Kortfattet Israels-forsvar

Lest med litt kritisk sans kan denne boken være en god øyeåpner for mange.

Publisert Sist oppdatert

Anmeldt:

Ulf Magne Løvdahl

Derfor støtter vi Israel

Frihet forlag 2018

Hf, 108 sider

----

Forfatteren skriver i forordet at han har sett etter en sånn liten bok som dette, som på enkelt vis forklarer bakgrunnen for staten Israel, og som trekker inn både historisk, politisk og bibelsk/teologisk stoff. Det har han ikke funnet; derfor skrev han en selv.

Den er kortfattet, det ser en av både sidetallet, bokformatet og en luftig layout. Men som kunnskapsmessig førstehjelp kan den fungere, uten at leseren har veldig mye kunnskap om emnet fra før.

Gyldig fortsatt

I andre del av boken skriver han om FN og Israel, og alle mulige slags boikott-aksjoner mot Israel. Nyttig og til ettertanke. Men de bærende kapitlene er der han gjennomgår bakgrunnen for den moderne staten Israel.

Sentral

Løvdahl argumenterer godt for at Israel ikke bryter folkeretten ved at de lar noen av sine egne innbyggere bo både i øst-Jerusalem og i Judea og Samaria; det som oftest kalles Vestbredden.

Historien bak den nåværende staten Jordan er også svært sentral her. Og ikke minst begrepet «palestiner» og «palestinsk», som nå er glidd helt inn i dagligtalen; og som i ikke liten grad har skiftet mening og innhold i forhold til hva disse uttrykkene stod for før.

Ikke veldig ofte tas det frem at det var like mange jøder som måtte flykte fra de arabiske landene de bodde i, etter frihetskrigen i 1948, som det var arabere som flyktet ut fra Israel. Jødiske ledere og militære drev åpenbart noen arabere bort fra sine hjem. Men like sant er det at araberne lokket og truet sine frender til å forlate de stedene de bodde i; for så å vende tilbake senere, som var tanken.

Demokrati

Slik ble det som kjent ikke. Men den store forskjellen var ellers at de omkringliggende arabiske landene ikke gjorde særlig mye for å integrere sine frender etter at de dels hadde blitt drevet ut og dels flyktet etter anbefaling. Mens Israel investerte uhorvelige ressurser for å integrere alle jøder – hundretusener – som flyktet fra de arabiske nabolandene.

Det er ikke Løvdahls poeng å glorifisere staten Israel. Men han peker på at staten er et ekte demokrati; noe som er en sjeldenhet i den delen av verden.

Antisemittisme

Ikke alltid synes jeg han skiller klart nok mellom antisemittisme og politisk kritikk av jøder som sådan og nasjonen Israel eksplisitt. Ikke alltid får jeg heller tråd i alle bibelsitatene han tar med; det er forresten en massiv overvekt av vers og tekster fra Det gamle testamente som skal underbygge det han skriver.

Men ok; lest med litt kritisk sans kan denne boken være en god øyeåpner for mange.

Powered by Labrador CMS