser Bibelen på.

– Perspektivet mitt har endret seg. Jeg leser ikke nødvendigvis meg selv, Norge eller Bergen inn i hver tekst. Når jeg leser i Bibelen, er jeg opptatt av sammenheng­en, sier Steensen, som selv bor i Bergen.

– Jeg tror jødene og Israel, ­også i dag, har en mye større betydning i Guds ord enn det som ofte blir formidlet i forkynnelsen. Vi som kristne trenger å forstå mye mer av GT, før vi forstår NT. Evangeliene og historiene om Jesus står i en konkret sammenheng.

– Ikke et nytt Bergen

Teologen mener det kan ha betydning for troen til kristne at de har kunnskap om hvordan Israel­ ­fysisk ser ut, og hvordan folket som bor der lever.

– Dette er hjemlandet til Guds folk. Jesus ble tatt opp til himmelen fra Jerusalem, og her skal han også komme igjen. Jesus kommer ikke tilbake til Bergen, sier Steensen.

Hun mener troen vår er knyttet både til det jødiske folk og landet konkret.

– Jeg tror Guds hjerte bor i ­Jerusalem.

Israels Gud

STYRKER TROEN: Elisabeth Ludvigsen har besøkt Israel en rekke ganger. I tillegg har hun bodd i Jerusalem i ett år. – Turene til Israel har betydd mye for troen min, sier hun. Foto: Privat

– Turene til Israel har betydd mye for troen min. Det har vært både utfordrende og spennende å lære mer om troen og dens jødiske røtter, sier Ludvigsen.

– Har det påvirket hvordan du leser Bibelen?

– Ja, mange av bibeltekstene har blitt veldig levende fordi jeg ser for meg hvordan det ser ut, sier hun.

Undervisningen Ludvigsen har fått i Israel, har også gjort henne mer bevisst på at Gud har knyttet sitt navn til ett folk.

– Han kaller seg Israels Gud. Det har blitt veldig stort for meg, sier hun.

Bibellesning

Også Elisa Urhaug (21) mener at turene til Israel har gjort noe med henne.

– Jeg leser Bibelen på en helt ny måte. Når jeg har sett alle stedene det står om, blir det enklere å forestille seg hvordan det var, sier Urhaug som er styreleder i Ordet og Israel sin ungdomsorganisasjon.

For henne er det trosstyrkende å se at jøder fra hele verden nå flytter til Israel.

– Gud holder løftene sine. De har fått landet sitt, og han er med dem.

Jødene vender tilbake

– Vi har et utsagn i Norge som sier: «Jeg tror det når jeg ser det». Men hva skal vi så si om kristne mennesker som ser gjenopprettelsen av Israel, jødenes tilbakevendelse, og fortsatt ikke tror? Det er veldig spesielt om ikke dette har noe med Gud å gjøre, når han gang på gang sier i sitt ord at han skal samle dem og gjenopprette riket, sier Magnus og fortsetter:

– Og så skjer det. Nasjonen er gjenfødt, nettopp på det jordsmonnet hvor løftene ble gitt. Det skjer i vår levetid.

UiO-eren mener dette bør være en «enorm opptur» for troen.

– Dette viser hvor trofast Gud er. Etter 2000 år er det vår generasjon som får oppleve dette. Det er fantastisk.

– Beviset på at Gud lever

– Dette folket er beviset på at Gud lever og at profetiene i Bibelen er sanne. Bibelen er troverdig og går i oppfyllelse like foran øynene våre, sier Håland.

Selv opplever hun at stadig ­flere kristne får øynene opp for det Bibelen skriver om Israel og jødene.

– Det virker som om det er en vekkelse blant folk fra hele verden. Gud åpenbarer ting om Israel som vi ikke har sett før. Jeg har snakket med flere som forteller at de fikk kjærligheten til Israel i fødselsgave da de ble frelst, sier hun.

Powered by Labrador CMS