NORGES STØRSTE: NLM er Norges største misjonsorganisasjon. Bildet viser deltagere på generalforsamlingen i Stavanger i 2015.

Misjonærsamling: – De kunne snakke åpnere uten ledelsen til stede

Da Etiopia-misjonærer skulle ha samling i fjor høst, satte noen deltagere som betingelse at ledelsen i Misjonssambandet ikke skulle være til stede.

Publisert Sist oppdatert

En tidligere misjonær stadfester overfor Dagen at han var blant dem som satte betingelser for å møte opp.

– Jeg sjekket om det var noen fra ledelsen til stede, og ville ha betenkt meg dersom det var tilfelle, sier han.

– Sjelesørgerisk nivå

Etiopia-treffet for tidligere og nåværende misjonærer fant sted på Solsetra Misjonssenter utenfor Drammen i november i fjor, og det var godt og vel 60 deltagere til stede.

Misjonæren ønsker ikke å stå fram med navn og vil heller ikke fortelle sin historie.

– Mitt problem ligger på et sjelesørgerisk nivå og det er vanskelig å gå med dette til avisen. Mine opplevelser har ikke vært enkle. Dersom jeg hadde fått noen gode, sjelesørgeriske samtaler med ledelsen, så hadde det vært bra, sier han.

Internkritikk

Arne Solberg var en av tre medlemmer i komitéen for Etiopia-treffet, og har lang fartstid i NLM som misjonær, misjonssekretær og personalkonsulent.

– Noen ga uttrykk for at de kunne snakke friere og åpnere ved at ledelsen ikke var til stede, bekrefter han.– Andre ønsket at det hadde vært noen fra ledelsen til stede.

Solberg har fulgt med på kronikken til Endre Stene og artiklene i Dagen sist uke.

Stene etterlyser en åpnere lederkultur og hevder at internkritikk knapt eksisterer i misjonsorganisasjonen der han har vært ansatt i 20 år.

– Handlet ikke om NLM

Målet for misjonærene var å samles i takknemlighet for hva de har fått være med på i Mekane Yesus-kirken. De skulle dele minner og høre nytt om landet de alle har et sterkt forhold til, forteller Solberg.

– Vi ønsket ikke en samling der frustrasjoner skulle være i fokus. Derfor handlet samlingen om Mekane Yesus og Etiopia, ikke om NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband), sier Solberg.

Det ble likevel gitt mulighet til å «blåse ut», noe han bekrefter at også skjedde.

– Sendte kallsbrevet tilbake

Solberg presiserer at Etiopia er et komplekst felt. Han sier at uenigheten handler om misjonsstrategien og i hovedsak om forholdet til Mekane Yesus-kirken, mens konfliktene dreier seg om ledelsens personaloppfølging.

Nåværende generalsekretær, Øyvind Åsland, ble regionleder for Øst-Afrika i 2005 og var siden årsskiftet 2010 leder for NLM Utland. Det var i kraft av disse posisjonene at enkelte misjonærer skal ha reagert på hans personaloppfølging.

– Konkret personalsak

Da Odd Rannestad fikk høre at Åsland var aktuell til generalsekretærstillingen i 2010, advarte han mot det.

– Det var en konkret personalsak som utløste dette. Jeg ble bedt om å engasjere meg i den, og sendte brev til hovedstyret der jeg sa at de bør være kjent med saken, sier han til Dagen.

Rannestad presiserer at han ikke har noe å utsette på Åslands administrative evner.

Da det ble klart at hovedstyret kalte Åsland til topplederstillingen, sendte misjonæren kallsbrevet sitt tilbake.

– At jeg leverte kallsbrevet tilbake, handler om at jeg mener de valgte feil generalsekretær. Det står jeg ved den dag i dag.

Rannestad trakk seg fra alle tillitsverv i 2010, men tok ikke farvel med NLM.

– Jeg tar fremdeles på meg forkynneroppgaver, forteller han.

– Føler seg urettferdig behandlet

Tor Erling Fagermoen har sin utdannelse fra Fjellhaug Internasjonale høgskole i Oslo, har vært landsungdomssekretær i NLM samt lærer og senere rektor ved Fjellhaug bibelskole. Før han i sommer takket ja til å bli hovedpastor i Bergen Frikirke (i tillegg til stillingen som europaleder i den internasjonale lagsbevegelsen), var han aktiv i NLMs forsamling i byen.

Fagermoen tror misnøyen som nå kommer til overflaten etter kronikken til Endre Stene i hovedsak handler om personalsaker der noen føler seg urettferdig behandlet.

Fagermoen kjenner Øyvind Åsland fra tiden da de gikk sammen på misjonsskolen.

Han tror dessuten at det misjonsstrategiske vedtaket fra generalforsamlingen i år 2000 om å spisse profilen og satse på unådde ligger bak mye av frustrasjonen på Etiopia-feltet.

– Det er enorm makt som ligger i «slik det har vært gjort før», sier han.

– Sårt

Han viser til at Etiopia i misjonens velmaktsdager hadde over 200 misjonærer i landet.

– Det er sårt for dem å gi over og forlate det som er bygd opp, og mange vil kanskje ha en følelse av at Åsland er arrogant, men det er en grense for hvor lenge man kan være lyttende.

Fagermoen påpeker at Øyvind Åsland er i samme generasjon som tidligere leder for NLM Utland, Hjalmar Bø, som nå er generalsekretær i Digni.

– Hjalmar og Øyvind la ut strategien for den nye tid i tospann. Da kan det være at noen ikke føler seg sett.

– Total lojalitet

Arne Solberg er enig med generalsekretær Øyvind Åsland at det har skjedd en profesjonalisering av organisasjon.

– Men når den demokratisk-vedtatte strategien er lagt, så oppleves ikke utformingen av detaljene like demokratisk. Når de er vedtatt i hovedstyret, blir det forlangt en total lojalitet. Det er ikke rom for diskusjon.

Solberg opplever at Endre Stenes hovedanliggende er at en har en profesjonell organisasjon, men samtidig en kultur som ikke gir medarbeidere en opplevelse av å bli sett og vist omsorg når de er saklig uenige.

– Den andre biten er at hvis du skal være profesjonell, så må samtlige ledd oppleve at all informasjon tilflyter beslutningstakerne. Det er her flere opplever usikkerhet, sier han.

– Skuffelse

Odd Rannestad sier til Dagen at det var god stemning blant Etiopia-misjonærene på samlingen i fjor.

Ny samling er alt planlagt i høst, denne gang med en representant fra ledelsen til stede.

– Det var mer mimring enn bearbeiding, men noen uttrykte skuffelse over retningsvalgene som ledelsen hadde gjort i Etiopia, sier han.

– Ønsker å lytte

Øyvind Åsland sier til Dagen at han ønsker den anonyme misjonæren hjertelig velkommen til sitt kontor eller til andre i NLM med ansvar for Etiopia eller Utland.

– Vår dør er åpen og det ønsker vi at den skal være. Når vedtak skal gjennomføres som vi vet at det er stor uenighet om, så hviler det et ansvar på oss til å gjøre det på en skikkelig og ordentlig måte. Vi ønsker å lytte til folk, og jeg mener at jeg lyttet mye til Etiopia-misjonærer da det strategiske arbeidet ble gjort, men har registrert at det er en del som mener at jeg ikke gjorde det.

Åsland sier videre at organisasjonen legger vekt på å ha en profesjonell behandling av personalsaker.

– Vi prøver å handle på en måte som gjør at mennesker skal føle seg sett og forstått, men det må tas avgjørelser som vi er smertelig klar over at noen opplever som problematiske. Da kan det ofte være vanskelig å få uttrykt den empatien og omsorgen som etterlyses.

Powered by Labrador CMS