Kristen-TV i Midtøsten gir større perspektiv

TV stasjonen SAT-7 er en unik kanal for kristenheten i Midtøsten. Av 15 millioner seere er en stor del muslimer.

Publisert Sist oppdatert

George Makeen var i desember i Sverige for å delta på et kurs om religionsfrihet, arrangert av blant annet Svenska missionsrådet.

- Noe som er viktig for meg er å utvide perspektivet og understreke at religionsfrihet gjelder for alle, ikke bare kristne. Gud er der lyset skinner sterkest i alle mennesker, sier han til Världen idag.

Den 35 år gamle egypteren tilhører selv en minoritet i mindretall. Han ble født i en presbyteriansk familie i Kairo, der han studerte teologi ved en protestantisk presteskole. I ti år var han og hans familie stasjonert på Kypros, der George Makeen nå leder TV-stasjonens arabiskspråklige program.

Muslimer

Stasjonen ble grunnlagt 17 år siden og kringkaster både på farsi og tyrkisk. Ifølge den siste studien har de hele 15 millioner vanlige seere rundt omkring i Midtøsten og i Nord-Afrika.

- Undersøkelsen overrasket oss på mange måter. Både fordi den viser at det er så mange mennesker som ser oss, og fordi mange seere viste seg å være i Saudi Arabia og Irak, sier George Makeen.

- Dessuten er veldig mange barn - hver tredje seer i Saudi-Arabia og hver fjerde i Irak. Så nå vil vi blant annet utvikle nye, pedagogiske barneprogram.

Selv produserer George Makeen «Boar», et program om politikk som fremfor alt handler om egyptiske politikk.

Uro

Han forteller at kirken i Egypt i begynnelsen skeptisk til de folkelige protestene som brøt ut tidlig i 2011, og at man fra hierarkiets side oppfordret kristne til ikke å delta.

- Heldigvis hørte ikke alle unge på det, men gikk ut i gatene og sluttet seg til demonstrantene. Det ga oss troverdighet i det øvrige samfunnets øyne.

I kaoset som fulgte så SAT-7 det som sin plikt å gi en røst til kristne av forskjellige slag.

- Muslimer har egne kanaler og medier, og de fleste programledere gjør det enkelt for seg selv og går til det kristne hierarkiet når de vil ha de kristnes meninger. Vi ønsket å vise at kristne tenker ulikt, og på den måten bygge broer både i samfunnet og i kirken, sier George Makeen, som tror at egyptiske kristne i dag høres og synes på en annen måte i den offentlige debatten.

Mye gjenstår for å forsterke religionsfrihet, mener han. Dette gjelder særlig sikkerheten til kristne i landets sørlige deler, de som er plaget av mordbranner, kidnapping og trakassering.

- Kirkens hierarki sier at kristne skal holde seg i ro, og at dette går over når politikken stabiliseres. Men hva om det ikke gjør det. Hva om det fortsetter, sier George Makeen, og sier at kirken bør utforme ut en «forfølgelsesteologi».

- Selvfølgelig kan man si at de kristne modnes i forfølgelse, at det gir en dypere tro. Men hvis man aldri får rettferdighet hvis de skyldige ikke holdes ansvarlig, da risikerer både kirken og troen å bli knust.

DAGEN.

Powered by Labrador CMS