Netanyahus største nederlag
– Statsminister Netanyahu vil nå forsøke å samle alle sekulære høyrevelgere i sitt parti, tror kommentator.
I over to år har har Benjamin Netanyahu hevdet at fiender har stått bak en vendetta for å drive han ut av statsministerkontoret. Etter hvert som siktelser og anklager om korrupsjon har kommet på banen, har den israelske statsministeren plassert både rettsapparatet, mediene, politiet, opposisjonen og riksadvokaten i denne kategorien.
Sent onsdag kveld fikk Netanyahu på sett og vis rett, men mannen bak «vendettaen» var ikke en av de antatte fiendene. Mangeårig samarbeidspartner Avigdor Lieberman nektet å signere et kompromissforslag om ultraortodokses militærtjeneste, og dermed måtte Netanyahu innse at han ikke klarte å samle en koalisjonsregjering før fristens utløp.
– Det er vanskelig å forstå hvorfor Liebermann valgte nyvalg fremfor regjeringssamarbeid – den mannen er en gåte. Noen sier han er drevet av personlig nag mot statsministeren, mens han selv hevder at han drives utelukkende av ideologi, sier den politiske kommentatoren Gayil Talshir.
Hun mener uansett at Knessets avgjørelse om å gå til nyvalg, var et gigantisk nederlag for Netanyahu.
– 65 av de 120 representantene i Knesset pekte på Netanyahu som deres eneste statsministerkandidat. Likevel klarte han ikke å samle disse om en regjeringserklæring. Noe slikt har aldri tidligere skjedd i Israels historie, sier hun til Dagen.
Hun tror også en at en bred samlingsregjering kunne vært et alternativ, om det ikke hadde vært for opposisjonens opposisjon til statsministeren.
Lokkemidler
Uten Avigdor Liebermans Yisrael Beiteinu på laget, manglet regjeringskoalisjonen ett mandat på å oppnå flertall i nasjonalforsamlingen Knesset.
Tirsdag og onsdag gjorde representanter for Netanyahus Likudparti desperate forsøk på å få opposisjonspartier og enkeltrepresentanter over på regjeringskoalisjonens side – uten å lykkes.
Arbeiderpartiet ble tilbudt flere ministerposter samt vraking av den såkalte immunitetsloven dersom partiet erstattet Yisrael Beiteinu i koalisjonen. Partileder Avi Gabbay skal ha fått tilbud om finansministerposten, som allerede var lovet til Kulanus Moshe Kahlon.
Ifølge The Times of Israel var Ap-lederen nær ved å si ja, men ombestemte seg etter massiv motstand i partiet.
Likud skal også ha forsøkt å splitte opp Blått og Hvitt ved å tilby enkeltrepresentanter avtaler som vil gagne deres spesifikke velgergrupper.
Den drusiske parlamentarikeren Gadeer Mreeh ble tilbudt endringer i den kontroversielle nasjonalstatsloven, mens etiopisk-jødiske Pnina Tamano-Shata ble lovet at flere såkalte falashmura-jøder raskt skal få komme til Israel.
Slutten på karrieren?
Haaretz, den israelske venstresidens avis, understreker at Netanyahu har opplevd større enkeltnederlag før, for eksempel i 2006 da Likud bare fikk inn 12 representanter.
Siden den gang har han imponert med å komme tilbake gang etter gang, men denne gangen tror mange israelere at det kan gå mot et endelig punktum for karrieren hans.
Selv om han skulle vinne valget 17. september, kan det bli en kortvarig seier. To uker senere er han kalt inn til en høring med påfølgende rettssak.
Dette vil i valgkampen bli brukt av opposisjonen for alt det er verdt.
Netanyahu er fortsatt statsminister frem til valget, men siden Knesset er oppløst, kan det ikke vedtas lover som eventuelt ville sikre Netanyahu fritak for straffeforfølgelse. Til høsten vil et nyvalgt Knesset ikke kunne vedta nye lover tidsnok.
Statsministeren støttet selv oppløsningen av Knesset, for å hindre presient Reuven Rivlin i å gi jobben med å danne regjering til en annen parlamentariker, enten fra opposisjonen eller fra hans egne rekker.
Samling til høyre og venstre
Gayil Talshir tror Netanyahu nå vil forsøke å samle alle sekulære høyrevelgere i sitt parti før valet til høsten.
– Sentrum-høyre-partiet Kulanu har allerede sagt ja til å slå seg sammen med Likud, og flere er på vei. Nye Høyre falt under sperregrensen ved valget i april, men rykter forteller at lederne Ayelet Shaked og Naftali Bennett er blitt tilbudt posisjoner i Likud dersom de melder overgang, sier hun.
Hun tror tilsvarende sammenslåinger vil finne sted i sentrum og på venstresiden.
– Enten ved at venstrepartiene Meretz og Arbeiderpartiet slås sammen, eller at det dannes ett stort opposisjonsparti, sier hun.
Misnøye internt
– Vil Netanyahus mislykkede forsøk på å danne regjering åpne for utfordrere i eget parti?
– Flere og flere vil se at det går mot slutten av Netanyahus lederskap og det vil bli flere kritiske røster, men Likud kommer ikke til å bli splittet, sier hun.
– Tidligere hadde misfornøyde Likud-velgere flere alternativer på høyresiden dersom de var misfornøyde. Hvor skal de gå dersom det blit ett stort høyreparti?
– Jeg tror Liebermans plan er Yisrael Beiteinu skal bli partiet for sekulære høyrevelgere. Velgerbasen er eldre russiske jøder og disse blir stadig færre. Lieberman er avhengig av å redefinere partiet, men jeg tviler på om han lykkes, sier Talshir.
Hun tror en del moderate høyrevelgere kan lokkes «over midten» til Blått og Hvitt, men at dette er utenkelig for mange andre.
– Jeg spår at en god del høyrevelgere blir hjemmesittere under valget til høsten, sier hun.