- Midtøsten kommer til å bli tømt for kristne
Kirkeledere fra Syria, Iran og Irak frykter at veksten i radikal islam vil skremme de kristne bort fra Midtøsten. Pave Frans er bekymret over situasjonen.
Patriarkene og erkebiskoper fra Syria, Iran og Irak tegnet et dystert bilde av situasjonen for kristne i Midtøsten da de møtte den romersk-katolske paven torsdag.
Veksten i radikal islam gjør at mange kristne føler seg truet og presset til å reise.
- Midtøsten kommer til å bli tømt for kristne, hvis denne utviklingen fortsetter, sa den kaldeiske patriarken Louis Sako til Vatikanets radio.
Sako er de irakiske katolikkenes åndelige overhode. Han har gjentatte ganger oppfordret kristne til å bli værende i landet. Nå kritiserer han sin egen regjering for å være altfor ivrig til å dele ut visum til kristne.
- Dette er del av en strategi for å få kristne til å forlate Irak, hevder han.
- Ville dratt i dag
Mange kristne irakere mener likevel at de ikke har noe valg.
- Hvis jeg fikk sjansen, ville jeg reist i dag, sier Awshalim Benjamin, en 74 år gammel pensjonist i Bagdad til nyhetsbyrået AINA.
Han lengter etter den dagen telefonen ringer og han får beskjed om at han kan reise til familien i USA.
Kristne i Irak blir ikke målrettet angrepet på samme måte som det skjedde i de blodige årene 2006 og 2007, men de nesten daglige bombeangrepene gjør at pensjonisten synes livet er blitt uutholdelig.
I skvis
I Syria er situasjonen prekær. I en rapport fra Åpne Dører med den talende tittelen «Flykt eller dø - en kirke på kne» kommer det frem at det blir stadig vanskeligere for kristne å holde seg nøytrale. I flere områder skal kristne ha grepet til våpen for å forsvare lokalsamfunnet.
Angrepene på kristne landsbyer følger ofte samme mønster, heter det i rapporten: Opprørere tar kontroll over en by, regjeringshæren svarer med et massivt angrep, og mange sivile blir drept.
Mens Assad-regimet hevder at de vil beskytte de kristne, innvender kritikere at den massive maktbruken kan tyde på det motsatte. Kampen om den gamle, kristne byen Maaloula blir nevnt som et eksempel på slik massiv gjengjeldelse.
Nonne advarer
Og nettopp i Maaloula har en frittalende nonne tatt bladet fra munnen. Moder Agnes-Mariam, leder for St. Johannes-klosteret, advarer om mot å avsette Assad-regimet før man har et godt alternativ.
- Hvis Assad blir styrtet og jihadister får fylle vakuumet som oppstår, vil det bety slutten for kristenheten i Syria, sier hun til BBC. Hun mener Syrias største problem er mangelen på en troverdig opposisjon.
Nekter å resignere
Pave Frans, på sin side, uttrykker dyp bekymring både over kristne som må leve i fiendtlige omgivelser, og over den stadig voksende diasporaen. Samtidig understreker han etter møtet med patriarkene at han ikke vil akseptere at kristne drives vekk fra regionen.
- Vi vil ikke resignere og se for oss et Midtøsten uten kristne, sa paven, ifølge den tyrkiske avisen The Hurriyet.
Han oppfordret sine patriarker til å være utrettelige i sin iver etter å hjelpe de troende, særlig de som er alene og marginalisert.
Britiske baronesse Sayeeda Warsi, som er muslim og konservativ politiker, deler bekymringen over kristnes flukt fra Midtøsten.
- Forfølgelse er blitt et globalt problem, uttalte hun nylig til BBC.
- I de områdene som var kristendommens vugge ser vi at en stor andel av de kristne reiser, og de som blir igjen føler seg forfulgt.
Baronesse Warsi understreket at situasjonen var krevende for mange religiøse minoriteter, men at det er særlig kritisk for mange kristne.
DAGEN