Når Operasjon Dagsverk blir politikk
Hvis situasjonen skal bli bedre for palestinske barn, må radikalisering og overlevering av hat ta slutt. Det blir ikke nevnt av Operasjon Dagsverk.
Operasjon Dagsverk er norske skoleelevers årlige internasjonale dugnad for jevnaldrende som ikke lever i samme privilegerte situasjon som vi gjør. Siden starten i 1964 har aksjonen samlet inn hundrevis av millioner til gode prosjekter. Pengene fra Operasjon Dagsverk har skaffet mat, klær, skolegang og demokratiopplæring til barn og unge på ulike kontinenter.
Operasjon Dagsverk hevder selv å være politisk og religiøst uavhengige. Men årets aksjon får kritikk for å være nettopp sterkt politisk. I år skal pengene samles inn til prosjekter i de palestinske selvstyreområdene i Gaza og på Vestbredden i regi av den kristne organisasjonen KFUK-KFUM Global.
I forrige uke trakk en av de lokale lederne for aksjonen seg i protest mot det han mener er en sterk politisk, anti-israelsk og faktisk til dels også antisemittisk slagside. Erwin Teigen er økonomiansvarlig i Elevtingets fylkesstyre i Nordland og har vært med i gruppen som har planlagt Operasjon Dagsverk i fylket.
Han ble sjokkert da han hørte hvilket budskap som ble presentert på de interne seminarene som nå holdes rundt om i landet i forkant av aksjonsdagen 1. november. I et innlegg på egen Facebook-side skriver han: – Disse foredragene holder en skummel undertone av antisemittisme og antisionisme. Hamas og deres handlinger nevnes omtrent ikke, mens Israel beskyldes for å drive apartheid, rasisme og de kritiseres for å ønske å være en jødisk stat.
Vi deler KFUK-KFUM Global og Operasjon Dagsverks engasjement for palestinsk ungdom. De lever ofte i en svært utsatt situasjon, presset fra en rekke kanter. På grunn av den rådende situasjonen er faren stor for at de skal bli brukt som et redskap av de voksne i den pågående konflikten. Den hatefulle indoktrineringen av barn og unge gjennom skoleverket og mediene er dessverre veldokumentert. En ny generasjon palestinere læres opp til å hate Israel og den sionistiske fienden, som jødene blir kalt.
I tillegg kommer den islamske radikaliseringen som truer palestinsk ungdom mer enn noe annet. Voldelige predikanter leverer hatet sitt i en innbydende religiøs innpakning. Eksemplene er dessverre altfor mange på at lettpåvirkelige unge menn blir et offer for fundamentalistene som lover evig salighet og fri tilgang på jomfruer i det hinsidige, hvis de bare lar seg verve til terroraksjoner.
Hvis situasjonen skal bli bedre for palestinske barn og unge, må disse formene for radikalisering og overlevering av hat ta slutt. Dessverre kan vi ikke se at dette berøres overhodet i Operasjon Dagsverk-prosjektet.
Snarere tvert imot. Operasjon Dagsverks lokale samarbeidspartner YWCA Palestine har tydeligvis selv slukt mye av det tradisjonelle, hatefulle tankegodset som bare vil forlenge den voldelige konflikten.
Hjemmesiden deres er full av horrible beskyldinger mot den jødiske staten, blant annet at Israel bedriver etnisk rensning. YWCA Palestine støtter også boikott-bevegelsen som driver en virksomhet som går totalt på tvers av norsk, offisiell utenrikspolitikk.
Norske skoleelever er forskjellige, både politisk og religiøst og når det gjelder synspunkter på Midtøsten-konflikten. Det respekterer dessverre ikke Operasjon Dagsverk denne gangen.