Konservativ presteflukt
De siste ti årene har en prest forlatt Den norske kirke hver fjerde måned til fordel for et annet trossamfunn.
- Presteflukten gjenspeiler utviklingen i Den norske kirke, sier synodeleder i Frikirken om at statskirkeprester konverterer til andre kirkesamfunn.
Dagen dokumenterer i dag prester som har forlatt kirken.
- Det bør være et tankekors for statskirken at de mister dyktige medarbeidere, sier synodeleder Arnfinn Løyning i Den Evangelisk Lutherske Frikirke til Dagen.
Dagen har kontaktet flere kirkesamfunn, prester og andre med kjennskap til presteflukten, og funnet 38 prester som har forlatt Den norske kirke til fordel for et annet kirkesamfunn.
Vår undersøkelse viser at 32 av de 38 har forlatt statskirken det siste tiåret til et annet kirkesamfunn. Tallet kan imidlertid være større, det kan være prester Dagen ikke har fanget opp i sin oversikt.
Halvparten til Frikirken
- Det er svært viktig at det finnes noen alternative kirkesamfunn som kan ta imot dem som ikke har frimodighet til å fortsette i den tjenesten de gikk inn i, sier Løyning.
Nesten halvparten at de tidligere statskirkeprestene meldte overgang til Frikirken.
- De aller fleste er i dag pastorer i våre menigheter, og uten disse hadde vi hatt pastorkrise. Takket være tidligere prester i statskirken har vi god dekning når det gjelder pastorer, sier Løyning.
Han legger til at de tidligere prestene er dyktige medarbeidere, som ønsker å ha som utgangspunkt at de skal bygge frikirkelige menigheter.
- De er med og beriker vårt menighetsarbeid. De har gitt oss mye inspirasjon og pågangsmot, sier Arnfinn Løyning.
Bekymret for prestemangel
Kirkerådsleder Svein Arne Lindø synes ikke det er et urovekkende tall at 38 tidligere prester er gått over til andre kirkesamfunn - med tanke på at det omfatter en periode som strekker seg flere år tilbake.
- Vi kjenner ikke bakgrunn og motiv for hvorfor den enkelte prest har meldt seg ut. Men jeg tror nok at dette speiler den teologiske diskusjonen vi har i Den norske kirke. Noen har problemer med dette, og mener at utviklingen går i en retning de ikke vil være med på. Derfor melder de seg ut, sier Lindø til Dagen.
Kirkerådslederen ser med uro på den store mangel på prester for tiden, de flere stillinge står ubesatte, ikke minst i Nord-Norge.
- Vi er bekymret for tilgangen av prester i Den norske kirke. Flere går ut etter endt tjeneste enn det kommer nye medarbeidere. Verst er prestemangelen i de tre nordligste bispedømmene, og den blir i grunnen bare verre jo lenger nordover vi kommer, legger han til.
Lindø opplyser at prestemangelen er et brennaktuelt tema innad i Den norske kirke, og de har også fått statlig støtte til å drive nyrekruttering.
- Det er et langsiktig arbeid å rekruttere nye medarbeidere, men vi er opptatt av å legge til rette for at flere unge skal utdanne seg til prester. Dette har også med arbeidsvilkår å gjøre, og det har vært en viss bedring de siste årene, mener Svein Arne Lindø.
Les hele saken og se oversikten over de konservative prestene i dagens avis.
DAGEN