Norske leger kunne ikke hjelpe Atle (18). Det kunne israelske.
Nå nekter Norske myndigheter å betale regningen for operasjonen.
Sommeren 2008: 12-åringen Atle Stensland blir utsatt for en ulykke på sykkel. Han lander på ryggen og slår skulderen. Sener ved kragebeinet løsner og da han løfter armen merker han at noe er galt.
Når Atle løfter armen mer enn 90 grader spretter kragebeinet ut ved festet til brystbeinet.
Minnene står klart for den unge mannen som i dag har blitt 18 år.
- Det var veldig ubehagelig. Legen visste lite om slike skader fra før. Jeg ble bedt om å holde armen nede i fire uker - uten å løfte den over 90 grader. De burde fått en ortoped til å sjekke om beinet stod i riktig posisjon først, men det ble ikke gjort, forteller Atle.
Etter at han hadde gått med armen slik i fem uker, var det fortsatt noe som var skikkelig galt. Det ble nye besøk hos lege og kiropraktor. Atle var også på ortopedisk avdeling ved Universitetssykehuset i Stavanger og innom Rikshospitalet i Oslo. Men det var lite hjelp å hente på norske sykehus.
«Det er ikke noe problem - du kan leve med dette», ble det sagt.
Smertene var ikke så store, men det var ubehagelig, og Atle ble forhindret i flere gjøremål. Han kunne ikke bruke høyre arm skikkelig. Han hadde ikke hatt gymnastikk på skolen i fire år, og kunne ikke spille gitar lenger. Til tross for sin tilstand fikk han deltidsjobb på Rema 1000, selv om han måtte ha hjelp til å utføre flere arbeidsoppgaver.
I oktober 2010 reiste noen av Atles søsken på en tur til Israel. Her kom de i kontakt med en guide som hadde en sønn som var krigsinvalid. Guiden hadde god kontakt med flere leger, og dette førte til kontakt med The Chaim Sheba Medical Center i Tel Aviv. Sheba er det største sykehuset i Midtøsten, og har omkring 1,5 millioner pasienter og foretar 40.000 operasjoner i året.
- En av søsknene mine tegnet og forklarte om skaden, og guiden ville sende tegningen videre til legene, forteller Atle.
Lege Alon Ben Nun er direktør for hjerteavdelingen på sykehuset, og jobber også mye i USA med opplæring av andre leger. Han hadde gjort en rekke operasjoner med lignende diagnose. Mellom 80 og 85 prosent av disse var vellykkede.
Familien Stensland kjente lite til Israel, og ønsket av den grunn å snakke med legen i forkant. Sommeren 2011 fikk Atle møte legen.
- Han forklarte detaljert om operasjonen og opptreningen, og ga seg god tid. Betaling for timen skulle de ikke ha. Om vi absolutt ville betale, kunne vi donere til et barnesykehus, forteller Atle.
Foreldrene Ruth og Johannes Stensland startet så det møysommelige arbeidet med å prøve å finne ut om norske helsemyndigheter ville dekke operasjonen.
- Vi undersøkte også muligheten for operasjon ved et svensk sykehus og andre steder i Europa. Men vi fant ut at de hadde sluttet å operere slike tilfeller, fordi det ofte ble verre skade etterpå. Norge og Sverige hadde ingen vellykkede operasjoner å vise til. Men legen i Israel kunne garantere 80 til 85 prosent sannsynlighet for en vellykket operasjon, og uansett ville ikke skaden bli verre, forteller Ruth Stensland.
- Vi trodde at vi hadde rett til å få dette dekket - hvis det ikke kan gjøres en tilsvarende operasjon i Norge. I ni måneder korresponderte pappaen til Atle med norske helsemyndigheter om refusjon av reise til Israel.
- Avslaget kom fra Helse Vest, selv om de visste om graden av vellykket operasjon. De vurderte gevinsten ved operasjon til ikke å være stor nok, sier Johannes Stensland.
Allerede i 2008 hadde familien fått beskjed om at Helse Vest hadde sluttet å foreta slike operasjoner.
- Men da vi fortalte at vi hadde tenkt oss til Israel for å ta operasjon, fikk vi plutselig beskjed om at Helse Vest ville foreta operasjonen likevel. Dette var jo langt fra tillitsvekkende, så vi valgte heller å dra til Israel. Vi fikk også høre at det var feil land vi skulle reise til for å få hjelp, sier Ruth Stensland.
Men deres koordinator Isaac Farchi på sykehuset i Israel fortalte at de i snitt hadde en pasient fra Norge til operasjon hver måned. Ingen fikk dekket kostnadene av den norske stat.
I mai 2012 takket familien Stensland ja til tilbudet om å komme til Israel for å gjennomføre en operasjon. Allerede 10. juni var Atle operert av Alon Ben Nun.
Hele familien er dypt takknemlig for den gode hjelpen de fikk i Israel. Koordinatoren plukket dem opp på sykehuset, og hjalp dem med ulike praktiske ting.
- Selve operasjonen tok maksimalt to timer. Jeg kjente ikke noen smerter etter selve operasjonen, men musklene var forstrukket rundt skulder og nakke. Jeg hadde ikke brukt høyre arm på fire år, og legen hadde strukket i de ubrukte musklene mine under operasjonen. Det var ikke behov for å ta smertestillende etter operasjonen. Lege Nun var overveldet over hvor fint det gikk med meg, forteller Atle.
Han ble værende halvannet døgn på sykehuset. Litt over to uker senere var han inne til kontroll, og alt så fint ut.
- Legen sendte med et detaljert opptreningsprogram da vi skulle dra hjem. Fysioterapeuten i Norge hadde aldri sett noe slikt, forteller Ruth.
Deretter gikk Atle med armen i sele i tre måneder. Da de var inne til ny kontroll i Israel i fjor, ble det sagt at operasjonen var helt vellykket.
- I ettertid har jeg hatt det som helt vanlig. Jeg er 99,9 prosent frisk, men bør ikke henge i trær, smiler Atle.
Selve operasjonen kostet 18.500 dollar (omkring 120.000 kroner). I tillegg kommer reiser og opphold, slik at familien har betalt over 150.000 kroner. Siden Helse Vest ikke støttet operasjonen, fikk heller ikke Atle sykepenger det året han var sykmeldt fra Rema 1000. Men sjefen Harald Echoff betalte full lønn for Atle fra egen lomme første halvår.
- Det er fantastisk å se fremgangen hans. Vår tillit og sympati for Israel har blitt større gjennom dette, sier foreldrene.
- Jeg er veldig takknemlig for det som Israel har gjort for meg. Jeg fikk en fantastisk mottagelse og behandling der, sier Atle.
Familien er mindre begeistret for norske helsemyndigheter, som ikke er villig til å sende pasienter til Israel når de kan garantere vellykket operasjon med så høy sannsynlighet.
Les også: - Det gis ikke støtte for operasjoner i utlandet der hvor vi har kompetanse i Norge
DAGEN