Nå er det nesten bare korset som røper byggets historie
Før var det en brannstasjon, men etter tre år med dugnadsarbeid er misjonsfolket klare til å flytte inn i lokalene.
Trafikken på E39 buldrer sørover mot Kristiansand like ved den gamle brannstasjonen i Sandnes. Brannfolk har for flere år siden rykket ut herfra for siste gang.
Nå er misjonsfolket snart klar til å rykke inn i NLM Sandnesporten. Det er også ventet innrykk av biler, blant annet på grunn av den helautomatiske bensinstasjonen som er planlagt utenfor.
Ble for trangt
Mye skal få plass under taket til bygningen på Ganddal sør for sentrum: Nye lokaler for byforsamlingen til Norsk Luthersk Misjonssamband, kontorer for organisasjonens suverent største region, en av Norges største bruktbutikker og redaksjonslokaler for radiostasjonen PTro.
– Det var ikke mulig å utvide Misjonssalen i sentrum, forklarer Ole Lindefjeld.
Pensjonisten har arbeidet hele livet i oljebransjen, men er egentlig utdannet sivilingeniør i byggfag. Det har kommet godt med som leder for byggekomiteen.
– Komiteene har fungert veldig bra, konstaterer Lindefjeld.
Stor dugnadsvilje
Tre år er gått siden prosjektet ble satt i gang.
– Forsamlingen har vært veldig tett på prosessen i mange år, sier Lindefjeld.
Han forteller om stor dugnadsvilje for å få prosjektet i havn.
Bare de karakteristiske sementplatene i fasaden, som er dekket med knust tegl, står igjen. Ellers er alt ribbet og bygd opp på nytt. Totalarealet er på over 3.500 kvadratmeter. Kostnadsrammen på prosjektet er på over 100 millioner.
– Men vi har god kontroll på økonomien, forsikrer Lindefjeld.
Salg av den gamle Misjonssalen i sentrum og inntekter fra fast utleie er viktige elementer.
Flere barnefamilier
Selv om det er gode muligheter til utleie til konserter, bryllup og minnemøter, er ikke slike inntekter lagt inn som en forutsetning for driften.
– Det er en voksende forsamling, særlig med barnefamilier, sier Lindefjeld.
Han synes det er til stor inspirasjon i arbeidet. Det har også vært godt samarbeid med kommunen som var forrige eier.
Lys i tunnelen
Barneleder Elisabeth Berg ser fram til å ønske barn velkommen tilbake når forsamlingen etter planen starter ordinær virksomhet i august.
Målet er at bygningen skal være ferdig i løpet av mars, men de regner med at koronasituasjonen vil legge begrensninger på bruken fram til sommeren.
– Vi merker at dugnaden har vært bra i perioden vi ikke har hatt fellesskap. Det har gitt et lys i tunnelen. Det viktigste er jo ikke om bygningen er her eller der, men folkene som hører til, understreker Berg.
Satser på unge
Framme på scenen står det allerede et kors som forteller om hva som er hovedsaken i bygningen. Det bærer samtidig med seg historien om det som har vært tidligere.
– Korset er laget av brannstangen som var her, forteller Berg.
Langs veggene har de fått dekorative paneler som egentlig er svært kostbare, men som ble langt rimelige fordi en i forsamlingen produserer dem og ga spesialpris.
– Vi har tenkt sambruk i hele bygget, sier Berg, og understreker at det særlig er lagt vekt på gode rammer for barne- og ungdomsarbeid.
Blant annet er strømanlegget dimensjonert slik at det er mulig å arrangere LAN, som er dataspilltreff med høye krav til nett- og strømkapasitet.
Merket savn
Da det nylig ble mulig å samles litt mer som normalt igjen, fortalte flere foreldre at barna ikke var så giret på søndagsskole.
– Men da de kom sammen, lyste øynene opp. De merket at dette hadde de savnet, sier Berg.
Hun håper den effekten vil være enda sterkere når de kan gjøre de i splitter nye lokaler som på en helt annen måte dekker forsamlingens behov.
Stor gjenbruksbutikk
I første etasje er Ingbjørg Stakkeland i full sving med å klargjøre en av Norges største bruktbutikker.
– Vi har allerede 50 frivillige, men trenger flere, smiler hun.
Selv var hun daglig leder på en kjøkkenbutikk til hun pensjonerte seg for tre år siden. Av helsemessige årsaker var det godt å trappe ned, men hun var spontant positiv da utfordringen om å lede bruktbutikken som frivillig.
– Jeg har for lite å gjøre hjemme, sier hun.
Fellesskapsfølelsen og muligheten til å bidra i misjonen er noe hun kjenner igjen i dem som har meldt seg som frivillige.
Arbeidslyst og fellesskap
De fleste påtar seg å jobbe en dag i uken eller hver fjortende dag. De frivillige kommer ikke bare fra Sandnes, men også fra forsamlinger nærliggende steder som Riska og Gjesdal.
– Det virker som om folk koser seg og ikke er redde for å jobbe, sier Stakkeland.
Hun påpeker at en bruktbutikk med så variert assortiment gir muligheter for å at man kan spesialisere seg på litt forskjellige ting, for eksempel bøker, malerier eller klær.
Gjennom bruktbutikken håper hun også å skape kontakt med mennesker som ikke kjenner til forsamlingen eller bekjenner seg som kristne.