Lanserer landsdekkende bevegelse for godhet
I sommer lanseres GodhetNorge. - Det er ikke verre enn å gjøre godt overfor andre, men av og til trenger vi litt hjelp for å komme i gang, sier lederen Hanne Therese Loftesnes.
- Vi ønsket å forvandle byen vår, og hvilken måte er vel bedre enn godhet, spør Martin Cave, pastor i IMI Kirken i Stavanger.
Kort fortalt er historien bak Godhetsfestivalen egentlig så enkel som dette: helt vanlige mennesker som ville være gode med andre og hverandre.
- Og da startet vi Godhetsfestivalen, forteller Cave, en av hovedtalerne på Oase-stevnet i Fredrikstad.
I 2006 gikk menigheter i Stavanger-området sammen om å spre godhet under parolen «Små ting gjort i kjærlighet forandrer.»
Nasjonal bevegelse
Denne sommeren lanseres GodhetNorge.
- Dette er begynnelsen på en godhetsbevegelse, sier pastoren.
Ordene hans virker trygge, ja, nesten forlokkende. Han skisserer en virkelighet og en hverdag der det mest naturlige i verden er å være, ja nettopp, gode med hverandre.
- Vi gjør det nok litt vanskelig for oss selv, men godhet er jo som regel helt enkle ting i hverdagen, som å spørre om kollegaen vil ha en kopp kaffe eller å rake i naboens hage.
Skal man tro Cave, er det slike enkle handlinger som er med å forvandle byer og til slutt, Norge.
- Stadig flere menigheter og miljøer blir en del av GodhetNorge og i juni 2013, holdes det godhetsfestivaler rundt om i landet, forteller han.
Betaler for å spre godhet
Siden festivalen startet for seks år siden i Rogaland, har flere menigheter og miljøer tatt til seg konseptet og gjør det til sitt eget, deriblant Margrethe Stang og Nedre Glomma Frikirke i Sarpsborg.
- I 2007 startet vi med det vi kaller for godhetsaksjonen, forteller Stang.
Da var det broren hennes som ledet aksjonen, som hun etter hvert har overtatt lederansvaret for.
- Vi startet ganske smått, og det vokser seg større for hvert år, med deltakerrekord i år, sier hun.
Ordet deltaker er dekkende, for godhetsfestivalen som ofte omtales som Godhet, siden alle som er med å utøve godhet, betaler 100 kroner for å være med. Pengene går til å dekke konkrete utgifter i forbindelse med festivalen. Den noe uventede vrien i ligningen, er kanskje heller at de som mottar godhet ikke får lov å betale for hjelpen de får.
- De fleste får sjokk når de hører at godhetsgjerningene er gratis, og mange prøver å snike til oss litt penger, men det tar vi ikke imot, ler Margrethe.
- På en måte sjokkerer vi med godhet, for i dagens samfunn er vi så vante med å tenke at "jeg får som fortjent." Det sjokkerer når noen plutselig kommer og vil være gode med deg, ene og alene fordi du er du, skyter pastor Cave inn og fortsetter:
- Godhet i seg selv, er ett av de sterkeste redskapene for forandring i enhver sammenheng, og kirken har et helt spesielt kall til å utøve godhet. Ser vi på Jesus, ser vi at han gikk rundt og gjorde godt, han møtte mennesker med godhet. Godhet har et ansikt, enten det er Margrethes, mitt eller ditt, sier han.
- Bare gjør det
- Mange synes nok at det kan være både vanskelig og utfordrende å utøve godhet, men det lureste er nok å gjøre det så enkelt som mulig. Godhet trenger ikke være noe ekstravagant, men når det er enkelt og naturlig, blir det også en integrert del av hverdagen, sier Godhets-leder Hanne Therese Loftesnes.
Ifølge Loftesnes, er det hverdagen det handler om.
- Selve festivalen skaper et momentum og gir mennesker en erfaring av hvor godt det er å gi godhet. Godhet går nemlig begge veier, det er godt å motta, og det skaper noe på innsiden av oss når vi utøver eller gir godhet til andre, sier hun.
- Det største hinderet er nok oss selv. Men godhet er ikke vanskeligere enn at det bare er å gjøre det, sier Martin Cave. (DAGEN)