Kristne nektet innreise til Israel
18 personer fra Irak og Egypt pluss sju iranere ble nektet å delta på en kristen konferanse i Jerusalem. - Slikt skader Israels omdømme blant kristne i Midtøsten, sier David Pileggi.
125 kristenledere fra arabiske land i Midtøsten var invitert til konferansen i midten av mai i den anglikanske kirken Christ Church i Jerusalem. De fleste av dem hadde utenlandske pass og ikke fra landet de bor i.
Likevel ble 18 av de inviterte stanset på flyplassen Ben Gurion, der de ble holdt i forvaring og forhørt i flere dager. De fleste fikk innvilget visum til Israel, men det skjedde først da konferansen var over.
Iranske kristne
Sju iranske flyktninger fra det østlige Tyrkia med britiske pass, kom til Israel via London. Fem av dem ble stanset på Ben Gurion og holdt i rettslig forvaring.
Pastor David Pileggi i Christ Church som var initiativtager til konferansen, hevder de ikke fikk innreise til Israel på grunn av det spente forholdet mellom Iran og Israel.
- Etter et rettsmøte ga dommeren motvillig etter for den israelske statens påstander og sendte dem ut av landet. Dommeren ville at de skulle anke saken til israelsk Høyesterett, noe iranerne takket nei til. Vi stilte store spørsmål ved Innenriksministeriets behandling av iranerne, sier David Pileggi til Dagen.
Tidligere muslimer
Han forteller at alle sju iranerne er muslimer som er gått over til kristendommen og i dag er flyktninger i det østlige Tyrkia. Pileggi avviser at de skulle utgjøre en fare for staten Israel eller spionere til fordel for Iran.
- Våre folk som fant dem i Tyrkia, går god for dem, og dermed inviterte vi dem til konferansen. Jeg skjønner likevel at Israel kan ha mistanker om at kanskje én av dem samarbeider med iranske sikkerhetsstyrker, selv om jeg ikke tror det er tilfelle, sier Pileggi.
Han forteller om en voldsom vekst i tallet på tidligere muslimer som er gått over til kristen tro både i Irak, Iran, Kurdistan og blant iranske flyktninger i området.
Israel er åpent
Pileggi understreker at kristne fra Midtøsten sjelden har problemer med å besøke Israel.
- Israel er veldig åpent, og vi ser daglig folk fra de arabiske landene som vandrer rundt i gatene her. Den israelske stat er ikke negativ til besøk av verken muslimer eller kristne, sier Pileggi.
Han hevder årsaken til problemene for konferansedeltakerne som ikke fikk innreiseløyve, er byråkratiet i det israelske innenriksdepartementet.
Stivbeint byråkrati
- Det er byråkratene i departementet som det til tider kan være vanskelig å komme rundt. I kontrollen på flyplassen ble de reisende fra Irak og Iran grundig forhørt. Vi kontaktet ministeren for Innenriksdepartementet, som instruerte sine underordnede at de kristne konferansedeltakerne skulle få innreisevisa. Problemet er at det byråkratiske systemet arbeider sakte, og de sa dette ikke var gjort i en håndvending. Dermed fikk de 18 visaene etter noen dager, men da var konferansen over, forteller Pileggi.
Han sier episoder som dette skader Israels sak mellom kristne i Midtøsten, som er svært interessert i Israel, det jødiske folk og jødedommen. Dette er andre gang at Christ Church arrangerer en slik konferanse for kristne i hele regionen.
Dagen