Kirker og kristne hjem vandalisert
Flere titalls kirker ble satt i brann og mange kristne hjem ble angrepet under de siste dagers uro i Egypt. - De gjør det for å få oppmerksomhet, sier egyptiske Nadeem Habib.
I går fortalte Dagen at hatbudskap mot kristne ble forkynt i moskeene før opprørspoliti aksjonerte mot protestleirene.
Målet var ifølge Bibelselskapets leder i Egypt, Ramez Atallah, å gi kristne skylden for motstanden mot Mursi og Det muslimske brorskap.
- En farlig retorikk som kan bli vanskelig å kontrollere, selv for de som bruker den, kommenterte Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit overfor Dagen.
Etter hvert som urolighetene har spredt seg i landet har det blitt klart at kirker og kristne har blitt et offer for raseriet.
Bloggeren Amira Mikhail har, i likhet med mange andre bloggere, sa mlet en liste over angrepne kirker og bygninger og oppgir bilder og kilder på de fleste tilfellene.
Torsdag ettermiddag viste listen 45 angrepne kirker, og blant annet 17 koptiske hjem i Minya.
Mange andre bygg er også angrepet, noe som kan tyde på at ikke alle angrep trenger å være spesifikt rettet mot kristne.
Hørte skudd
Dagen har snakket med egyptiske Nadeem Habib som bor i Kairo. Han forteller hvordan han og andre ble sendt hjem fra arbeidsplassen ved ett-tiden onsdag. De hørte skudd og fikk stadige rapporter om opptøyer og etter hvert angrep på bygninger.
- Vi holdt oss innendørs etter dette. Heldigvis var vi i nærheten av Tahir-plassen, og derfor var vi beskyttet av de militære som ikke ville la demonstrantene komme til denne symbolske plassen, sier Habib.
- Når tror du livet kan normaliseres i Egypt?
- Det kommer an på hvor hard motstand Det muslimske brorskap vil gi. Vi vet de har masse våpen i moskeer og at de får støtte fra Hamas og andre islamske grupperinger.
- En politiker fra brorskapet sa nylig at urolighetene vil opphøre så snart Mursi er tilbake. Det er en meget offentlig og direkte innrømmelse av at de er ansvarlige. Brorskapet hadde ventet lenge på å komme til makten, og er skuffet over at de mistet den så raskt, sier Habib.
Lett påvirkelige
I likhet med andre kristne egyptere Dagen har vært i kontakt med benekter Habib at dette er en konflikt mellom kristne og muslimer. Som Cecilie Hellestveit mener han at dette er en desperat strategi fra Det muslimske brorskap for å få internasjonal oppmerksomhet.
- De ønsker offentlig oppmerksomhet og vil gjøre alt for å sette hæren i et dårlig lys. De som gjør dette er lett påvirkelige og uutdannede personer, mener Habib. Han understreker at kristne er et mål, men at demonstrantene også angriper andre mål.
- De gjør hva som helst som kan skape ustabilitet.
Deprimert
Kopteren Nader Wagdy, som også bor i Kairo, omtaler onsdag som en av de verste dagene i sitt liv.
- Det er deprimerende å være vitne til ødeleggelsene, forteller han.
Wagdy forteller at både hans kristne og muslimske venner peker på utdannelse som en måte å forebygge ekstremisme på.
- To ting må endres for at vi kan unngå denne type hendelser. For det første må muslimske ledere i moskeer slutte med de hatefulle uttalelsene sine. For det andre må utdanningssystemet vårt endres, sier Wagdy.
Han legger til at det også finnes eksempler på hatefulle uttalelser i kristne kirker, noe han også tar sterk avstand fra. Han mener dagens utdannelsessystem bidrar til å opprettholde slike religiøse motsetninger.
Mot vold
Wagdy tror de fleste av Kairos innbyggere var enige i at protestleirene måtte oppløses. Men han tar avstand fra at de militære bruker vold overfor demonstranter.
- Jeg er mot voldsbruk. I dag er det dem, i morgen kan militære komme til å bruke vold mot oss.
DAGEN