POLITIKK: Stefan Gustavsson mener det mer hensiktsmessig å diskutere EU på politiske enn profetiske premisser.

Mindre tale om EU som Dyret i andre nordiske land

Kristenledere i Sverige, Danmark, Sverige og Finland har inntrykk av at forkynnelse om EU som et endetidstegn har vært mest framme i Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har hørt om bibellesere i Danmark som den gangen var skeptiske overfor EU fordi de var bekymret for at EU skulle vise seg å ha forbindelse til Antikrist. Men jeg tror ikke at det har så utbredt i Danmark som det kanskje var i Norge. Og under alle omstendigheter er det mange år siden jeg har møtt den tolkningen, skriver generalsekretær Ole Andersen i Ordet og Israel i Danmark i en epost.

GENERALSEKRETÆR: Ole Andersen er generalsekretær i Ordet og Israel i Danmark.

– Tolkning til skamme

Andersen mener noen kristne så sammenheng mellom beskrivelsen i Åpenbaringen om at det skal være ti konger som får makten på jorden sammen med Antikrist.

– Den gang EU hadde ti medlemsland, kunne det brukes som argument. Men i dag, når EU har langt flere medlemsstater har virkeligheten jo for lengst gjort den tolkningen til skamme.

Selv vil han være vanskelig med å si noe sikkert om hvilke stater eller statsforbund som vil gå i ledtog med Antikrist.

– De siste hundre årene har lært oss at stormaktsforholdene i verden skifter utrolig hurtig. På begynnelsen av 1900-tallet var Storbritannia, Tyskland og Frankrike verdens stormakter. Fra 1950 til 1990 var Sovjetunionen og USA verdens supermakter. I de senere årene har USA vært alene om det, men nå er Kina på voldsom fremmarsj, sier Andersen.

– Vi vet ikke om den siste store Antikrist står fram om ti eller hundre år. Derfor vet vi heller ikke nå hvilke stater eller statsforbund som da vil spille den store rollen i de siste begivenhetene i verdenshistorien før Jesu synlige gjenkomst.

Andersen mener det viktigste er å vite at Bibelen snakker sant og at Jesus kommer tilbake synlig for å overta verdensherredømmet.

– Den dagen kommer hans rike synlig, og den dagen skal vi kunne se at makten er hans. Det er det viktigste! Og begivenhetene med Israels folk i vår tid tyder på at det nærmer seg.

Tenker politisk

Sverige og Finland sa ja til EU-medlemskap i 1994, det samme året Norge sa nei. Stefan Gustavsson, som arbeider Apologia - sentrum for apologetik og ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, forteller at diskusjoner om EU som endetidstegn forekom i Sverige også. Det har imidlertid blitt mindre av dette, men derimot en økende skepsis til EU som en mulig «superstat».

– Er det skepsis til EU blant kristne?

– Det finnes jo forskjellige oppfatninger, og det finnes fortsatt en profetisk kritikk mot EU. Men det generelle bildet er at man støtter EU som prosjekt, men er skeptisk til det kraftig voksende byråkratiet, sier Gustavsson.

Selv vil han hovedsakelig diskutere EU som et politisk spørsmål. Han minner om at EU vokste fram fra ruinene etter andre verdenskrig og at utvidelsen mot øst ble mulig etter Berlinmurens fall.

– Der ble det første mulighet for religionsfrihet og demokrati. Det er ganske sterke argumenter for et konstruktivt samarbeid, men det kreves klokskap for å bygge det, sier han.

– Men tror du EU kan bli et sete for Antikrist?

– Man kan ikke på forhånd utelukke ting. Ingen vet hva som skjer de neste fem eller ti årene. Men jeg tror heller det er en sak der man må følge utviklingen dag for dag, steg for steg, for å se hva som skjer. Jeg tror ikke vi er i en posisjon i dag for å trekke slike profetiske slutninger.

– Våkne hele tiden

Redaktør Leif Nummela i den finske kristne avisen Uusi Tie registrerte at enkelte kristne i Finland koblet EU til endetiden før landet ble medlem, men at det ikke var mye og er blitt mindre av dette.

REDAKTØR: Leif Nummela er redaktør i Uusi Tie i Finland.

Han mener også at mange som var skeptiske til EU i starten, er blitt mer positive etter hvert.

– Ser du selv noen bibelske dimensjoner i dette?

– Ja og nei. Jeg er ikke så veldig overbevist hvis man tenker at stjernene i EU-flagget er landene som skal slutte seg til Antikrist. Men det jeg er særlig opptatt av nå, er friheten til å tale og forkynne og motarbeide diktatoriske krefter, sier han.

Der tror han EU både kan være en hjelp og et problem.

– Inntil videre har vi en EU-domstol som har frikjent mennesker som er blitt feilaktig dømt i sine egne land, sier han.

Samtidig advarer han mot å være naiv. Han mener krefter som vil motarbeide kristen innflytelse og trosfrihet, også gjør seg gjeldende i EU.

– Men jeg ser ikke så mye på dette som geografiske og politiske, men ideologiske og åndelige spørsmål. Der må vi være våkne hele tiden.

Powered by Labrador CMS