Kristne frykter økt ekstremisme

Før urolighetene startet onsdag skal flere moskeer ha kommet med følgende beskjed: «Det er de kristne som nå vil oppløse våre protestleire.»

Publisert Sist oppdatert

Nå frykter kristne i Egypt ytterligere økning i vold og trusler.

- Mange gater er stengt, folk er redd for å gå ut.

Steng­te gater, knus­te og ut­bren­te biler, vakt­som­me blikk. Slik be­skrev krist­ne Ramez Atal­lah si­tua­sjo­nen i Kairo over­for Dagen ons­dag mor­gen.

Uten­for gjor­de po­li­ti og mi­li­tæ­re seg klar til å ak­sjo­ne­re mot lei­re­ne der til­hen­ge­re av tid­li­ge­re pre­si­dent Mo­ha­med Mursi og Det mus­lims­ke bror­skap har opp­holdt seg i snart to må­ne­der. Se­ne­re på dagen for­tal­te han mer om ak­sjo­ne­ne som ut­vik­let seg til å bli svært vol­de­li­ge.

- Hit­til har de brent seks kir­ker og Bi­bel­sel­ska­pets bok­bu­tikk i byen As­si­ut, for­tel­ler han uten å legge skjul på at si­tua­sjo­nen har blitt langt mer dra­ma­tisk i løpet av dagen. As­si­ut har Egypts høy­es­te kon­sen­tra­sjon av kop­tis­ke krist­ne. Tors­dag mor­gen var det kom­met mel­din­ger om at så mange som 17 kir­ker skal være an­gre­pet under uro­lig­he­te­ne etter at pro­test­lei­re­ne ble opp­løst.

Far­li­ge­re

Mens sta­dig nye mel­din­ger om døde og så­re­de tik­ker inn for­tel­ler Atal­lah hvor­dan det er å gå på gaten i byen som har fått hele ver­dens opp­merk­som­het disse da­ge­ne. Folk er redde, sier han. Pro­tes­te­ne mot Mur­sis av­gang har ikke vært di­rek­te vol­de­li­ge før ons­dag, men van­li­ge egyp­te­re har li­ke­vel vært redde for å komme for nær folke­meng­de­ne.

Atal­lah for­tel­ler at flere mos­ke­er i Kairo ons­dag mor­gen gav sine med­lem­mer føl­gen­de be­skjed: «Ta til ga­te­ne og stopp de krist­ne som vil spre våre lei­rer».

- De hau­ser opp stem­nin­gen og leg­ger skyl­den på de krist­ne. Det gjør de ra­di­ka­le mer mo­ti­ver­te og øker faren for vold, for­tel­ler Atal­lah som til dag­lig ar­bei­der for Det in­ter­na­sjo­na­le bi­bel­sel­ska­pet i Egypt.

For­føl­gel­se

Han er enig i at det har vært en øk­ning i an­tall over­grep mot krist­ne, men leg­ger raskt til at flere mus­li­mer enn krist­ne blir for­fulgt av Det mus­lims­ke bror­skap. At vest­li­ge medi­er har en tendens til å fo­ku­se­re mest på krist­nes li­del­ser har han liten sans for.

- Jeg vil ikke si at krist­ne i Egypt har pa­nikk, men de er be­kym­ret for at de kan bli an­gre­pet. Det er ikke så rart når mus­li­mer får slike mel­din­ger som de fikk i moskéen i dag. Det har vært flere hen­del­ser i det siste, ikke du­sin­vis, men flere enn før. Det er uro­vek­ken­de. Men den ver­ste for­føl­gel­sen fra Det mus­lims­ke bror­skap er over­for mus­li­mer, sier han.

Han for­tel­ler om en kvin­ne som ble ban­ket opp av sin bror da hun ikke ville delta i pro­tes­te­ne. His­to­ri­er om men­nes­ker som blir mis­hand­let for å ikke pro­te­ste­re skal ikke være uvan­lig iføl­ge Atal­lah. Flere har også gått til skils­mis­se som følge av uenig­he­ter.

Ille­luk­ten­de

Selv om Mur­si-til­hen­ger­ne ikke har vært vol­de­li­ge, leg­ger han ikke skjul på at mange har vært skremt over lei­re­ne som er etab­lert i ho­ved­sta­den. Ikke minst fordi mange av de som opp­hol­der seg har fram­stått tru­en­de. Iføl­ge Atal­lah be­står grup­pen av en blan­ding av til­hen­ge­re av Det mus­lims­ke bror­skap og en del «skum­le typer», samt fat­ti­ge og hjem­løse som kom­mer på grunn av gra­tis mål­tid og kost­pen­ger som skal bli delt ut i lei­ren.

- Det er en skrem­men­de for­sam­ling, sier han.

Han er også opp­tatt av at vest­li­ge medi­er ikke for­står hva pro­tes­te­ne egent­lig er. De om­ta­les som fre­de­li­ge, men på bak­ken ser bil­det litt an­ner­le­des ut.

- For­søk å se for deg 10.000 men­nes­ker som cam­per i to må­ne­der i sen­tra­le vei­kryss i Oslo. Ingen tra­fikk slip­per gjen­nom, og som et re­sul­tat av det stan­ser all annen tra­fikk opp, sær­lig i rush­ti­den. En­kelt­per­soner og firma i om­lig­gen­de byg­nin­ger får hele livet for­styr­ret. Prøv å fore­stil­le deg luk­ten av 10.000 men­nes­ker som bor på gater og for­tau midt på som­mer­en, uten toa­lett og dusj, sier Atal­lah som mener det er uri­me­lig å for­ven­te at Egypt skal to­le­re­re slike pro­tes­ter leng­re.

DAGEN

Powered by Labrador CMS