Lov med evangelium
På Evangelistens sommerstevne legger en ikke fingrene mellom i beskrivelsen av menneskets fallenhet. Men heller ikke når en beskriver Guds nåde.
-----
* Stevneguiden.no viser deg hva som skjer i Kristen-Norge i sommer*
-----
Vi er på Framnes, en kristen videregående skole som ligger idyllisk til ved Norheimsund, midtveis inn i Hardangerfjorden. Elevene har for lengst dratt fra internatskolen, og dermed gitt plass til alternativ bruk av skolen. I auditoriet sitter nå barn, unge, voksne og eldre sammen og lytter til innledningen av en bibelkonferanse i regi av bladet Evangelisten.
– Det er kjekt å se så mange besteforeldre her sammen med barnebarna sine, sier Johnn Hardang fremme fra scenen. Foruten å være leder for kristenradioen P7 leder han styret for Evangelisten.
Lang tradisjon
Kanskje det er på sin plass å ta noen steg tilbake. Evangelisten markedsfører seg selv som et «upartisk blad som utgis 20 ganger i året». Spesfiseringen av upartiskhet har en helt spesiell årsak. De to norsk-amerikanske pastorene Abraham Thompson og Didrik Andersen ønsket å gi ut et blad som ikke var knyttet opp mot én bestemt retning innen kristendommen, men i stedet kunne være til velsignelse for alle kristne.
I første prøvenummer av den sørlandsbaserte publikasjonen kom det klart frem at målet med Evangelistens var å bære frem det glade budskap til gled og trøst, men også til vekkelse.
Det var i september 1911. Nå, mer enn hundre år senere, står Hardang og snakker om hvor viktig Bibelen er, og hvor heldige de fremmøtte er som kan ha sin egen Bibel på fanget.
– Husk på Jan Huiss som ble brent på bålet for sin iver etter å skaffe Bibelen på sitt eget språk. Vi må takke Gud for at vi har Bibelen på vårt eget språk, sier Hardang.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Viktig sang
Sangvalget er tradisjonelt og det synges om Guds trofasthet, om menneskets fallenhet og Guds nådige kjærlighet. Anna og Olene synger tostemt:
«Min synd er tilgivet,
ja helt slettet ut.
Derfor vil jeg synge
og prise min Gud.»
– Tusen takk for sangen deres. Det er vanskelig å finne ord på hva skikkelig sang og musikk betyr på en slik konferanse, sier Hardang. Selv har han skrevet bok om bakgrunnen for mange ulike kristne sanger.
Speilet
Senere skal det være dobbel bibeltime med Eivind Flå, som til daglig er engasjert i Kristen Muslimmisjon og reiser som forkynner. Men Hardang har mer på hjertet før den tid.
– De fleste av oss har vært foran speilet. Det avslører sannheten om hvordan vi ser ut, sier Hardang og fortsetter:
– Speilet forteller meg at jeg naturlig er innstilt sånn at jeg vil gjøre det stikk motsatte av det som er riktig. Hvis vi mennesker er sånn som mennesker at når Gud sier høyre, så går vi til venstre og motsatt, vel da trenger vi å bli omvendt til Gud.
Omvendelsen betyr at vi må få en ny natur, som er motsatt innstilt, forklarer Hardang til en tyst og lydhør forsamling.
– Vi må bli frelst utenfra, det må være en annen enn meg selv som gjør jobben.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Væromslag
Men heller ikke på Evangelistens bibelkonferanse er det kun bibeltimer og søndagsskole på programmet. Det blir lovet hurtiggående båt med både tube og vannski på slep. For de som trives med vann men lavere tempo åpnes bassenget når bibeltimene er unnagjort. Og liker man virkelig lavt tempo blir det sjakkturnering.
– Det blir jo litt mer intenst når været slår om, sier Hardang og viser til at vestlandsværet ikke alltid spiller på lag.
Sommer og Jesus
Etter bibeltimen møter vi Hardang igjen. Han er omgitt av sin kone, barn og noen av de elleve barnebarna som også er på stevnet. Han har vært knyttet til Evangelisten siden starten av 90-tallet. Som far og bestefar gleder han seg over å se at flere generasjoner trekker inn til Framnes under Bibelkonferansen.
– Det blir en kombinasjon av sommer og Jesus som er nydelig for en bestefar å oppleve.
– Synes du det er litt mye med to bibeltimer etter hverandre?
– Tidligere var det faktisk tre. Du finner det nok noen andre steder, og det er vel litt av varemerket vårt. Folk er her for å få åndelig mat, og da nytter det ikke med 20 minutter om dagen. Mange av dem som kommer her er med i sammenhenger der det ikke er flust opp med forkynnelse. Ikke alle kan gå på to timer, men tilbudet skal være der.
Kommer til tro
De siste 25 årene har konferansen utviklet seg til å bli et familierettet stevne, forteller Hardang. I år er det 330 deltakere, og da nærmer en seg smertegrensen. 60 av dem er i tweens-alderen og 30 av dem er tenåringer.
– Vi ser at tenåringer tar steget og kommer til å tro. Det er ofte lørdag kveld i forbindelse med bønnevandring at de dumper ned og sier at «Jeg trenger hjelp til å bli kristen, og jeg trenger hjelp nå.» Det er ikke bare tenåringer som opplever det, sier Hardang.
– Også voksne trenger hjelp til å bli kristne?
– Ja, det kommer ikke-kristne her også. Det er kanskje overraskende at terskelen ikke er så høy, siden vi har mye bibelundervisning. Men det kan komme ikke-kristne her også, sier Johnn Hardang.