Kristen i koronaens tid
Korona-pandemien stiller krav til oss som samfunnsborgere, men også som troende mennesker. Her er fire råd til kristne i krisen.
1) Vis kristen nestekjærlighet ved å følge helserådene
En slik formaning burde egentlig være unødvendig, men er dessverre ikke det. For det finnes kristne miljøer både i inn- og utland som mener seg hevet over de retningslinjene myndighetene gir for å begrense spredningen av koronaviruset.
TV Visjon Norges Jan Hanvold har fått kritikk for håndhilsing og korona-vitsing i studio. Det kan ha vært en forglemmelse, og Hanvold oppfordrer nå tydelig sine tilhengere om å følge korona-rådene. Det er bra.
Da er det verre med bønnekonferansen «Nordens kallelsestund» som gikk av stabelen i Stockholm forrige helg med flere nordmenn som deltagere. Stevnet ble gjennomført til tross for innstendige advarsler.
Arrangøren, den omstridte predikanten Lars Enarson, sa til svenske Dagen at siden de følte seg ledet til å gjennomføre konferansen, så var det Guds ansvar å ta seg av konsekvensene.
Fra scenen gikk predikanten Sonny Lindgren enda lenger og drev gjøn med både viruset og tiltakene mot det. «Korona eller Covid-19? Hva enn det er, så ler Herren. Tenk at vi innstiller gudstjenester på grunn av et virus», raljerte Lindgren.
Vi synes det er vondt å se den typen ufølsomhet presentert i Guds navn. Solidaritet med de som er svakere enn oss selv, er helt i kjernen av den kristne etikken. For de fleste av oss er dette viruset ikke veldig farlig.
Men for enkeltgrupper kan det rett og slett være dødelig. Når myndighetene inviterer til felles solidaritet med de svake i samfunnet vårt, burde norske kristne være de første til å stille opp. I krisetider er det viktigere enn noensinne å vise kristen nestekjærlighet og en viktig del av det er å ikke bidra til å spre smitte.
2) Ikke bli skremt av eller spre konspirasjonsteorier
Dramatiske og uventede hendelser skaper nesten alltid grobunn for konspirasjonsteorier. Og de siste årene har det blitt stadig vanligere at slike teorier også gis en slags kristelig innpakning.
Akkurat nå sirkulerer det i karismatiske kristenmiljøer i Norge et konspirasjonsbudskap om korona-pandemien som påstås å være forfattet av den amerikanske megakirkepastoren Rodney Howard Browne. Der fremstilles smitteutbruddet som en villet hendelse skapt av onde globalister for å redusere jordens befolkning og rydde veien for en verdensregjering ledet av Antikrist.
I slike alvorlige situasjoner som den vi nå går igjennom, er det særlig viktig å ta avstand fra denne typen fantasifulle teorier. Og man bør i hvert fall unngå å spre slike budskap. For nå har vi alle et ansvar for å motvirke at det skapes panikk.
Det ansvaret synes vi forøvrig ikke at NRK tok da de tidligere i uken slapp til Gunhild Alvik Nyborg i Debatten. Et mørkere scenario enn det som flimret over fjernsynsskjermene denne tirsdagskvelden har knapt blitt presentert på norsk TV.
Doktor Nyborg snakket om krig, pest og samfunnskollaps. Hun mente situasjonen kunne sammenlignes med tyskernes okkupasjon av Norge, bare med den forskjellen at vi hadde latt krysseren Blücher passere Oscarsborg festning uten å løsne et eneste skudd.
Hvis de ansvarlige i statskanalen ønsker mer hamstring i matbutikkene og flere tomme medisinhyller på apotekene, så er det akkurat slike påstander de bør fylle beste sendetid med nå.
3) Vær frimodig på vegne av det kristne budskapet
«Hva sier en biskop til en person som er redd for å dø?», ble Kari Veiteberg spurt av Fredrik Solvang i neste Debatten-program dagen etter. Vi skal ikke være for tøff med Oslos biskop. I disse dystre omstendighetene lar vi den skarpeste polemikken ligge. La oss derfor nøye oss med å si at biskopen i sitt svar lot en god anledning gå fra seg til å presentere kjernen i den kristne tro.
Som kristne har vi blitt betrodd med et budskap som gir håp i liv og i død. Vi tror på en som ser og elsker alle mennesker. På en som har sonet straffen for våre synder, som har overvunnet døden og åpnet veien til det evige liv.
I krisesituasjoner er det flere enn ellers som stiller eksistensielle spørsmål av den typen Solvang gjorde, spørsmål som den kristne troen gir sanne, livgivende og frelsende svar på. Så la oss for all del være frimodige når vi blir spurt.
4) Be for våre myndigheter
Det er nok vanskelig å fullt ut forestille seg hvor utfordrende situasjonen er for de som sitter med det øverste ansvaret i denne krisen. De må nå daglig ta avgjørelser som bokstavlig talt gjelder liv og død.
Samtidig vet de at konsekvensene av beslutningene kan være helt ødeleggende for økonomi, næringsliv og arbeidsplasser. Liv går tapt og livsverk legges i grus.
Den samlede byrden av dette ansvaret må være helt enorm å bære for statsminister Erna Solberg, de andre ministrene og resten av vårt politiske lederskap. Det samme gjelder åpenbart for helsemyndighetene og mange næringslivsledere.
I Det nye testamentet oppfordres vi til å «be for konger og alle i ledende stillinger». Den appellen er høyaktuell i koronaens tid.