Målet er 400 nye menigheter innen 2025 – så mange har de plantet hittil
– Pinsebevegelsen har plantet flest nye menigheter, sier leder for tverrkirkelig samarbeid om kirkeplanting.
400 nye menigheter innen 2025. Det var målet 13 ulike kirkesamfunn satte seg for fem år siden. Nå halvvegs i perioden nærmer tallet seg 130.
Gjennom nettverket Sendt Norge samarbeider 13 ganske ulike kirkesamfunn om menighetsplanting.
Leder for samarbeidet, Jarleif Gaustad fra Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), er fornøyd med det nettverket har oppnådd gjennom de fem årene samarbeidet har eksistert.
De 13 kirkesamfunnene som er med er NLM, Misjonskirken, Pinsebevegelsen, Normisjon, Norsk Misjonsselskap (NMS), DELK (Det evangelisk lutherske kirkesamfunn), Frelsesarmeen, Den evangeliske Lutherske Frikirke, Det norske baptistsamfunn, Metodistkirken, Ungdom i Oppdrag, Kristent Nettverk og Indremisjonsforbundet (ImF).
Digital samling
Korona-epidemien har også satt noe på vent i Sendt Norge. Årets samling ble tatt digitalt, men man håper at neste år vil man ha flere tall å vise til.
I mars kommer det en undersøkelse for å finne ut hvor man går i dybden på den aktiviteten som har vært de siste fem årene.
– Våre tall sier nå at siden 2015 er det lansert 64 nye menigheter, 41 har startet arbeidet med planting og 23 er i gang med forberedelser. Undersøkelsen vi setter i gang i mars skal gi oss flere detaljer om disse tallene, opplyser Gaustad.
Sendt Norge er en videreførelse av det arbeidet Dawn Norge startet midt på 1990-tallet. Visjonen til Dawn var å fylle landet med levende celler, grupper og menigheter i ulike etniske og kulturelle sammenhenger.
– Det er sikkert mye vi 13 kunne samarbeidet og snakket om, men i Sendt Norge-nettverket konsentrerer vi oss om menighetsplanting, sier Jarleif Gaustad.
– Men det er vel en slags konkurranse dere imellom?
– Pinsebevegelsen er de som har plantet flest nye menigheter. Baptistene er de som har lyktes best med å koble migrantmenigheter i sine nettverk. Noen kom litt senere i gang enn andre og noen er sterkere representert i ulike deler av landet. Vi jobber for å strekke oss etter hverandre og at dette skal være positivt, svarer Gaustad.
I Kristiansandsområdet har Misjonskirken fått godt feste og Stein Bjørkholt er enig med Jarleif Gaustads tanker om at Sendt Norge-samarbeidet er et samarbeid som løfter hverandre.
– Vi heier på hverandre og ønsker virkelig at de andre skal lykkes. Helt konkret er det slik at vet vi at en av de andre planlegger ny menighet i en konkret bydel eller sted, så konsentrerer vi oss om et annet sted, sier Bjørkholt.
Mange i Groruddalen
Et sted hvor flere har kastet sine øyne på, er Groruddalen, nordøst i Oslo. Denne delen av Oslo vokser stadig og har i dag en langt større innvandrerandel enn gjennomsnittet i Oslo.
Her er blant annet Frikirken, Frelsesarmeen, Kristent Nettverk, NLM og Misjonskirken i gang med menighetsplanting.
– Med tanke på at det er 170.000 innbyggere i Groruddalen, så er det plass og behov for mange. Dette er et interessant område, sier Gaustad.
Samtlige av de 13 medlemsorganisasjonene har vært med fra starten i 2014. Den norske kirke er ikke formelt med i dette nettverket, men deltar via NMS, opplyser Gaustad.
– Dette samarbeidet er ganske unikt sett i europeisk sammenheng. Vi er fra ulike tradisjoner, det kan være ulik form og stil på hvordan vi arbeider, men det er et godt klima oss i mellom.
I arbeidet med menighetsplanting trenger vi hverandre, sier Jarleif Gaustad.