Kampen om Dødehavsrullene
Det kan ennå finnes uoppdagede skriftruller i Qumrans huler. Men hvem eier egentlig de historiske skattene?
Arkeologi: Da potteskår og hittil ukjente fragmenter av skriftruller for noen år siden begynte å dukke opp på svartemarkedet for antikviteter, mistenkte arkeologer at plyndrere hadde funnet enda flere av de såkalte Dødehavsrullene.
For å undersøke saken og om mulig oppdage nye skriftruller, dro et team av arkeologer fra Hebrew University i Jerusalem og Liberty University i USA ut i den judeiske ørkenen. De begynte utforskingen av noen uutforskede huler nær Qumran, der Dødehavsrullene ble funnet på 1940- og 1950-tallet.
– Bekymringen var at hulene ble ransaket av lokale som solgte antikke gjenstander illegalt, sier Randall Price, professor i bibelske og jødiske studier ved Liberty University og medarrangør av utgravingene som begynte for tre år siden.
– Geneve-konvensjonen tillater såkalte rednings-utgravinger for å forsøke å finne gjenstander før de går tapt for ettertiden.
Hevde eierskap
Om Prices team finner ytterligere Dødehavsruller eller andre gamle saker, vil både palestinere og israelere være raske til å hevde eierskap. Spørsmålet om eierskap har dukket opp i et ellers vanskelig debattklima mellom de to partene. Palestinske ledere har intensivert kampen for å bli en egen stat, blant annet ved å hevde at jødene er en koloniserende invasjonsmakt og ved å fornekte jødiske religiøse og historiske bånd til Vestbredden og Øst-Jerusalem. Israelske ledere på sin side argumenterer for at begge territoriene var del av det bibelske landet Israel, ifølge den hebraiske Bibelen.
31. desember avsluttet Israel og USA sitt medlemskap i den kulturelle verdensarvsorganisasjonen UNESCO, etter at denne markerte gamle, jødiske hellige steder som fedregraven i Hebron og Rakels grav i Betlehem som palestinske verdensarvsteder.
Qumran, der Dødehavsrullene ble funnet, ligger på Vestbredden. Dette er områder Israel tok fra Jordan under krigen i 1967 og som palestinerne mener må være en del av deres fremtidige stat.
Vrien nøtt
Internasjonal lov sier at eierskapet til utgravde gjenstander går til landet der utgravingen har funnet sted. Men det er ikke så enkelt å avgjøre hvilken status den omdiskuterte Vestbredden skal ha. Palestinerne har ikke en selvstendig stat, og Israel, som de fleste stater mener er en okkupasjonsmakt, har ikke annektert området.
Lovlig sett er en erobrende makt forhindret fra å fjerne gjenstander fra andres land.
– Men med Vestbredden er det ikke så enkelt, sier Aren Maeir, professor i arkeologi ved israelske Bar-Ilan University.
– Det kan argumenteres med at området ikke er erobret, sier han med henvisning til områdets historie.
I 1947 vedtok FN å skape en jødisk stat sammen med en arabisk stat i det som den gang var kjent som det britiske mandatsområdet, Palestinamandatet. Det følgende året angrep Jordan og andre arabiske land Israel for å ødelegge den unge staten. Da det forsøket feilet tok Jordan kontroll over Vestbredden og Øst-Jerusalem, men Jordans herredømme ble aldri anerkjent.
Mange av Dødehavsrullene, som inneholder eldgamle hebraiske og arameiske tekster fra den hebraiske Bibelen, ble oppdaget mens Jordan kontrollerte området fra 1948 til 1967. Under den såkalte Oslo-avtalen fikk de palestinske selvstyremyndighetene kontroll over store deler av Vestbredden, men ikke Qumran-regionen, som kalles «Area C».
– Dette er ikke palestinsk territorium og jeg mener ikke det finnes gode argumenter for at gjenstander som er funnet i Area C må returneres til palestinerne, sier Maeir.
– Tilhører palestinerne
«Israels arkeologiske aktiviteter i Area C av Vestbredden er i strid med statens forpliktelser», heter det i rapporten.
Det synet deles av Ahmed Rjoob, leder av Verdensarvsenheten ved det palestinske departementet for turisme og antikviteter.
– Dødehavsrullene og andre gjenstander tilhører palestinerne, fordi de ble funnet på palestinsk land. Det gjelder også før 1948 da det var et britisk mandatsområde, så vel som i perioden Jordan bestemte, sier Rjoob.
For noen måneder siden ba de palestinske myndighetene UNESCO om å legge press på Israel for å gi tilbake skriftruller og andre gjenstander til et museum i Øst-Jerusalem, som palestinere håper vil være hovedstaden i deres nye stat.
– Jødisk historie
Eugene Kontorovich er professor i internasjonal lov ved George Mason University i Arlington i delstaten Vancouver. Han insisterer på at palestinerne ikke har noen rett til rullene, som først ble oppdaget av beduinske gjetere som solgte dem til antikvitetshandlere.
– De palestinske myndighetene verken oppdaget dem eller kjøpte dem. Faktisk eksisterte det ikke noen palestinsk-arabisk myndighet på den tiden, sier han.
– Når det kommer til kulturelle rettigheter, så er disse gjenstandene en del av det jødiske folks historie. Argumenter om det motsatte er bare forsøk på å viske ut jødisk historie, sier Kontorovich. Han hevder at rullene og andre gjenstander rett og slett ikke har noe å gjøre med palestinerne.
Avvises blankt
Randall Price kan ikke se for seg at Israel skulle gi gjenstandene til palestinerne.
– Dette er en lengestående forespørsel fra palestinerne. Men alle jeg kjenner i de israelske myndigheter og i antikvitetsmiljøene avviser det blankt. De mener palestinerne bare forsøker å komme med en politisk påstand, fordi at dersom Israel medgir at palestinerne har rett til gjenstandene, så vil de også ha rett til landet.
Price sier at palestinerne faktisk hevder at skriftrullene og relaterte gjenstander er en del av deres historie og kultur. «Men», sier han, «vi kjenner ikke noe palestinsk folk fra tidsepoken da skriftrullene ble laget.»
Forskeren forteller at Dødehavsrullene hjelper forskere å forstå jødiske tekster, skikker og lover. Mange av dem er kopier av den jødiske Bibelen og er skrevet på hebraisk og arameisk.
– Derfor bør de forbli i Israel, sier han.
– Dette handler ikke om politikk, religion eller eierskap. Dette handler om å forhindre at fortiden går tapt for det folket hvis arv dette er, sier han.