Kulturministeren besøkte pilegrimsmål
Abid Q. Raja (V) deltok onsdag på pilegrimsreise til Selja hvor han drakk av den hellige kilden og besøkte landets eldste kirke.
– Her er det slik at du nesten blir frelst bare av å se utsikten, sier kulturministeren.
Han står like utenfor Sunnivakirken, som trolig er fra slutten av 1000-tallet, og ser ned mot klosteranlegget med Stadhavet i horisonten.
Minister med kristne feriemål
Onsdag gikk han den halvtimes fotturen over øya Selja fra Bø til Klostervågen, som mange makthavere før ham har gått. Her ligger Vestlandets eldste helligdom.
– Jeg synes det er utrolig viktig å ta vare på denne arven og videreføre den til neste generasjon. Det er helt naturlig for meg å delta på det, sier Raja til Dagen.
Han forteller at han har besøkt flere kristne kulturminner i sommer, blant annet Kinn kirke som ligger på øya der noen av de andre seljemennene skal ha gått i land. I slutten av måneden skal han dessuten åpne Olavsfestdagene i Trondheim og går i den forbindelse en del av pilegrimsleia til fots.
Møte med ortodokse og katolikker
Onsdag ville tilfeldighetene ha det slik at kristne fra ulike tradisjoner også hadde planlagt et besøk til Selja den samme dagen. Ministeren fikk derfor med seg både katolske Salve Regina, en luthersk andakt, og en ortodoks bønnegudstjeneste i Mikaelskirken.
Katolikk Ragnhild Helena Aadland Høen fortalte om hellige Sunnivas liv og død.
– At Sankta Sunniva ga sitt liv som den første kristne i Norge bekrefter det Tertullian sa; «martyrenes blod er kirkens såkorn». Hennes offer ble starten på kristningen av Norge, sa Aadland Høen. Selv eier hun en gård på motsatt side av øya hvor hun håper at det en dag kan etableres et nytt kloster.
Raja: – Sterkt og berørende
Etter å ha også fått med seg en liturgisk andakt ved mangeårig sokneprest i Selje, Kari Leine Balog, oppsummerte Raja besøket på følgende måte:
– Dette var utrolig sterkt og berørende. For meg handler dette om å vite noe om hvor vi kommer fra, og om de kristne og humanistiske verdiene som landet vårt bygger på. Det er religionshistorie, men også kulturhistorie. Og et sted som Selja skal favne begge deler. Og det har vi opplevd i dag: mennesker som er sterke i troen, og har et veldig bevisst og nært forhold til Gud, og så er det andre som er mer kulturkristne, sa ministeren.
850 års-markeringen
Han tok seg også tid til å drikke av den hellige kilden som sagaen forteller hadde helbredende kraft, før han måtte videre til en mer offisiell del av turen. Kulturministeren ble presentert for de nært forestående planene knyttet til markeringen av at det er 850 år siden relikviene av St. Sunniva ble overført fra Selja til Kristkirken i Bergen.
– Fra 28. august til 5. september skal en kopi av sunnivaskrinet overføres i historiske fartøy via kystpilegrimsleia ned til Bergen ledsaget av fire tenåringer, fortalte kulturrådgiver i Bjørgvin Bispedømme, Ragna Sofie Grung Moe. Dette er fire jenter fra ulike kristne trosretninger som altså skal tjene som skrinbærere.
Samtidig med at Bergen regionale pilegrimssenter åpnes 5. september, skal skipet seile inn i Vågen hvor biskoper, ordførere og andre tar i mot skrinet. Kulturministeren ble spesielt invitert til å overvære seremonien.