Mongolia – misjon og demokrati
Det internasjonale samfunnet har nettopp markert at det er 25 år siden muren falt i Berlin i 1989. I nabolandet Mongolia begynte også endringene fra kommunistaland til demokrati dette året.
Dette ble starten på gjenforeningen av Tyskland. Det skjedde også andre ting som endret verden dette året. Våren 1989 var det demonstrasjoner på Den Himmelske Freds plass i Kina. I nabolandet Mongolia begynte også endringene dette året. Fra 1400-tallet var Mongolia under kinesisk eller russisk påvirkning og styre. 28. desember i 1911 erklærte Mongolia seg som uavhengig, men det var etter den kommunistiske revolusjonen i 1921 at det ble erklært et kommunistisk land og fungerte som en bufferstat mellom Kina og Sovjetunionen. I 1989 begynte noen akademikere å henge opp regjeringskritiske plakater i hovedstaden Ulaanbataar. Senere ble også Den Mongolske Demokratiske Union etablert. Dette var selvsagt ulovlig under kommunisttiden, men det var starten på endring i Mongolia.
I 1978 uttalte misjonseksperten Patrick Johnstone at Mongolia var et av verdens minst evangeliserte land. Flere har hevdet at det i 1990 kun var 5-10 kristne i landet. Hvordan er situasjonen i Mongolia i dag? Journalisten og forfatteren Mette Holm skrev 12. november en veldig opplysende artikkel i Jyllands-Posten under tittelen «Demokrati på de mongolske stepper». I denne artikkelen viser hun at Mongolia er et av de landene i det tidligere Sovjetunionen som har hatt mest positiv utvikling de siste 25 årene. Mongolia har hatt en fredelig overgang fra kommunisme til et demokratisk styresett og markedsøkonomi. Dette har ikke vært en enkel prosess, og korrupsjon, skjev fordeling og andre utfordringer har preget denne perioden. Sammenlignet med de andre sentral-asiatiske landene har likevel Mongolia hatt en veldig positiv utvikling.
LES OGSÅ: Fra Molde til misjonærliv i Mongolia