KrF er i ferd med å tape viktig bastion
KrF har hatt stortingsrepresentanter fra Møre og Romsdal siden krigen. Ved høstens valg kan det være slutt. – Det ser mørkt ut, mener redaktør.
KrF sliter tungt i områder de lenge har stått sterkt.
I går skrev Dagen om KrFs forvitring i Hallingdal, der Senterpartiet har tatt over mange av velgerne deres.
Men også i de folkerike KrF-bastionene sliter partiet.
Første siden krigen
I Møre og Romsdal viser en fersk meningsmåling at KrF har en lang vei til et sikkert mandat, ifølge en måling Respons Analyse har gjort for de store regionavisene i fylket.
Målingen viste en tilbakegang på 2,2 prosentpoeng og en oppslutning på 3,8 prosent. Dersom målingen hadde vært valgresultatet ville det betydd at KrF hadde mistet 3.500 velgere bare de siste fire årene i KrF-høvding Kjell Magne Bondeviks hjemfylke.
– Det kan se ut til at stortingsvalget til høsten blir det første valget siden krigen der KrF ikke blir representert fra Møre og Romsdal, sier politisk redaktør i Sunnmørsposten, Jan Erik Røsvik, til Dagen.
– Dramatisk
I 2017 greide ikke stortingspolitiker Steinar Reiten å sanke nok stemmer til et direkte mandat på Stortinget, men ble reddet av et utjevningsmandat. Til høsten er det Giske-ordfører Harry Valderhaug som skal prøve seg.
Røsvik levner han små sjanser.
– De er et godt stykke unna mandat nå. KrFs fall i Møre og Romsdal er også tilsynelatende større enn det er nasjonalt, og på toppen av det hele blir antallet representanter fra Møre og Romsdal redusert fra ni til åtte i neste periode.
– Husk at i «Bondevik-valget» i 1997 fikk KrF 23 prosent av stemmene i Møre og Romsdal. At de i dag ser 3-tallet på målingene er dramatisk.
Sp stjeler
Redaktøren mener særlig de andre borgerlige partiene har spist av oppslutningen til KrF, og den siste tiden har også Senterpartiet meldt seg på.
På målingen har Sp gått fram med hele 11 prosent fra valgresultatet i 2017, og ender på hele 24 prosent oppslutnig.
– Det blir jo sagt at KrF og Senterpartiet står veldig nær hverandre i en del verdipolitiske spørsmål, og det er klart at Senterpartiet også forsyner seg av KrF-velgerne.
– Hvordan kan KrF snu trenden i Møre og Romsdal?
– Jeg tror det ser mørkt ut. Det er stygt å si at velgerne deres dør ut, men det er jo en del av realiteten. De har problemer med å fornye seg og er nødt til å nå nye velgere og yngre velgergrupper, sier Røsvik.
Hver tiende
Det er tallknuser Johan Giertsen helt enig i. Han driver analyse-nettstedet pollofpolls.no og ser en tydelig trend.
– Det sier seg jo selv at der hvor Senterpartiet står sterkt i utgangspunktet, sannsynligvis er steder der flere velgere relativt sett vil gå fra KrF til Senterpartiet, sier Giertsen.
Snittet av meningsmålingene i januar viste at KrF har mistet 12.000 velgere til Senterpartiet siden valget i 2017.
Det betyr mer for KrF enn for Senterpartiet, mener Giertsen.
– Det betyr at Sp har stjålet cirka ti prosent av KrFs velgere fra valget i 2017. Det tilsvarer i overkant av 0,3 prosent, sier Giertsen og legger til:
– Men KrFs problem er ikke at de taper 12.000 velgere. Alle partier mister velgere, sånn er politikken. KrFs problem er at de ikke rekrutterer nye velgere. Det problemet har de hatt de siste 20 årene, forteller han.
– Grunn til glede
KrF-leder og listetopp i Agder, Kjell Ingolf Ropstad, fikk endelig noe å smile over forrige uke da en ny måling for valgkretsen Vest-Agder viste at han er på sikker plass på bekostning av Frp, ifølge en måling utført av Respons Analyse for Høyre.
– Han har grunn til å glede seg over en hver god måling både lokalt og nasjonalt. Det har jo ikke vært så mange av dem, sier politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus.
Også i Agder har Senterpartiet gjort et solid byks fra 6,5 prosent ved stortingsvalget 2017 til 15,7 prosentpoeng på målingen.
Det at det har blitt mange om beinet i mandatfordelingen i Agder-fylkene har gjort Ropstads fremtid usikker.
– Sørlandet har tradisjonelt vært Senterpartiets dårligste landsdel. Her i Vest-Agder vil det sannsynligvis stå om små marginer kanskje tideler om et direktemandat. Det er en enormt viktig valgkrets for Ropstad.
«Listhaug-effekt»
I Vest-Agder kniver Frp og KrF om det femte og siste mandatet i fylket. En nedgang hos Frp gjorde at Ropstad snappet mandatet.
Målingen er gjort før Frp-leder Siv Jensen kunngjorde at hun gir seg som partileder og pekte på Sylvi Listhaug som sin arvtager.
– Kan Listhaug skape momentum for Frp på Sørlandet?
– Hun kan gi en «boost» ved å ta noen kristenkonservative og noen nasjonalistiske velgere ved å være så profilert på kristne symboler, og særlig korset sitt som hun bruker ofte. Slik kan hun også stoppe Demokratene sin vekst på Sørlandet. Samtidig er hun en liberalist i økonomisk politikk, og det har ikke noen stor grobunn i vår landsdel, sier Udjus.