OMFAVNELSE: Olaug Bollestad fikk klem av avgåtte partileder Knut Arild Hareide da hun kom til konferansen. Foto: Ingjerd Våge

Nå skal de samle 
regjeringspartiet

En uke etter at KrF havnet i historisk regjering, var partiet samlet til landskonferanse på Gardermoen.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært en dramatisk høst for partiet. For omlag tre måneder siden var de samlet til ekstraordinært landsmøte for å velge regjeringspartnere.

Det endte med at de i forrige uke gikk de inn i en historisk firepartiregjering med Høyre, Venstre Frp og KrF.

Nå sitter KrF igjen ved Kongens bord. Under landskonferansen satt det derfor både statsråder og statssekretærer i salen.

Medlemmer, tillitsvalgte og ansatte i KrF var i helgen samlet til landskonferanse på Gardermoen. Fungerende partileder Olaug Bollestad, var den første som entret talerstolen. Den nye mat- og landbruksministeren ble møtt med stående applaus.

– Da programmet for landskonferansen ble lagt, hadde jeg ikke trodd jeg skulle holde leders tale, sa Bollestad.

Løftet frem seiere

Hun løftet frem flere KrF-seire som partiet har fått gjennomslag for i regjeringsforhandlingene. Blant annet saker som handler om landbruk, barn, likeverd, familie, skole, abort og en plattform som bygger på det kristne verdigrunnlaget.

– Plattformen er gjennomsyret av veldig mye KrF-politikk, sa Bollestad.

– Vi har vært igjennom en krevende tid. Det endte med et delt landsmøte, at Hareide varslet sin avgang, og at KrF har gått inn i dagens regjering. I forrige uke var landsstyret delt på midten, og det må vi ikke skyve under teppe. Det må være takhøyde for uenighet og usikkerhet, men også rom for entusiasme, sa Bollestad til en fullsatt møtesal.

– Hva skal du gjøre nå for å klare å samle partiet og skape entusiasme?

– Det blir viktig å løfte frem vårt politiske prosjekt. Det er dette som forener oss og som får KrF-hjertet til å banke, sier KrF-lederen til Dagen.

Slottsplassen

På første benk satt også tidligere partileder Knut Arild Hareide. Han var en av de som møtte den nye regjeringen på Slottsplassen forrige tirsdag.

– Skulle du ønske du hadde formulert deg litt annerledes, slik at du kunne vært en av dem som kom ut fra Slottet?

– Det var veldig fint å være på Slottsplassen. Vi har tre flotte statsråder som jeg er glad for at skal representere KrF. For min egen del har jeg tenkt at det ikke ville være naturlig for meg å skulle representere denne regjeringen. Likevel gleder jeg meg stort over de statsrådene KrF har fått, sier Hareide.

– Tror du partiet nå klarer å samle seg og skape entusiasme?

– Ja.

– Hva må til?

– Jeg tror det blir viktig å skape en forståelse for at alle som har stått i denne debatten, ønsket det beste for KrF, selv om vi hadde ulike løsninger på hva det ville være.

– Synes du KrF fikk mye eller lite gjennomslag i plattformen?

– Jeg synes KrF har fått gode gjennomslag, sier Hareide.

Hareide sa nei

Da landstyret i KrF stemte over om partiet skulle gå inn i regjering, basert på plattformen som var forhandlet frem, stemte Hareide nei.

– Hvorfor stemte du nei i landsstyret?

– Det var fordi jeg mente det var riktig for partiet.

– Mente du at plattformen ikke var god nok?

– Jeg mente det var det var det riktige. Begrunnelsen min har jeg gitt til landstyret, sier Hareide.

– Surt

Også stortingsrepresentant Tore Storehaug stod på rød side under veivalgsprosessen. Da landstyret stemte, sa han likevel ja til å gå i regjering.

– Er du glad for at dere gikk i regjering?

– Vi sa vi skulle ta et tydelig retningsvalg, og det er jeg glad for at vi gjorde, sier Storehaug.

– Kan du stå for prosjektet hundre prosent?

– Det vil alltid være slik i et samarbeid at det er ting man er uenig om og slik skal det være. Det er også en diskusjon om hva disse formuleringene faktisk betyr. Så hvis det å stå for det hundre prosent, betyr at jeg skal stå inne for alt, så nei. Det er ikke jobben min. Jeg er valgt på KrF sitt program og skal representere KrF så godt jeg kan, sier Storehaug.

Klar for valgkamp

En annen som var på rød side, men som stemte ja i landsstyret, er fylkesleder i Oslo Espen Andreas Halse.

– Hva tenker du nå, en liten uke etter at dere gikk inn i regjering?

– Jeg er kjempeimponert over all den gode politikken vi fikk gjennom i forhandlingene, og jeg gleder meg til å se at KrF gjør Norge til et varmere samfunn, sier Hasle.

– Kommer du til å være engasjert og virkelig gå for dette?

– Selvsagt. Jeg skal vinne valget i Oslo, sier han.

– Må være ærlige

KrF har fått tre statsråder i den nye regjeringen. Den mest ukjente for mange er Dag Inge Ulstein, tidligere finansbyråd i Bergen. Også Ulstein var på rød side i høst. Derfor måtte han gå noen runder med seg selv før han sa ja til jobben som utviklingsminister

– Det er nok mange med meg som måtte spørre seg selv: Har jeg tro på dette prosjektet her?

Han oppfordrer partiet til å være ærlige med hverandre fremover.

– Det er lov å være skuffet og å tvile fortsatt. Samtidig er det er lov å være begeistret. Vi må være ekte og ærlige. Jeg tror alle de følelsene er representert her, sa Ulstein og fortsatte:

– Det er ikke bare å si at nå er det tid for å samle partiet og til å stå skulder ved skulder. Men jeg tror de viktige sakene vil føre oss sammen likevel.

Powered by Labrador CMS