Kristen på jobb, men hva så?
Han kommer fra Indonesia, men tror Gud har kalt ham til å bo i en av Europas storbyer.
Vi har aldri møttes før, men etter en kort prat vet jeg at han heter Yuniyono Kho Han er 35 år, singel og bor for tiden i Eindhoven i Nederland. Der har han arbeidet de siste fire årene som kjemisk ingeniør i et firma med rundt 160 ansatte.
Kho har vært i Norge på kurs i regi av Tent. Det har ingenting med jobben å gjøre, likevel har det alt med jobben å gjøre, fordi det handler om hvordan han kan være en kristen på arbeidsplassen.
80 prosent muslimer
Han kommer fra et land der drøyt 80 prosent av befolkningen er muslimer. 13 prosent er kristne, og av disse er 3,7 prosent evangelikale. Det er seks anerkjente religioner i Indonesia, og de som bor der har et id-kort hvor det står hvilken religion de tilhører.
– Så i ditt id-kort står det at du er kristen?
– Nei, det står faktisk at jeg er buddhist. Jeg har kinesisk bakgrunn, og min mor praktiserte taoisme. For åtte år siden var ikke det en anerkjent religion. Om foreldrene dine er buddhister, blir hele familien ansett for å være det samme, forklarer han.
Kho kommer med andre ord fra en ikke-kristen familie, men ble likevel kristen i en alder av 13 år.
– Hvordan skjedde det?
– Jeg gikk på kristen skole. Det gjorde også søsknene mine. Slik kom vi i kontakt med kristendommen.
At en lærer inviterte ham med på søndagsskolen, førte til at han fikk mer kjennskap til den kristne tro. Med unntak av noen få ganger, var det lite utøvelse av religionen hjemme. Han trekker fram en gang da moren bygde et alter for sine besteforeldre.
– Da ble det forventet at vi barna skulle be til dem. Det er den eneste gangen jeg husker at vi måtte utøve troen, sier han.
Vekkelsesmøte
Som 13-åring tok han imot Jesus på et vekkelsesmøte. Da moren fikk vite om det, var hun måtelig begeistret, men sa at det var greit så lenge han ikke gikk hen og døpte seg. Han var 22 år gammel da han ble overbevist om at det var viktigere å adlyde Gud enn sin mor i alle ting og valgte å bli døpt.
– Hvordan reagerte din mor på det?
– Hun aksepterte det etter hvert, så jeg var ganske heldig. Mine foreldre har alltid vært moderate i sin motstand til kristentroen. Jeg har hørt historier om andre som ikke har kontakt med mor og far lenger fordi de er kristne. Slik har det heldigvis ikke vært for min del.
Kho forteller om en fetter, som også ble kristen nylig. Han ønsket å gifte seg med en kristen jente, men faren var sterkt imot det. Da han trosset deres ønske og giftet seg med en kristen jente, uteble foreldrene fra bryllupet.
Multikulturell
Selv trives han godt i Eindhoven, i en multikulturell by, og opplever at han har et kall til å leve i Vesten.
En av dem som har inspirert ham til det er pastor Tim Keller fra USA. I 2010 talte han på Lausannekonferansen i Cape Town. Der snakket han om betydningen av at kristne flytter til større byer med en visjon om å nå ut med evangeliet.
– Storbyene er senter for business, økonomi og innovasjon. Der treffer man mange innflytelsesrike mennesker, men også fattige. Et kjennetegn på storbyene er at de er multi-etniske. Dit reiser folk fra ulike kulturer. Noen har en tro fra før, men mange har ikke det. De er i en sårbar fase, og mange er mer åpne for evangeliet i en slik situasjon. Utfordringen er at byene vokser raskt, mens kirkene ikke vokser tilsvarende raskt. Det Keller sa inspirerte meg og er grunnen til at jeg selv vurderer å flytte til en større by.
Tjene penger
Jeg treffer Kho dagen etter at han har deltatt på et teltmakerkurs i Bergen. Før kurset strevde han med tanken på å skulle være teltmaker i et annet land, men nå opplever han at nye muligheter har åpnet seg. Tanken på å flytte til en storby sammen med andre kristne og arbeide i team, inspirerer ham.
I dag pendler han mellom Eindoven, der han bor, og Sittard hvor han jobber. Det har fungert greit så langt, men kurset har gitt ham noen nye tanker. Hvilken innflytelse har han på arbeidsplassen? En del av kollegaene vet at han er kristen, men hva så?
– Jeg vet at jeg gjør en god jobb, men så langt har motivasjonen vært å tjene penger, erkjenner han.
– Hva kan du gjøre for å endre det?
– Jeg vurderer å få en jobb som ligger nærmere der jeg bor. Det vil gi meg mulighet til å ha kontakt med kollegaer utenom arbeidstid. De fleste bor i nærheten av jobben, mens jeg bor en time unna. Hvis jeg får meg en jobb i nærheten, vil det være lettere å inviterer kollegaer til kurs og andre tilstelninger i menigheten, tror han.