NY KULTUR: Priya og Gladstone Kumar er misjonærer for Normisjon i Bangladesh.

Knekte 
kulturkoden

Da Priya og Gladstone Kumar ble misjonærer for Normisjon 
i Bangladesh trodde de at landet lignet 
på Nord-India. Der tok de feil.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg var på tre turer fra India til Bangladesh for å prøve å forstå Bangladesh, begynner Gladstone.

Dagen møter han og kona, Priya, i Grimstad i forbindelse med generalforsamlingen til Normisjon i sommer. Her har de mange venner etter fire år som misjonærer og «norgesturneene» de har gjennomført for å besøke misjonsvenner her til lands.

Da ekteparet Kumar bosatte seg i hovedstaden Dhaka med tre barn i 2015 trengte de tid til å forsøke å begripe omgivelsene sine:

– Vi trodde Bangladesh ville være som Nord-India, men da vi flyttet dit fant vi at det ikke var slik. Kulturen, landet, folks væremåte var helt ulik det vi var vant med. Vi trengte å forstå deres tradisjoner og verdensbilde.

Ekteparet brukte de første månedene til å tenke over hva det var som gjorde at Gud hadde ledet dem nettopp dit. De funderte også på hvordan de kunne være med og bidra til endring der det var nødvendig.

Blant venner: Etter å ha vært misjonærer for Normisjon i fire år og reist mye i Norge, kjenner Gladstone og Priya mange. Her blant gode venner, Kari og Svein Inge Myhr og Ragnhild Gravem på generalforsamlingen til Normisjon.

– Guds ledelse

Normisjon kom i kontakt med ekteparet Kumar da de var elever på misjonsskolen Gå Ut Senteret i Hurdal 2014. De fikk vite at asiabasen skulle ha ansvaret for å heve og samordne kompetansen hos Normisjons gamle og nye samarbeidspartnere i Sør-Asia-regionen.

– Vi ba en stund og opplevde at dette var Guds ledelse, forteller Gladstone.

Året etter oppholdet på Gå Ut Senteret tilbrakte familien, som da talte fem, i hjemlandet India. Derfra reiste Gladstone på sine oppdagelsesreiser til nabolandet.

Gave

«Arbeidet har virkelig tatt av i perioden etter at ekteparet Priya og Gladstone tok over ledelsen i juli 2015. Denne familien er en stor gave til Normisjon» er attesten ekteparet fikk i treårsmeldingen til Normisjon for årene 2015-2018.

Men mye arbeid har ligget forut for det. Sammen med prosjektkoordinator i Normisjon, Oddvar Holmedal, nasjonal leder, Nelson Sarker, og flere sentrale kolleger i landet, dro Priya og Gladstone på retreat som noe av det første de gjorde.

– Vi ville høre fra Gud om retningen for arbeidet, forklarer Gladstone.

Bønn

Selv var han overbevist om at mer bønn var nødvendig skulle de lykkes med innsatsen i landet. Gladstone så også et tydelig behov for Kristus-sentrerte ledere. Begge deler var teamet enige om.

Det tredje strategiområdet som dukket opp i forbindelse med retreat-dagene, var utadrettet misjonsarbeid.

– Vi ville nå ut til nye folkegrupper og nye områder. Normisjon, og før det Santalmisjonen, hadde arbeidet på de samme stedene og blant de samme menneskene i årevis. Nå var det behov for å bevege seg horisontalt, forklarer han.

Sammen

Et nytt satsingsområde som dukket opp under bønn og samtale, var samarbeid.

– Vi følte at vi trengte å bringe folk og institusjoner sammen. Vi trengte å se hva Gud gjør via andre. Vi ville bryte det smale fokuset vårt og spørre: Hva kan vi gjøre i lag?

Gladstone presiserer at dette skjer uformelt, men gir en plattform for læring og deling.

Partnerskap

Det femte og siste strategiområdet som teamet landet på var etablering av ikke-økonomiske partnerskap.

– Vi ville gå over til å tenke om Normisjon som en endringsagent. Vi ville skape uformelle fellesskap som hørte fra Gud og gjennomførte hans planer. Dette handler ikke bare om penger, sier han ­ivrig.

– Vi ville la partnerskap få en ny betydning. Det skulle for eksempel være to partnere som sammen gikk til Gud og senere samarbeidet om utfallet av det de hørte. Vi ville skape en ny kultur, en «Guds rike-kultur».

Bønn over grensen

I 2015 ble den første regionale bønnesamlingen gjennomført med 90 ledere fra India, Bangladesh og Nepal. Også nordmenn deltok. I 2017 var bønnekonsultasjonen utvidet med Bhutan, Sri Lanka og Kambodsja.

– Disse samlingene hjelper våre folk til å se hva Gud gjør gjennom andre, forklarer Gladstone. – Og de andre får vite hva Normisjon driver med.

I dette bønnefelleskapet dukket kallet opp om å nå det bengali-talende folket - som er verdens mest unådde - med evangeliet.

Forsamlingen gikk praktisk til verk og laget kart over samtlige ­regioner i India og Bangladesh.

– Nå prøver vi å mobilisere til bønn fra fem misjonspunkter i India som omfavner Bangladesh. Cross Border influence, utbryter Gladstone på engelsk, med henvisning til den påvirkning bønn kan ha over grensen.

– Tilrettelegger

Foruten bønn er kristne forretningsfolk, misjonærer og kirker i India også aktivisert så de kan gå med budskapet over grensen.

– Vår rolle er å være tilrettelegger, gjentar lederen for asiabasen.

Innen utgangen av året håper ekteparet at en strategiplan for Bangladesh skal være klar som kan være utgangspunkt for en handlingsplan for 2019.

Priya har sammen med misjonær Hallgeir Haaland og tre ­lokale medarbeidere besøkt Kambodsja for å lære hvordan Agenda 1, et verktøy som hjelp­er menigheter og fellesskap i å nå ut, fungerer. De håper på gode resultater når de går i gang med det i januar 2019.

– Har funnet vår vei

Priya innrømmer at overgangen til Bangladesh var krevende i starten.

– Det tok oss minst ett år å slå oss til ro. Nå har vi gode fellesskap, fine kolleger og gode relasjoner til stab og lokale organisasjoner, så nå har vi funnet vår vei, sier hun.

Den indiske familien har forpliktet seg til å jobbe for Normisjon i fem år. Med forberedelsesåret i India er fire tilbakelagt.

To av døtrene går nå på internatskole i India, mens yngstejenta, Jensina (4) bor hjemme.

– Som familie har vi det bra. Vi lærer mye. Det er ikke nytt for oss å leve i en ny kultur. Det har vi gjort både i India og i Norge, sier ekteparet.

Powered by Labrador CMS