Mener Oslos Israel-boikott ikke er gjennomførbar
Tidligere rådgiver for utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener Oslo ikke har kompetansen de trenger for å gjennomføre en handelsboikott.
Bård Ludvig Thorheim har mellom 2005 og 2019 jobbet i Utenriksdepartementet og på ambassader rundt om i verden. Nå stiller han seg kritisk til Oslo kommunes byrådserklæring der de uttaler at de ønsker boikott av varer produsert på okkuperte områder, deriblant Vestbredden.
– Hvilke konsekvenser får det at Oslo kommune vedtar boikottregler?
– Det får flere konsekvenser. Det ene er at når Oslo nå går i front og gjør dette vil mange andre røde kommunestyrer tenke at de må gjøre det samme. Det andre er at politikerne må bruke masse tid på å diskutere spørsmål som ikke gjør det bedre for innbyggerne i kommunene sier Thorheim til Dagen.
Han mener det er feil for kommunepolitikere å prioritere spørsmål som ligger under regjeringens ansvarsområde.
– Praktisk talt umulig
Den tidligere UD-rådgiveren mener også det blir vanskelig for Oslo å følge opp byrådserklæringen på punktet om boikott av varer fra okkuperte områder.
– Vedtaket er praktisk talt umulig for kommuneadministrasjonen å følge opp. De har ikke kompetanse til å vurdere om et produkt kommer fra Vestbredden eller Israel. Hvordan skal de gjennomføre dette? Skal de ha en framskutt base i utlandet som samler inn informasjon, spør Thorheim.
Han mener også det har høye politiske kostnader dersom kommunen bommer i sin innretning av boikotten.
– Det som er farlig med dette er at om de trår feil, og avbryter en handel av noe de tror kommer fra Vestbredden, men som viser seg at kommer fra Israel, vil kommunen ha brutt Norges handelsforpliktelser overfor Verdens handelsorganisasjon og Israel.
– Hvilken innsikt er det Utenriksdepartementet har som ikke kommunestyrene sitter med?
– Utenriksdepartementet får informasjon fra ambassaden i Tel Aviv og representasjonskontoret i Al Ram (red. anm. i Jerusalem). UD er satt opp til å vurdere utenriks- handels- og folkerettsspørsmål. Det er ikke kommunene, naturlig nok.
Bør samarbeide mer
– Tror du slike boikottforslag, rettet mot blant annet Israel, kan føre til mer antisemittisme i Norge?
– Det skal jeg være varsom med å spekulere i, men hvis alle de røde kommunestyrene skal begynne med slike typer vedtak, som singler ut Israel, kan dette gi grobunn til at den radikale venstresiden også kan tilegne seg holdninger som vi ser i det britiske arbeiderpartiet, sier han.
Thorheim viser til situasjonen i Storbritannia der partileder Jeremy Corbyn har blitt beskyldt for ikke å ta oppgjør med antisemittismen i partiet.
– Norge bør ha et godt forhold til både palestinere og israelere. Vi gir palestinerne betydelig bistand og leder giverlandsgruppa. Det er viktig at vi har et godt og bredt forhold til Israel også, at samarbeidet handler om mer enn Israel-Palestina-konflikten. Det er i Norges interesse å handle mer med Israel, og ha økt nærings- og forskningssamarbeid, sier Thorheim.
– Felles ansvar
Sunniva Holmås Eidsvoll er gruppeleder for Oslo SV og sitter i bystyret i hovedstaden. Hun uttrykte glede da punktet i byrådserklæringen som omtalte boikott ble kjent.
– Det palestinske folket har levd under ulovlig okkupasjon i over 50 år. Det er et felles globalt ansvar å bidra til varig fred og palestinernes frihet, derfor er jeg glad for at byrådet nå skal vurdere muligheten for å bruke innkjøpsmakten sin aktivt mot okkupasjonen, sa Eidsvoll til NTB.
Eidsvoll mener Thorheim nå forsøker å avspore debatten.
– Dette er en avsporing fra Thorheim. Selvfølgelig har Oslo kommune mulighet til gjennomføre dette. Hvis noen ønsker å selge varer til Oslo kommune, kan de dokumentere at det ikke kommer fra områder okkupert i strid med folkeretten. Det stoler jeg på at leverandører klarer, sier Eidsvoll til Dagen.
– Jeg vil også minne Thorheim på EU-dommen i november i fjor som krever at varer produsert på okkuperte områder merkes. Domstolen slår fast at forbrukere har krav på å gjøre et velinformert valg om hvilke varer man kjøper.