Knusende dom over EU-rapport om palestinsk skolepensum
Brukte feil bøker, ignorerte antisemittisme og gjorde oversettelsesfeil. Dette er anklagene mot rapporten som avgjør norsk bistand til palestinernes utdanning.
I april 2019 bestilte EU en rapport fra tyske Georg Eckert Institutt (GEI), senter for lærebokforskning. Målet var at uavhengige eksperter skulle gå gjennom det palestinske skolepensumet og se om det var i tråd med UNESCOs standarder.
Norge, som i år har har holdt tilbake deler av utdanningsstøtten til palestinerne, venter på denne rapporten før de eventuelt vedtar nye kutt.
Skulle endres
Den israelske organisasjonen Impact-SE avslørte i fjor at palestinsk skolepensum inneholdt oppfordringer til martyrdøden og antisemittisme. Stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) krevde svar fra Utenriksdepartementet om hva de hadde fortatt seg i saken og ti dager senere kom meldingen om at palestinerne endrer skolepensumet.
I et skriftlig svar til Anniken Huitfeldt (Ap) skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at en del endringer allerede var gjort og at flere endringer ventes.
Nå, over ett år etter dette svaret, viser IMPACT-SEs nye gjennomgang av EU-rapporten at det fortsatt er hatefulle ytringer og antisemittisme i skolebøkene til palestinske barn.
Full av mangler
Nestleder i Impact-SE, Arik Agassi, påpeker en rekke oppsiktsvekkende funn i gjennomgangen av rapporten fra Georg Eckert Institutt, og han mener denne må forkastes. Agassi viser til disse funnene:
• Den palestinske kvinnen Dala Mughrabi deltok i et terrorangrep som drepte 38 israelere, inkludert 13 barn. Hun vises til som et eksempel på likestilling i palestinske skolebøker. Dette kritiserer ikke av Georg Eckert Institutt.
• Georg Eckert Institutt brukte israelske skolebøker for å dokumentere «forbedring» av palestinske skolebøker. De innrømmet selv at de tok feil av israelske og palestinske skolebøker i etterkant.
• Instituttet sjekket bare innholdet i hver fjerde skolebok. Impact-SE mener dette ikke gir et dekkende bilde av innholdet.
Reaksjoner
EU har siden 2017 brukt over en milliard euro i bistand til palestinerne. Ifølge EU selv er et av hovedmålene med bistanden «kvalitet i utdanningen».
Flere europeiske aviser har omtalt saken, blant annet tyske Die Welt og britiske Daily Mail. Dette har igjen har ført til at både britiske og tyske parlamentarikere har reagert og krever svar på hvordan rapporten kan ha disse manglene.
Nå har Impact-SE tatt kontakt med norske stortingspolitikere for å orientere dem om feilene i GEI-rapporten.
Impact-SE
I et intervju med Dagen er direktør i Impact-SE, Marcus Sheff, helt klar på at det palestinske skolepensumet fortsatt ikke er i overensstemmelse med UNESCOs standarder, slik målet var at de skulle være.
– Har palestinske selvstyremyndigheter gjort noen vesentlige endringer skolepensumet etter de lovet Norge at dette skulle bli gjort?
– Absolutt ikke. I skolebøkene er det fortsatt hatefullt ytringer, antisemittisme og oppfordring til jihad, sier Marcus Scheff og legger til:
– I stedet for å gi palestinske barn og ungdom kunnskap innen fag som matematikk og fysikk, brukes fagene til å oppfordre til vold og forherlige terrorister.
Anbefaler kutt
Dersom Norge ikke ser faktiske endringer innen kort tid, mener Sheff at man bør kutte støtten til et skolepensum han omtaler som «indoktrinerende».
– Flere norske partier mener bistandskutt fører til at man mister enda mer kontroll over hva som læres bort til palestinske barn. Er du enig i det?
– Det er nettopp denne naiviteten palestinske myndigheter lener seg på. Hvorfor skal de endre på noe om de får penger uansett? Det er det palestinske lederskapet som trenger disse pengene, ikke Norge. Da må også palestinerne vise at de er villige til å endre på kritikkverdige forhold for å få disse pengene.
– Uakseptabelt
KrFs utenrikspolitiske talsperson, Geir Toskedal, er en av dem har blitt briefet av Impact-SE om GEI-rapportens mangler.
– Jeg kjenner godt til Impact-SE og har tillit til at det de her legger frem stemmer. Det er ganske utrolig at skolemateriell brukes til å ildne til hat mot Israel, sier Toskedal til Dagen.
KrF-representanten mener at dersom den endelige rapporten inneholder de mangler Impact-SE påpeker i den foreløpige rapporten, vil denne være ubrukelig.
– Hvordan vil du følge opp denne saken?
– Jeg vil ta opp saken i de interne regjeringsmøtene. Uholdbare forhold er avdekket og dersom UD mener det er begrensning i tilskudd som skal til for å endre på dette, er KrF ville til å være med på det.
Han mener det er spesielt viktig at nettopp Norge følger opp denne saken.
– Norge har et spesielt ansvar gjennom lederskapet i giverlandsgruppa for Palestina. Vi vil følge nøye med på denne saken videre og jeg er glad for at Impact-SE også gjør det, sier Toksedal.
Med på kritikken
SV har også vært kritiske til det palestinske skolepensumet, men legger ikke like stor vekt på GEI-rapporten som KrF.
– Denne rapporten har ikke noen betydning for vår prinsipielle holdninger, og det er at det palestinske skolepensumet har et problematisk innhold, som vi ikke aksepterer. Det skal ikke være sånn at israelere og jøder demoniseres, sier stortingsrepresentant Petter Eide (SV) til Dagen.
– Vi kan slå fast at Norge og EU ikke har vært gode nok, og vi må ha en tøffere dialog med PA på akkurat dette. Det er nettopp det som er hensikten med stat-til-stat-bistand.
Norge ga i fjor 83 millioner kroner i direkte budsjettstøtte til palestinerne.
– Skadelig for palestinerne
Petter Eide mener palestinerne ødelegger for seg selv i denne saken.
– Dette er kontraproduktivt for den palestinske saken. Når dette blir et tema i EU svekker det palestinernes kamp for menneskerettigheter og selvstyre.
– Impact-SE mener Norge har snudd rekkefølgen på hodet og først bør kutte i bistanden, for så å gi tilbake denne bistanden om skolepensumet faktisk endres. Hva syns du om den argumentasjonen?
– De har en politisk agenda og jeg har ikke stor tillit til hverken deres organisasjon eller argumentasjon. Den norske bistandens overordnede mål er å redusere konflikten mellom partene. Det er mulig den kan innrettes smartere, det er jeg åpen for, men å kutte den gjør bare situasjonen vanskeligere, sier Eide.
Ber regjeringen vurdere kritikken
Som en følge av kritikken fra Impact-SE har nå flertallet av utenrikskomiteen på Stortinget kommet med en innstilling til regjeringen. De ber regjeringen ta med seg denne kritikken når de skal vurdere den endelige rapporten.
«Flertallet er kjent med at det har blitt reist spørsmål i offentligheten knyttet til studiens faglige og forskningsmetodiske kvalitet, og ber derfor regjeringen ta dette med i sin egen vurdering», heter det i innstillingen.
Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere den foreløpige GEI-rapporten, men venter til den endelige rapporten foreligger.