Misjonsorganisasjonene frifunnet i misjonærbarnrettssak
Norsk Luthersk Misjonssamband og Den Evangelisk Lutherske Frikirke ble frifunnet i rettssaken der et tidligere misjonærbarn stevnet organisasjonene.
Både frikirken og misjonssambandet ble frifunnet i misjonærbarnrettssaken, og hver av partene må betale sine egne saksomkostniger, heter det i den ferske dommen fra Stavanger tingrett som falt i dag.
- Nå er det en rettslig avklaring. Om denne dommen blir stående, har man fått en avklaring. Da forventer man at ingen flere går til sak på nytt. Dette er en grundig og utførlig dom. Det var en rekke spørsmål som retten måtte ta stilling til, organisasjonene mener at man her har fått en avklaring på det, sier orgnisasjonenes advokat Christian Lundin til Dagen.
Torsdag formiddag inviterte Frikirken og Misjonssambandet til en pressekonferanse på kontoret til advokat Lundin for å kommentere dommen.
80-tallet
Bakgrunnen for rettssaken var at kvinnen bodde på internat i Thaiwan på slutten av 80-tallet. Hennes foreldre var i flere perioder misjonærer for Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Mens hun bodde på internatet ble hun utsatt for et seksuelt overgrep fra en mann ansatt i Frikirken og som var en av hennes tillitspersoner ved internatet.
Kvinnen saksøkte misjonsorganisasjonene for tre forhold: Omsorgssvikt knyttet til oppholdet på internatskolen. organisasjonenes arbeidsgiveransvar for overgrepet, og håndteringen av overgrepssaken da den ble kjent.
Under rettssaken, som ble avsluttet 13 september, ble det ikke fremmet noe konkret pengekrav - men det ble antydet et erstatningsbeløp på flere millioner kroner.
Forventer ikke flere rettssaker
Misjonsorganisasjonene avviser at de er juridisk ansvarlig for forholdene de er saksøkt for, samt at de mener sakene er foreldet siden det er over 20 år siden overgrepene skjedde. Retten tok ikke stilling til spørsmålet om foreldelse, fordi de ikke mente det var grunnlag for domfellelse i de andre påstandene.
Rettssaken er den første rettssaken der et tidligere misjonærbarn har gått til retten, og utfallet blir fulgt med stor interesse. Dersom dommen blir stående er Dagen kjent med at flere vurderer å gå til sak mot misjonsorganisasjoner. Enkelte har anslått at det er noen titalls personer som er i samme situasjon som saksøker.
- Om denne dommen blir stående, har man fått en juridisk avklaring. Da forventer vi at ingen flere går til sak på nytt. Dette er en grundig og utførlig dom, med en rekke spørsmål som retten måtte ta stilling til. Vi mener nå at det er gitt en grunding avklaring på dette, sier advokat Christian Lundin.
- Det vil overraske om det kommer en annen sak. Da må man rundt denne dommen for å vinne frem, sier Lundin.
Det er 30 dagers ankefrist. Organisasjonene vil ikke anke spørsmålet om saksomkostninger. Kvinnen vurderer om hun vil anke.
- Er dere glade over å ha fått en avklaring?
- Vil si at et er godt å ha fått en avklaring, sier synodeformann Arnfinn Løyning i Frikirken.
- Det har vært jobbet mye med dette spørsmålet over lang tid. Å ha fått en avklaring er noe som vi og alle berørte i saksfeltet synes er bra, sier Løyning på en pressekonferanse torsdag formiddag.
- Det er viktig å presisere at det er en vanskelig og vond sak, og vi står fast på beklagelsene og det moralske ansvaret vi har i saken. Det er viktig å ha fått en rettslig avklaring. Det har vi fått nå og det er vi fonøyd med, sier generalsekretær
Øyvind Åsland i Misjonssambandet.
SAKEN OPPDATERES