Krik-presten
Denne uken tilbringer KRIK-prest Bjørnulf Tveit Benestad på Arena, en leir i regi av Kristen Idrettskontakt (KRIK). Rundt 800 deltakere og 325 ledere er samlet om det som er årets tema.
Ti år er gått siden Tveit Benestad forsto at det var prest han skulle bli. Det skjedde på Arena, av alle steder. Førstkommende søndag står han på prekestolen i Kristiansand Domkirke og skal snakke om betydningen av det kristne fellesskapet.
Et innfall
– Hva var det som skjedde på Arena i 2015?
– Det var en åndelig opplevelse der jeg fikk et innfall som jeg ikke greide å legge fra meg. Det pågikk over to kvelder, og etterlot en visshet om at det var prest jeg skulle bli.
Han synes det er vanskelig å sette ord på det i ettertid, men opplevelsen har vært definerende for livet etter.
– At det skjedde på KRIK var kanskje mer tilfeldig. Jeg deltok på ulike leirer og festivaler den sommeren, men det var på Arena det skjedde. Selv i min dypeste tvil greier jeg ikke å legge fra meg at det var Gud som kalte meg den gangen, forteller han.
LES: Som predikant er jeg entusiastisk og inspirerende, håper jeg
Avgjørende
– På søndag skal du tale om betydningen av det kristne fellesskapet. Hvor viktig har det vært for din del?
– Det tror jeg har vært helt avgjørende - på flere nivå. Det kristne fellesskapet i familien er ett aspekt. Det har vært trygt og godt for min del, som vokste opp i et kristent hjem.
– I ungdomstiden vokste jeg opp i Rissa i Sør-Trøndelag. Der var det ikke altfor mange kristne, men vi var sammen i Skolelaget, og i ungdomsarbeidet i kirken. Det aller viktigste for min del var kanskje å være med i Trøndelag Ten-kor. På ungdomsskolen og videregående var det et fellesskap som definerte hvem jeg var, og som ga meg styrke. Det ga meg selvtillit, og en trygghet til å være kristen i samvær med venner som ikke delte min tro.
Etter ett år som feltprest i Garden i Oslo, søkte Tveit Benestad jobben som lokallags- og lederutviklingsansvarlig i KRIK for rundt ett år siden.
– Det er en organisasjon jeg hadde mye glede av i studietiden. Her har jeg fått mange gode utfordringer, og har fått utvikle meg som menneske og leder. I KRIK har jeg et stort miljø og mange gode venner. Da stillingen dukket opp, ble var det interessant å bruke noen år av livet mitt der. Det handler litt om å gi tilbake, forklarer han.
LES: Jeg representerer bare Jesus
Tillit og ansvar
– Hvordan opplever du å jobbe der?
– Jeg trives veldig godt. Vi har et utrolig godt miljø på kontoret, med mye humor, omsorg og raushet. Jeg kjenner meg verdsatt og har blitt tatt godt imot.
Tveit Benestad forteller at KRIK har en liten administrasjon, og at man som nyansatt raskt får tillit og ansvar til å være med og utvikle nye ting.
– I tillegg er det sånn at KRIK utnytter den kompetansen man har på ulike områder og tilpasser stillingen etter det. Personlig synes jeg det er spennende å få brukt teologien i tillegg til andre egenskaper jeg har tilegnet meg, og som kommer godt med.
Krevende
– Hvordan forbereder du deg til en preken?
– Det spørs litt om jeg skal tale ut fra et tema, eller ut fra en bibeltekst. I den grad det er mulig prøver jeg å være tidlig ute med grunnarbeidet. Jeg starter forberedelsene med å lese ting jeg tror kan være relevante. Blant annet tekstgjennomgåelser som kan gi innspill og idéer. Det gjør jeg så tidlig som mulig, for å sette i gang underbevisstheten. Deretter lar jeg tankene fly litt på egen hånd.
Tveit Benestad legger ikke skjul på at det kan være krevende å forberede en preken, og han er sjelden ferdig før dagen i forveien.
– Det kan det oppleves som et skippertaksarbeid, men da har jeg jobbet mye med det i underbevisstheten.
– Liker du å preke?
– Ja, og spesielt når jeg har et manus jeg er fornøyd med. Da koser jeg meg når jeg går opp på prekestolen.
Bak et godt manus ligger også et arbeid i bønn.
– Jeg ønsker jo at det jeg formidler skal være et budskap som er mer Guds, enn mitt. Jeg har ikke noe behov for å stå og prate om meg selv, for å si det sånn.
Som et ledd i forberedelsene hender det også at han våkner på natten. Da skriver han ned tanker han får, og som han opplever er viktig.
Lavterskel
– Hvordan er det å preke forkynne i en sammenheng der en del av tilhørerne kanskje ikke definerer seg som kristne?
– Det er jo noe av det som er stilig med KRIK, at idretten kan fungere som en lavterskel inngang, og blir et verktøy for evangelisering. Når jeg taler prøver jeg alltid å ha det som et utgangspunkt, og forsøker etter beste evne å gjøre forkynnelsen forståelig for de som ikke kan så mye, og nyttig for de som kan mye fra før. Av egen erfaring vet jeg at alle trenger den grunnleggende forkynnelsen om at vi er Guds barn, og at det er menneskelig å feile. Vi trenger å høre at Jesus kom til jorda og tok på seg vår synd og skyld, uansett om vi har vært kristne noen år.
– Hvordan vil du beskrive deg selv som forkynner?
– Som ærlig, passe morsom, evangelisk og opptatt av å kommunisere.
– Hva tenker du er det aller viktigste en forkynner kan gjøre i en preken?
– Det må være å peke på Jesus.
Skikjøring
Rent sportslig har Tveit Benestad drevet mest skikjøring de siste årene. Han trives best på brede ski, litt utenfor løypen i løssnøen.
– Jeg trives med breddeidrett. Jeg har ikke evnet å satse veldig målrettet. Jeg synes det meste er gøy og har blitt litt god på ganske mye, i stedet for å være veldig god på en ting, forklarer han.