FØLELSER: Det er bra at vi i våre dager ser ut til å ha lettere for å sette ord på følelser. Det er ikke bra dersom vi bruker ordene til å presentere et usant bilde av virkeligheten, skriver Dagen på lederplass. Illustrasjonsfoto: Scandinavian Stockphoto

Når det skranter i familielivet

Også i familier som i det ytre holder sammen, kan det finnes store indre spenninger.

Publisert Sist oppdatert

Familien er noe av det mest dyrebare og skjøre vi har. Hvis familielivet fungerer godt, står vi langt sterkere i møte med utfordringer på andre av livets områder. Hvis familielivet derimot er vanskelig, smitter dette lett over til andre deler av livet. Derfor trenger vi å arbeide for å ta vare på og styrke relasjonene i familien.

Menneskelig samspill er sjelden enkelt. Derfor kan vi ikke ta for gitt at familielivet går av seg selv. Det litt forenklede bilder gjelder her som det gjelder på de fleste andre områder i livet: Gresset blir grønnest der vi vanner det. Vi kan ikke alltid bestemme oss for hva slags følelser som rører seg inne i oss, men vi kan ta bevisste valg.

De siste dagene har vi i Dagen trykket flere lesverdige artikler om å ta vare på familien.

Det er viktig at vi våger å snakke om dette, ikke minst i en tid som er preget av mye oppløsning. Til tider kan en få inntrykk av at selve begrepet familie nærmest har blitt tabubelagt i frykt for at det kan virke ekskluderende. Men det er sant til alle tider at ingen av oss er skapt til ensomhet. Som skapninger i Guds bilde er vi skapt til fellesskap.

Når dette fellesskapet noen ganger blir så komplisert at vi trenger hjelp, er det svært viktig at denne hjelpen finnes tilgjengelig. Her gjør institusjoner som Modum Bad en uvurderlig innsats. Familiepolitikk burde være mye mer fremme i den offentlige debatten. Om ikke annet, så av rent økonomiske hensyn. Oppløste familier koster samfunnet store penger.

Men også i familier som i det ytre holder sammen, kan det finnes store indre spenninger. Antakelig burde vi senke terskelen for å snakke om dette. I vår tid er vi på mange måter mer personlige enn før når det gjelder hvordan vi kommuniserer. Sosiale medier bidrar sterkt til dette, ved at skillet mellom offentlig og privat langt på vei blir visket bort.

Men samtidig kan det være fristende å presentere et glansbilde av virkeligheten, for ikke å måtte innrømme at alt ikke er helt som det skulle være. Facebook er ikke nødvendigvis den mest naturlige arenaen for å snakke åpent om sine personlige utfordringer, men vi trenger alle å ha noen slike arenaer.

I gårsdagens avis kunne vi lese noen konkrete tips til en slik samtale. Det ene kommer fra psykologspesialist Terje Landro, som sier at et parforhold egentlig består av tre personer, nemlig «jeg», «du» og «vi».

Et annet råd kommer i form av en viktig erkjennelse fra psykologspesialist Bente Barstad. Hun leder Senter for familie og samliv. Hun påpeker at for noen par kan troen være en viktig ressurs, mens den for andre kan være en del av problemet. For eksempel ved at en av partene åndeliggjør utfordringene paret står overfor.

Det er bra at vi i våre dager ser ut til å ha lettere for å sette ord på følelser. Det er ikke bra dersom vi bruker ordene til å presentere et usant bilde av virkeligheten. Familien er ment å skulle være Guds gode ordning for menneskelivet. Men som alle slike ordninger fungerer den best når vi aktivt går inn for å fremelske det livet Gud har skapt oss til.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Powered by Labrador CMS