RAMMES FØR VALGET: Drapet på en kristen student tirsdag var det tredje drapet på få dager i Mosul. Drapene settes i forbindelse med valget på ny irakisk nasjonalforsamling 7. mars. Bildet viser en skolegutt som går forbi en valgplakat til støtte for statsminister Nuri al-Maliki.

Ny terror-bølge mot kristne i Mosul

Igjen blir de kristne i Mosul drept i forkant av et valg. Nok en gang legger byens kristne på flukt.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag morgen ble en kristen universitetsstudent drept og en annen student skadet i Mosul i Nord-Irak. Dette var det tredje drapet på kristne på få dager.
- Atmosfæren er preget av panikk. Mange kristne har stengt forretningene sine og holder seg innendørs. Folk har begynt å forlate byen, forteller kilder til det katolske nyhetsbyrået Asia News.
Drapene blir satt i sammenheng med valget på ny nasjonalforsamling 7. mars.
- Den kristne minoriteten er igjen blitt et tema i forbindelse med valget, slik det skjer foran alle valg, sier Hazem Girgis, diakon i en ortodoks kirke, til nyhetsbyrået AFP.
- Vi er vettskremt, men myndighetene klarer ikke å beskytte oss, sier han.
Carl Moeller, president i Åpne Dører i USA, er blant dem som frykter at det er mer i vente:
- Vi kan forvente mer vold mot kristne i Mosul før valget. Dette er ett av de mest voldelige områdene i Irak, sier han til Christian Newswire.
Siden invasjonen i Irak i 2003 er kristne i Mosul flere ganger blitt rammet av rene terrorkampanjer for å drive folk ut av byen. Verst var det høsten 2008, da 14 kristne ble drept og mange ble truet på livet.
Nå er de redd for at det samme skal skje igjen.

Væpnede grupper

Det var ingeniørstudenten Zayia Thomas som ble skutt og drept da han var på vei til Universitetet i Mosul tirsdag. Farmasi-studenten Ramsen Shamyael som gikk sammen med ham, ble såret. Begge var assyriske kristne.
Lørdag 13. februar ble en kristen mann, Sabah al Dahhan, kidnappet. Dagen etter trengte en væpnet gruppe seg inn i hjemmet til en kaldeisk kristen, Rayan Bashir Salem, og skjøt ham. Broren Thair ble såret.
Mandag ble så den kristne fruktselgeren Najim Abdullah Fatoukhi skutt og drept rett foran butikken sin. Gjerningsmennene avfyrte skuddene fra en bil og klarte å stikke av.
Tirsdag ble dessuten to politimenn drept og ni personer såret av en bilbombe.

Niniveh

Asia News skriver at de kristne i Mosul føler seg sviktet og forlatt. De hevder at myndighetene møter overgrepene med taushet.
- Dette er en politisk og velorganisert kampanje, hevder en kilde.
Provinsen Niniveh, med provinshovedstaden Mosul, regnes som de kristnes kjerneområde i Irak. Her bodde stamfedrene til dagens assyriske kristne; et arameisk-talende folk der mange ble kristne allerede i det første århundre.
I dag er Mosul ett av de farligste stedene å være kristen i Irak.

Powered by Labrador CMS