KrF toner ned ambassadeflytting i Israel
– Det viktigste er en fredsløsning. Vi må ikke gjøre ambassadeflytting til stort spørsmål, sier KrF-lederen.
Etter at USAs president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og gav klarsignal for å flytte den amerikanske ambassaden til byen har reaksjonene vært sterke og delte. KrF-leder Knut Arild Hareide var straks ute og uttrykte bekymring for «timingen».
KrF har vedtatt i sitt program at de vil flytte ambassaden. I 2009, da det først kom inn i programmet da het det at partiet vil arbeide for «at den norske ambassaden i Israel kan flyttes til Jerusalem». I 2013 ble det lagt inn et forbehold og det står nå: «KrF mener Norge må flytte den norske ambassaden til Jerusalem så snart dette kan la seg gjøre på en måte som ikke er til hinder for fredsprosessen, og dersom israelske myndigheter selv ønsker det».
– Et hinder for fred
– Hvilke kriterier må være oppfylt for at Norge kan flytte sin ambassade?
– Vi har tydelige føringer på at vi vil flytte ambassaden til Jerusalem, men sier at dette ikke må være til hinder i en fredsprosess. Et slikt ensidig vedtak er nettopp til hinder i en fredsprosess. Det kan godt hende at Vest-Jerusalem blir den endelige hovedstaden i Israel, men timing er problemet her. Vårt utgangspunkt er at vi anerkjenner et lands hovedstad, men vi kan ikke gjøre det hvis det hindrer en fredsprosess, sier Hareide.
– Vet du at det er et hinder?
– Norge var dypt involvert i fredsavtale 90-tallet. Flere tilbakemeldinger, også amerikanske, viser at dette er en utfordring. Det er en grunn for at samtlige presidenter som Obama, Bush og Clinton valgte å si at dette er et hinder.
Fred viktigere enn ambassade
President Donald Trump sa i sin uttalelse at «utsettelsen av å anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel ikke har bidratt til fred de siste to tiårene». Det gir Hareide han rett i.
– Det er andre grunner til at det ikke er fred i Midtøsten, og det har ingenting med at Jerusalem ikke er anerkjent som hovedstad.
– Hva anser du som hovedstad i Israel?
– Jeg forholder med til KrFs og norsk politikk på dette området, sier KrF-lederen.
– Men hva er hovedstad?
– Dette må en fremtidig fredsløsning si noe om. Vi går ikke inn i den problemstillingen. Dette er et av de mest omstridte spørsmålene i konflikten og her gjør både Israel og palestinerne krav på Jerusalem som hovedstad. Jeg driver ikke privatpraktiserende politikk, og det tror jeg ingen andre politikere på Stortinget gjør heller, noe jeg synes er bra.
– Er det å flytte ambassaden symbolpolitikk for KrF eller noe dere vil jobbe hardt for?
– Det viktigste for KrF er en fredsløsning. Vi må ikke gjøre ambassadeflytting til et stort spørsmål. Det er ikke uviktig, men det viktigste for regionen er fred, sier Hareide.
Bekymret Solberg
Også statsminister Erna Solberg var urolig etter meldingene fra USA i går og skrev følgende på Twitter:
«Svært bekymret over amerikansk beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Dette kan føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet. Jerusalems status må løses gjennom forhandlinger.»
Ap-leder Jonas Gahr Støre mottok heller ikke beskjeden med glede.
«Uansvarlig av Donald Trump som anerkjenner Jerusalem til Israels hovedstad. To folk har legitime krav. Forhandlinger må avgjøre. Tragisk for palestinerne. Ikke godt for Israels sikkerhet. USA svekkes politisk», twitret han.
- Vebjørn Selbekk: Tusen takk, Trump
Frp-nei
Også Frp har programfestet at de vil flytte ambassaden. KrF og Frp er de eneste partiene på Stortinget som ønsker dette. Frps utenrikspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde støtter derimot ikke en USA-anerkjennelse av Jerusalem.
– Jeg har forståelse for Israels syn, men jeg tror ikke dette skaper grunnlag for en tostatsløsning. Jeg er også redd for sinnet dette kan skape, sa Tybring-Gjedde til Dagen tirsdag denne uken.
Ulike syn i KrF
Også internt i KrF er det ulike syn. Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan mener Norge bør vurdere å følge Trump.
– Hvis Norge flytter sin ambassade bør Norge vurdere å gjøre det samme, sa han til Dagen onsdag.
Fylkesleder i Sogn og Fjordane, Trude Brosvik, er derimot ikke så begeistret for ideen.
– Jeg er nok ikke så på jubelen som avisen Dagen har vært på lederplass. Jeg er litt engstelig for hva Trump setter i gang når dette ikke er koblet opp mot en fredsløsning, sier hun.