Kristne frykter økt ekstremisme
Før urolighetene startet onsdag skal flere moskeer ha kommet med følgende beskjed: «Det er de kristne som nå vil oppløse våre protestleire.»
Nå frykter kristne i Egypt ytterligere økning i vold og trusler.
- Mange gater er stengt, folk er redd for å gå ut.
Stengte gater, knuste og utbrente biler, vaktsomme blikk. Slik beskrev kristne Ramez Atallah situasjonen i Kairo overfor Dagen onsdag morgen.
Utenfor gjorde politi og militære seg klar til å aksjonere mot leirene der tilhengere av tidligere president Mohamed Mursi og Det muslimske brorskap har oppholdt seg i snart to måneder. Senere på dagen fortalte han mer om aksjonene som utviklet seg til å bli svært voldelige.
- Hittil har de brent seks kirker og Bibelselskapets bokbutikk i byen Assiut, forteller han uten å legge skjul på at situasjonen har blitt langt mer dramatisk i løpet av dagen. Assiut har Egypts høyeste konsentrasjon av koptiske kristne. Torsdag morgen var det kommet meldinger om at så mange som 17 kirker skal være angrepet under urolighetene etter at protestleirene ble oppløst.
Farligere
Mens stadig nye meldinger om døde og sårede tikker inn forteller Atallah hvordan det er å gå på gaten i byen som har fått hele verdens oppmerksomhet disse dagene. Folk er redde, sier han. Protestene mot Mursis avgang har ikke vært direkte voldelige før onsdag, men vanlige egyptere har likevel vært redde for å komme for nær folkemengdene.
Atallah forteller at flere moskeer i Kairo onsdag morgen gav sine medlemmer følgende beskjed: «Ta til gatene og stopp de kristne som vil spre våre leirer».
- De hauser opp stemningen og legger skylden på de kristne. Det gjør de radikale mer motiverte og øker faren for vold, forteller Atallah som til daglig arbeider for Det internasjonale bibelselskapet i Egypt.
Forfølgelse
Han er enig i at det har vært en økning i antall overgrep mot kristne, men legger raskt til at flere muslimer enn kristne blir forfulgt av Det muslimske brorskap. At vestlige medier har en tendens til å fokusere mest på kristnes lidelser har han liten sans for.
- Jeg vil ikke si at kristne i Egypt har panikk, men de er bekymret for at de kan bli angrepet. Det er ikke så rart når muslimer får slike meldinger som de fikk i moskéen i dag. Det har vært flere hendelser i det siste, ikke dusinvis, men flere enn før. Det er urovekkende. Men den verste forfølgelsen fra Det muslimske brorskap er overfor muslimer, sier han.
Han forteller om en kvinne som ble banket opp av sin bror da hun ikke ville delta i protestene. Historier om mennesker som blir mishandlet for å ikke protestere skal ikke være uvanlig ifølge Atallah. Flere har også gått til skilsmisse som følge av uenigheter.
Illeluktende
Selv om Mursi-tilhengerne ikke har vært voldelige, legger han ikke skjul på at mange har vært skremt over leirene som er etablert i hovedstaden. Ikke minst fordi mange av de som oppholder seg har framstått truende. Ifølge Atallah består gruppen av en blanding av tilhengere av Det muslimske brorskap og en del «skumle typer», samt fattige og hjemløse som kommer på grunn av gratis måltid og kostpenger som skal bli delt ut i leiren.
- Det er en skremmende forsamling, sier han.
Han er også opptatt av at vestlige medier ikke forstår hva protestene egentlig er. De omtales som fredelige, men på bakken ser bildet litt annerledes ut.
- Forsøk å se for deg 10.000 mennesker som camper i to måneder i sentrale veikryss i Oslo. Ingen trafikk slipper gjennom, og som et resultat av det stanser all annen trafikk opp, særlig i rushtiden. Enkeltpersoner og firma i omliggende bygninger får hele livet forstyrret. Prøv å forestille deg lukten av 10.000 mennesker som bor på gater og fortau midt på sommeren, uten toalett og dusj, sier Atallah som mener det er urimelig å forvente at Egypt skal tolerere slike protester lengre.
DAGEN