Koronaviruset rammer norsk misjon: Reiser avlyses og kirker holder stengt
Utsending i Hong Kong oppfordrer til forbønn for kirkene.
Det Norske Misjonsselskap avlyser alle planlagte reiser til utlandet de neste tre ukene. Det opplyser Anne Karin Kristensen, konstituert avdelingsleder for NMS Global.
– Stans i reisevirksomhet handler ikke først og fremst om redsel for smitte. Det handler om at alt er stengt i Hong Kong, Japan og Kina der vi har noen av våre utsendinger, forteller hun.
Sitter mye inne
Til nå er i overkant av 82.000 personer smittet av det nye korona-viruset Covid-19, ifølge NRK. Viruset har spredt seg over hele verden, men nærmere 80.000 av de som er smittet bor i Kina.
NTB skrev søndag kveld at 961 personer er smittet i Japan. 12 er døde. I Hong Kong er 94 smittet og to døde.
Ifølge Kristensen var det planlagt skolestart i Hong Kong denne uken, men for å være på den sikre siden har myndighetene valgt å utsette den til over påske. Det samme gjelder for Japan.
Få fysiske møter
Også Norsk Luthersk Misjonssamband har utsendinger i Japan, Kina og Hong Kong. Olav Vestbøstad, regionleder for NLM utland, opplyser til Utsyn at utsendingene i Kina har det etter forholdene bra og at de kjenner seg trygge.
– Men de sitter mye inne, og det er vanskelig å ha fysiske møter mellom mennesker, sier han.
I Hongkong er alle offentlige samlingssteder stengt. NLMs samarbeidskirke, Hongkong og Macao lutherske kirke, har vedtatt å stenge sine engelskklasser, barnelag og ungdomsgrupper. Kirkens besøkstjeneste stopper også opp. Det opplyser utsending Magnar Olsen på sin blogg på NLMs nettsider.
Der oppfordrer han til forbønn for kirkene. «Det oppleves frustrerende at i en periode hvor det ville vært naturlig å komme sammen for å støtte, oppmuntre og be for hverandre, så kan man ikke møtes,» skriver han.
– Vi går litt på veggene
Dagen har snakket med Olsen, som forteller at han og familien er minst mulig sammen med andre for å unngå spredning av viruset.
– Vi går litt på veggene, medgir han.
Når han og kona arrangerer gudstjeneste, overføres den på Facebook.
– Går man i kirken og det kommer mer enn seks-sju personer, tenker folk at vi må avlyse gudstjenesten. Er du ute på gaten uten munnbind, får du stygge blikk og kommentarer. Det er mye frykt, konstaterer Olsen.
Selv føler han seg veldig trygg.
– Men det er en del som ser mye på internett. Da er det lett for at man kan få panikk, tror han.
Mange planlagte reiser
Kristensen i NMS Global forteller at utsendingene i Asia følger helserådene fra myndighetene.
– I Hong Kong har vi barn som går på videregående. De har holdt seg hjemme i flere uker og får undervisning på nett. Foreldrene jobber også mye hjemmefra. Heldigvis har familien hage slik at de kan bevege seg litt ute, sier hun.
Ifølge Kristensen har NMS mange planlagte reiser i ukene fremover. Selv har hun avlyst en tur til Kina, Japan og Hong Kong. I tillegg har hun billetter til Thailand og Laos og har tenkt seg en tur til Kamerun.
– Fortsatt er det ikke registrert korona-tall for Afrika, men sannsynligvis er det smittede der også, tror hun.
Hardt rammet
Bibelselskapet har en lang tradisjon for å distribuere bibeldeler til Kina. Generalsekretær Paul Erik Wirgenes opplyser at arbeidet deres ikke er direkte påvirket av viruset, men at samarbeidspartneren deres er hardt rammet.
– Arbeidet vårt er organisert slik at China Partnership selger bibeldelene for oss i Kina. De har fått reiserestriksjoner og forbud mot store folkemasser, som for eksempel gudstjenester.
Ungdom I Oppdrag har så langt ikke vedtatt spesifikke regler knyttet til Korona-viruset, men ber ansatte være forsiktige med å planlegge reiser til områder i verden der det er smittefare.
– Akkurat nå er alle våre disippeltreningsteam kommet hjem til Norge, og vi har få korttidsteam ute. Hadde utbruddet vært for to måneder siden, ville situasjonen vært en helt annen for oss, sier UIO-leder Andreas Nordli.
Normisjon har foreløpig ikke innført nye regler for reise- virksomhet.
– Men vi vurderer situasjonen og hver planlagte reise løpende, skriver medie- og markedssjef Mari-Anne Nybraaten i en e-post til Dagen.