Misjonsorganisasjonene frifunnet i misjonærbarnrettssak

Norsk Luthersk Misjonssamband og Den Evangelisk Lutherske Frikirke ble frifunnet i rettssaken der et tidligere misjonærbarn stevnet organisasjonene.

Publisert Sist oppdatert

Både fri­kir­ken og mi­sjons­sam­ban­det ble fri­fun­net i mi­sjo­nær­barn­retts­sa­ken, og hver av par­te­ne må be­ta­le sine egne saks­om­kost­ni­ger, heter det i den fers­ke dom­men fra Stav­an­ger ting­rett som falt i dag.

- Nå er det en rettslig avklaring. Om denne dommen blir stående, har man fått en avklaring. Da forventer man at ingen flere går til sak på nytt. Dette er en grundig og utførlig dom. Det var en rekke spørsmål som retten måtte ta stilling til, organisasjonene mener at man her har fått en avklaring på det, sier orgnisasjonenes advokat Christian Lundin til Dagen.

Torsdag formiddag inviterte Frikirken og Misjonssambandet til en pressekonferanse på kontoret til advokat Lundin for å kommentere dommen.

80-tallet

Bak­grun­nen for retts­sa­ken var at kvin­nen bodde på in­ter­nat i Thai­wan på slut­ten av 80-tal­let. Hen­nes for­eld­re var i flere pe­rio­der mi­sjo­næ­rer for Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band (NLM). Mens hun bodde på in­ter­na­tet ble hun ut­satt for et sek­su­elt over­grep fra en mann an­satt i Fri­kir­ken og som var en av hen­nes til­lits­per­soner ved in­ter­na­tet.

Kvin­nen sak­søk­te mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne for tre for­hold: Om­sorgs­svikt knyt­tet til opp­hol­det på in­ter­nat­sko­len. or­ga­ni­sa­sjo­ne­nes ar­beids­gi­ver­an­svar for over­gre­pet, og hånd­te­rin­gen av over­g­reps­sa­ken da den ble kjent.

Under retts­sa­ken, som ble av­slut­tet 13 sep­tem­ber, ble det ikke frem­met noe kon­kret penge­krav - men det ble antydet et erstatningsbeløp på flere millioner kroner.

Forventer ikke flere rettssaker

Mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne av­vi­ser at de er ju­ri­disk an­svar­lig for for­hol­de­ne de er sak­søkt for, samt at de mener sa­ke­ne er for­el­det siden det er over 20 år siden over­gre­pe­ne skjed­de. Retten tok ikke stilling til spørsmålet om foreldelse, fordi de ikke mente det var grunnlag for domfellelse i de andre påstandene.

Retts­sa­ken er den førs­te retts­sa­ken der et tid­li­ge­re mi­sjo­nær­barn har gått til ret­ten, og ut­fal­let blir fulgt med stor in­ter­es­se. Der­som dom­men blir stå­en­de er Dagen kjent med at flere vur­de­rer å gå til sak mot mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ner. En­kel­te har an­slått at det er noen ti­talls per­soner som er i samme si­tua­sjon som sak­sø­ker.

- Om denne dommen blir stående, har man fått en juridisk avklaring. Da forventer vi at ingen flere går til sak på nytt. Dette er en grundig og utførlig dom, med en rekke spørsmål som retten måtte ta stilling til. Vi mener nå at det er gitt en grunding avklaring på dette, sier advokat Christian Lundin.

- Det vil overraske om det kommer en annen sak. Da må man rundt denne dommen for å vinne frem, sier Lundin.

Det er 30 da­gers anke­frist. Organisasjonene vil ikke anke spørsmålet om saksomkostninger. Kvinnen vurderer om hun vil anke.

- Er dere glade over å ha fått en avklaring?

- Vil si at et er godt å ha fått en avklaring, sier synodeformann Arnfinn Løyning i Frikirken.

- Det har vært jobbet mye med dette spørsmålet over lang tid. Å ha fått en avklaring er noe som vi og alle berørte i saksfeltet synes er bra, sier Løyning på en pressekonferanse torsdag formiddag.

- Det er viktig å presisere at det er en vanskelig og vond sak, og vi står fast på beklagelsene og det moralske ansvaret vi har i saken. Det er viktig å ha fått en rettslig avklaring. Det har vi fått nå og det er vi fonøyd med, sier generalsekretær

Øyvind Åsland i Misjonssambandet.

SAKEN OPP­DA­TE­RES

Misjonærbarnrettssak

En kvinne som var misjonærbarn på Taiwan på 80-tallet gikk i september til erstatningssøksmål mot Norsk Luthersk Misjonssamband og Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Grunnlaget er at hun mener at organisasjonene er ansvarlige for overgrep, omsorgssvikt og måten overgrepet ble håndtert på da det ble kjent.

Organisasjonene erkjenner et moralsk ansvar, men avviser et juridisk ansvar.

Kravet er på fire millioner kroner. Retten skal i første omgang ta stilling til om organisasjonene har et erstatningsansvar.

Flere forsøk på forlik har ikke ført frem.

Dommen ble kjent 10. oktober.

Powered by Labrador CMS