ADSKILT: Ordfører Ahmad Abu Hilal i Abu Dis peker over sikkerhetsmuren mot gamlebyen i Jerusalem. Tidligere tok det ti minutter å kjøre den korte distansen, men etter at muren kom, er det blitt en kronglete affære. Foto: Kenneth Fjell Rasmussen

– Landsbyen vår kan ikke erstatte Jerusalem

Dersom Donald Trumps fredsplan følges, kan Ahmad Abu Hilal bli ordfører­ i en palestinsk hovedstad. Det takker han nei til.

Publisert Sist oppdatert

Sør-øst for Jerusalem, like utenfor sikkerhetsmuren, ligger Abu Dis. Landsbyen med litt over 20.000 innbyggere huser en avdeling av Al Quds-universitetet, men ellers er det lite som vitner om at stedet skulle være en kandidat til å bli palestina-arabernes hovedstad.

– Både historisk, religiøst og økonomisk er vi knyttet til Jerusalem. Abu Dis er ingen ting i seg selv. Vi avviser totalt tanken om at landsbyen vår kan erstatte ­Jerusalem på noe vis, sier ordfører Ahmad Abu Hilal.

Men tanken ble luftet forrige uke da Donald Trump la frem sin fredsplan i Det hvite hus. Ifølge planen skal Jerusalem forbli en udelt by og Israels suverene hovedstad. Sikkerhetsmuren skal fungere som en grense mellom Israel og en fremtidig palestinsk stat, og en palestinsk hovedstad må derfor etableres øst for muren.

I et dokument fra Det hvite hus nevnes konkret Abu Dis, Kafr Aqab og den østlige delen av Shuafat som områder som kan være aktuelle. Ifølge dokumentet kan hovedstaden kalles Al Quds, «eller et annet navn som den palestinske staten bestemmer».

– Vi er en forstad til Jerusalem, et lite sted i jerusalemområdet. Ingen palestinere vil akseptere at Abu Dis blir palestinsk hovedstad, understreker ordføreren.

Bygget parlament

Men det var en tid da dette ble akseptert. I forbindelse med Oslo-prosessen ble Abu Dis for første gang foreslått som hovedstad, og på slutten av 90-tallet startet arbeidet med å bygge både et parlament og et presidentkontor i landsbyen.

Fra sitt kontor i øverste etasje skulle Yassir Arafat ha direkte utsikt til Klippedomen og Al-Aqsa-moskeen, men byggearbeidene stanset brått da den andre intifadaen brøt ut høsten 2000.

Bygningen ble aldri ferdigstilt og står nå som et monument over en svunnen tid.

– Ved årtusenskiftet aksepterte palestina-araberne at parlamentet ble bygget i Abu Dis. Hva har skjedd siden den gang?

PARLAMENT: Fra sitt kontor i øverste etasje skulle Yassir Arafat ha direkte utsikt til Klippedomen og Al-Aqsa-moskeen.

– Det som har skjedd er at det er blitt bygget en mur. Før muren ble bygget, lå Abu Dis i Øst-Jerusalem. Det var ingen grenser og bare en kort vei opp til gamlebyen. Nå er tanken at Abu Dis skal være en erstatning for Jerusalem. Det kan ingen palestinere akseptere, sier Abu Hilal.

Han tar Dagen med opp på taket av et hus som ligger like inntil sikkerhetsmuren. Herfra kan man se over den åtte meter høye muren og like til gamlebyen og Oljeberget i nord-vest.

– Muren har vært en katastrofe for samfunnet vårt. Deler av landsbyen havnet på jerusalemsiden og familiemedlemmer må søke om tillatelse for å besøke hverandre, sier ordføreren.

Han er forretningsmann og har nesten daglig gjøremål på andre siden av gjerdet. Mens det tidligere tok ti minutter med bil opp til gamlebyen og sentrum av det østlige Jerusalem, tar det nå minst 45 minutter å reise via nærmeste sjekkpunkt.

– Men situasjonen er ikke ille for meg. Det verste er at vi ikke har sykehus på denne siden av muren, sier han.

Mange ganger har alvorlig syke pasienter og fødende ikke rukket frem tidsnok til Augusta Victoria-sykehuset på toppen av Oljeberget.

– Vi sliter også med stor arbeidsløshet. De som har israelske identifikasjonspapirer kan skaffe seg jobb i Jerusalem, men for de med palestinske papirer, er det lite å ta seg til. Arbeidsledigheten er nå på 35 prosent, sier han.

Mange i landsbyen drev tidligere med jordbruk, men nå er markene i øst blitt overtatt av den store bosetningen Maale Adumim, mens mange av markene i vest ligger på feil side av muren.

– Dersom dette skulle bli hovedstad, er det plass til å bygge nye administrasjonsbygninger her?

– Det er et godt spørsmål. Vi er omringet på alle kanter, og det er ikke en eneste ledig tomt å oppdrive. Dette burde man tatt høyde for før man lagde en plan, men såvidt jeg vet har ingen av de som står bak planen vært her for å sjekke forholdene. Jeg støtter en tostatsløsning med palestinsk hovedstad i Øst-Jerusalem og israelsk i Vest-Jerusalem, sier Ahmad Abu Hilal, som ble valgt som uavhengig ordførerkandidat.

– Må stå sammen

På andre siden av landsbyen møter Dagen aktivisten Shirin Abu Hilal, som tilhører samme klan som ordføreren.

– Jeg er en datter av Abu Dis, men det er Jerusalem som er vår evige hovedstad, sier hun.

Samtidig har hovedbudskapet deres vært at palestina-araberne må stå sammen for å få utrettet noe.

AKTIVIST: ­Shirin Abu Hilal gleder seg over at Palestina-araberne står samlet mot Trumps fredsplan.

– Etter Trumps uttalelser om et udelt Jerusalem har alle palestinske retninger snakket sammen, og nå planlegger president Abbas et besøk til fienden Hamas i Gaza. Dette ser vi på som en stor seier. Trumps angrep på Jerusalem kan føre til en palestinsk samling, tror hun.

– Krysset rød linje

I nabobyen Ezariyeh, det bibelske Betania, står Fatah sterkt. Nestleder i lokallaget, Khaled Al-Daher, tar imot Dagen på partikontoret.

Han starter med en tale der han understreker at lokale partimedlemmer støtter hundre prosent opp om president Abbas sin fordømmelse av fredsplanen.

– «Abu Mazens» ord er vår lov, sier han.

Han innrømmer at han ikke lest hele fredsplanen, men understreker at det heller ikke har vært nødvendig.

– Donald Trump krysset en rød linje da han sa at Jerusalem er Israels udelelige hovedstad. Dermed la han planen død. Ingen palestinere kan gå med på å gi fra seg Jerusalem, iallfall ikke vi som er Yassir Arafats etterfølgere, sier han.

RØD LINJE: Khaled Al-Daher er nestleder i Fatahs lokallag i Betania. Han mener Trump krysset en rød linje.

I likhet med Shirin Abu Hilal håper han spørsmålet om Jerusalem kan føre til mer samarbeid på palestina-arabisk side.

– Vi er uenige om mye, men Jerusalem forener oss. Personlig håper jeg at dette kan lede til en større palestinsk samling, sier Fatah-aktivisten.

Powered by Labrador CMS