KOLLEGER: Miriam Haaland (t.h) vil gjerne ha med seg Anne-Gitte Stenhaug som lærer for barna når familien returnerer til Senegal i januar.

Normisjon har ikke midler til å sende ut Anne-Gitte (29). Men hun gir ikke opp

Anne-Gitte Stenhaug vil til Senegal for å undervise barna til norske misjonærer. Normisjon har ikke penger til å sende henne ut.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har et vennepar som er i ferd med å etablere seg med barn og eget hus. Likevel vil de bidra med 1.000 kroner i måneden til min lønn. Når et ungt par ser verdien av dette, så tenker jeg at pensjonister også har mulighet til å gi, sier Anne-Gitte Stenhaug (29) fra Trondheim.

Helt siden Stenhaug var en liten jente, har hun drømt om å bli lærer for misjonærbarn.

Etter fullført utdannelse og tre års arbeidserfaring i Norge, fikk Stenhaug jobb som lærer for misjonærbarna i Senegal. Drømmen hadde gått i oppfyllelse.

Daglig kontakt

På grunn av koronaepidemien er hun nå i Norge, men har daglig kontakt med venner i Senegal.

– Hun har en gave der, slår misjonærkollega, Miriam Haaland, fast.

Stenhaug har vært lærer for to av hennes fire barn, og er nå på besøk hos familien i Bergen.

Haaland forteller at Stenhaug på eget initiativ har undervist ungdommer i alfabetisering og engelsk utenom jobben som lærer for misjonærbarna.

Sprenger budsjettrammer

Nå mangler Normisjon penger til å sende Anne-Gitte Stenhaug ut igjen.

Stenhaugs plan er å kontakte menigheter og enkeltpersoner og spørre om de vil være med og dekke lønnen hennes.

– Jeg har begynt med Salem, som er min menighet i Trondheim. De støtter Senegal allerede, sier hun.

Hovedpastor i Salem, Jann Even Andresen, har kjent Stenhaug siden hun var liten.

– Hun har velvilje i menigheten fordi hun har vært svært aktiv, forteller han, og viser til at hun straks engasjerte seg i innvandrerarbeidet igjen da hun kom hjem til Norge.

Andresen sier at menigheten vil måtte gå til medlemmene for å spørre om de er villige til å bidra til den unge lærerens lønn.

– Dette kommer på toppen av alt annet vi driver med både internt og eksternt i menigheten og sprenger budsjettrammene våre, sier han.

Pastoren tror det er fullt mulig å samle inn nok lønnsmidler.

– Vi ser at andre klarer det, sier han.

– Vi må ikke tenke at slaget er tapt før vi har prøvd. Jeg håper at vi vil lykkes både for Anne-Gitte og Normisjon sin del.

Klær og leker

Ekteparet Haaland, som er tilknyttet Ungdom i Oppdrag, betaler også sin egen lønn, i likhet med alle andre i organisasjonen. De har klart seg på gavene som er kommet inn fra familie og venner.

Etter de kom hjem til Norge i mars, sammen med resten av Senegal-teamet, har de fått klær og leker til den nyfødte datteren sin. De har også mottatt meldinger fra folk som sier at de vil støtte dem mens de er i Norge. Andre har gitt enkeltbeløp.

Arne Haaland, mannen til Miriam, forteller at familien har en samlet månedlig støtte på 24.000 kroner. 5.000 av dette beløpet kommer fra deres egen menighet, Kristkirken.

– De er vår største støttepartner, sier han.

Har lånt en sjuseter

Familiefaren poengterer at det er dyrt å leve i Norge og vanskelig å klare seg med en inntekt.

Han er glad for at han har fått jobb som lærer det halvåret familien skal tilbringe i Bergen mens de venter på utreise til Senegal i januar. En familie har lånt dem en sjuseter, og huset har de funnet gjennom Kristen Bolig- formidling.

– Vi har opplevd at vi får de pengene vi trenger, sier Arne Haaland.

– I periodene der den faste støtten har vært knapp, har det gjerne kommet en uventet gave, legger Miriam Haaland til.

Eget prosjekt

Anne-Gitte Stenhaug gleder seg over at hun har begynt å oppleve noe av det samme. Lønnen hennes skal dekkes fra en egen prosjektkonto i Normisjon som folk kan gi til.

Den unge læreren har allerede formidlet at hun er villig til å gå ned både i stilling og lønn for å få anledning til å være på teamet som hun setter slik pris på.

Bjørnar Lemvik, landkoordinator i Normisjon sier til Dagen at det ikke er et krav at Stenhaug jobber fullt.

– Andre utsendinger har reduserte stillinger, sier han.

Uten å ville gå i detalj, presiserer Lemvik at det er gjort vurdering på hvor stor stilling Stenhaug må ha for at det fra Normisjons side er forsvarlig å sende henne ut.

Bra for barna

Stenhaug er dermed den første utenlandsansatte som samler inn hele lønna si selv.

– Det er ikke vår foretrukne måte å sende ut misjonærer på, men en måte vi kan være fleksible i enkelttilfeller. En forutsetning for innsamlingen er at den henger sammen med strategi og behov på et felt, sier Lemvik.

Han viser til at misjonærkolleger, Senegal-nettverket og Salem har engasjert seg i innsamlingen. Lemvik legger til at Stenhaug har stått i en flott tjeneste.

– Organisasjonen har vært fornøyd med henne. Når hun vil samle inn midler for sin egen lønn, vil det være bra for feltet og ikke minst barna, sier Lemvik.

Powered by Labrador CMS