Kampklare foran nye omganger
Kirkemøtet avviste alle forslag til vedtak. Nå lover begge sider fortsatt kamp.
På fremste benk legger Kristin Walstad fra Oslo bispedømme hodet i hendene i fortvilelse over at homofile og lesbiske ikke skal få vielse eller forbønn i kirken.
- Jeg kjenner det går rett i kroppen på meg som avvisning, sier Walstad rett etter at det ble klart at forslaget om å innføre forbønnsliturgi ble avvist med 62 mot 54 stemmer.
Walstad er overrasket over at forslaget ble stemt ned.
- Det er ordentlig skuffende at vi ikke får et vedtak som gir oss det handlingsrommet vi trenger i kirken, sier Walstad.
- Forhistorisk, kaller hun avvisningen av forbønns- og vielsesliturgi.
Etterpå avviste også kirkemøtet de to andre forslagene til løsning. Dermed står kirken tilbake uten vedtak og med dagens situasjon som gjeldende ordning.
Det betyr at Den norske kirke offisielt mener at ekteskap er mellom én mann og én kvinne og at forbønn for homofile par kan skje etter presters pastorale skjønn.
Lettet
Lenger bak i salen sitter delegat og leder for aksjonen MorFarBarn og kirkemøtedelegat Øivind Benestad. Etter at alle de fire avstemningene var gjennomført uten at noen forslag hadde fått flertall, smilte han lettet.
- Jeg her utrolig takknemlig til Gud og mennesker.
Mandag var han pessimistisk og fryktet at kampen var tapt.
- Er du overrasket?
- I forhold til hvordan jeg opplevde situasjonen i går og i forgårs er jeg overrasket, men ikke hvordan situasjonen var før Kirkemøtet. De som virkelig mener at ekteskapet er for mann og kvinne har stått mot presset og den kraftige påvirkningen gjennom fem timers debatt og kraftig lobbying, sier Benestad.
Kampklar
Nestleder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum er en av de fremste forkjemperne for vielse for homofile og lesbiske par. Etter at alle forslagene var falt, var hun kampklar.
- Det er nøyaktig like mange som stemte for å bevare dagens ordning som stemte for forbønnsliturgi. Nesten like mange stemte for vielsesliturgi. Det viser én ting: Det er to syn i kirken. Det er vi nødt til å ta konsekvensen av, for nå blir det ikke ro i kirken.
Hun fastslår at hun fortsetter kampen i morgen.
- De som tror at saken er lagt død, vil bli skuffet, sier hun.
Ser mot neste kirkemøtevalg
Benestad har heller ingen tro på at dette var siste vedtak i saken.
- Kampen fortsetter. Det neste kirkemøtevalget blir avgjørende, sier Benestad.
- Er årets kirkemøte bare en utsettelse?
- Vi har mulighet til å vinne gang etter gang. Vi kan få en solid seier neste gang som gir saken fire års utsettelse, sier Benestad.
Det eneste kirkemøtet klarte å bli enige om, var at uenigheten av ekteskapet ikke er en av slik karakter at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet brytes. Det ble vedtatt mot to stemmer.
Tror ikke på ro
Kirkerådsleder Svein Arne Lindø sier til Dagen at han ikke tror det blir større ro når man ikke har vedtak.
- Hvorfor ikke?
- Det er så mange sterke krefter som ønsker å endre syn. Så lenge vi ikke har en positiv avklaring ligger det implisitt at vi må jobbe videre for å komme til en aktiv avklaring.
- Hvor splittet er Den norske kirke, Svein Arne Lindø?
- Kirken er ikke splittet. Nattverdsbordet deler vi og vi deler det kristne fellesskapet, men vi har to ulike syn, sier Lindø.
- Hva vil skje nå?
- Det ligger i sakens natur at vi må arbeide videre med hvordan vi skal håndtere saken, sier Lindø.
DAGEN