KAMPANJE: Kampanjenes tid er ikke forbi, konkluderer Menighetsdoktoren. Bildet er fra Håpets Festival med Franklin Graham i Oslo nylig.

Kampanjer – en gang til

Spørsmål: «Min kirke vil være så effektive vi kan i arbeidet med å nå flest mulig i vår tid med evangeliet. Bør vi satse på kampanjer? Det er mange som sier at de ikke virker. Kanskje noen rekker opp handa eller går fram til forbønn, men vi ser dem aldri mer.»

Publisert Sist oppdatert
MENIGHETSDOKTORER: * Sten Sørensen (t.h), baptistpastor, styreleder for Troens Bevis og forlagsredaktør i Hermon Forlag. *Jan Inge Jenssen, professor ved Handelshøyskolen, Universitetet i Agder (UIA) og ved Ansgar Teologiske Høyskole.

-------

Kampanjenes tid er ikke forbi. Det er det enkle svaret. Kirker driver på med det og har gjort det i lang tid og på ulike måter og det gir resultater. Samtidig er det mange ulike typer av kampanjer. Selv om vi ikke vet mye med sikkerhet har vi trolig lært en del som kan bidra til å gjøre dem mer formålsdrevne.

Inspirere

En del lokale kirker har med jevne mellomrom egne kampanjer med gjester som er kjente og/eller har en spesiell utrustning. Dette gjør man for å inspirere egne medlemmer og/eller tiltrekke kirken personer som er «søkende».

De fleste kirker gjør dette fordi det skaper større internt samhold og iver, og trolig også fordi det bidrar til å spre evangeliet og tiltrekke nye til troen og kirken. Slike kampanjer kan bidra til at «gjennomstrømningen av friskt vann» skaper utvikling og vekst og hindrer «stillstand».

Innvendinger

Kritikken av kampanjer dreier seg normalt om felleskristelige kampanjer. Utfordringene er noen ganger teologiske. De lar vi ligge her. Andre ganger er de kritiske refleksjonene begrunnet med blandende erfaringer.

Mange av kirkens egne medlemmer tar ferie og man spør seg hvor de som bekjenner en ny tror blir av etter at kampanjen er over. Er det noe vits i å satse på slike kampanjer?

Bygge lokalt

Vi skrev om dette temaet 9. mai i år. Der understreket vi betydningen av å bygge den lokale forsamling/kirke hvor den enkelte har sin primærforpliktelse. Dersom man nedprioriterer sin egen kirke for å delta i mange ulike kampanjer er det andre som må bygge kirkefelleskapene - som faktisk også er en forutsetning for at kampanjer skal realiseres.

Hovedfokus må, som vi skrev i mai, være på å bygge sin lokale kirke. En må blant annet gjøre alt en kan for at hver søndag blir en fest som venner kan inviteres med på og utfordres av. Noen kirker klarer det, men det krever stor innsats og lidenskap for kirken man er med på å bygge.

Men betyr det at det er uaktuelt med felleskristne kampanjer. Vi tror ikke det. Det er for det første viktig å vise at ulike kirker står samme i sin tro på evangeliet og bibelen. Det er et vitnesbyrd for det samfunnet vi befinner oss i. Det er også flott og berikende at kristne fra ulike kirker treffes.

Ta med venner

For det andre er det neppe tvil om at det for mange kristne er enklere å ta med seg venner til en stor begivenhet som det er reklamert for i hele området. Det er trolig også lettere for en god del kirkefremmede å droppe inn i en stor kampanje enn å gå inn i en lokal kirke hvor en ikke kan være anonym.

Da kan en se, lytte og føle seg fri. En liten og kanskje litt haltende sammenligning: Det er lettere å gå inn i et kjøpesenter, kikke litt på tilbudene og så forlate butikken om en ikke finner noe, enn det er å gå inn i en liten lokalbutikk hvor en kjenner eieren for å se på varene og så å gå ut uten å kjøpe noen.

Rådene våre er følgende: Vær med i noen utvalgte felleskristne kampanjer. Sats på å få disse så store og gode som mulig slik at mange søker dit som vanligvis ikke går i kirken.

Sørg for at mennesker som gir til kjenne at de vil bli kristne ikke havner i et tomrom fordi de ulike kirkene er engstelige for å promotere sin egen kirke. Det må ikke skje. Etabler kontakt, få om mulighet telefonnummer og hjelp hver enkelt så godt det lar seg gjøre inn i en lokal kirke.

Hver søndag

Samtidig må en sørge for at det er gudstjeneste hver søndag i egen kirke. Den lokale kirken er Jesu konkrete kropp på jord. Like sikkert som søndagen kommer så feires gudstjenester med fullt trykk i de enkelte lokale kirkene, felleskapsgruppene møtes og barne- og ungdomsarbeidet går sin gang uke etter uke.

Dette er det mulig å gjøre selv om man deltar i en felleskristen kampanje en gang i året eller noe sånt. Det er fullt mulig å legge møtene i kampanjene utenfor normal gudstjenestetid og vi tror vel også at en lokal kirke kan feire gudstjeneste sammen med andre én gang i året. Så tror vi dessuten at lokale kirker selv bør ha noe ekstra av og til, f.eks. en kampanje eller tre i året for å nå enda lengre ut.

Så vi gjentar: kampanjenes tid er ikke forbi, men sørg for at de bidrar til å bygge de lokale kirkene.

Menighetsdoktoren

Spørsmål til menighetsdoktorene sender du til: menighetsdoktoren@dagen.no

Menighetsdoktoren har en egen Facebook-gruppe der du kan bli medlem - og diskutere menighetsrelaterte spørsmål. Trykk her for å komme til gruppen.

Engasjér deg:

Glad, oppgitt eller opprørt?
Snakk om det på DagensDebatt.no

Følg oss i Dagen på Facebook og Twitter

Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt

Og følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

Har du meldt deg på nyhetsbrevet vårt? Det sendes ut fredag ettermiddag, og gir deg en oversikt over noen av de viktigste sakene og debattene våre. Meld deg på her!

Skråblikk og humor finner du i Krykkjebakkposten.

Har du tips eller innspill til saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om? Send oss en e-post: redaksjonen@dagen.no

Powered by Labrador CMS