OIBC kaster kortene, begjærer seg konkurs
Oslo International Bible College begjærte seg i går konkurs. Dermed er det definitivt slutt for den omstridte skolen.
I en langtrukken prosess har fagskolen i Lørenskog i Akershus forsøkt enhver tenkelig utvei for å få fortsette virksomheten, men ledelsen har åpenbart innsett at det nå er slutt.
Styreleder Richard Larsen signerte oppbudsbegjæringen som er levert Nedre Romerike Tingrett.
- Saken avsluttet
- OIBC ser saken som avsluttet og ønsker studentene Guds velsignelse i sine videre studier ved Menighetsfakultetet, skriver skolens reelle leder, grunnleggeren Finn Henrik Friis Larsen «på vegne av alle i styret, lærere og administrasjon i OIBC» i en e-post til Dagen.
Kommentaren og oppbudsbegjæringen kommer på bakgrunn av at Klagenemnda for fagskoleutdanning 18. mars enstemmig avviste klagen på at Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) trakk skolens godkjenning 4. mars.
Dagen har tidligere spurt Friis Larsen om vedtaket vil bli prøvd rettslig, noe han ikke avviste. Oppbudsbegjæringen tyder på så ikke vil skje.
- Meningsløst
Klagenemndas vedtak kan kun leses som en ytterligere understrekning av at Nokut mener det har vært svært spesielle forhold ved OIBC. Skolen klagde først og fremst på at den mente ikke å ha fått tilstrekkelig tid til å rette opp de mange graverende feilene ved skolen.
Nemnda skriver imidlertid: «Hvis manglene er så vesentlige at det vil ta mer enn 6 måneder å oppnå minstekravene, er det meningsløst å gi en opprettingsfrist».
Innvilgelse av en opprettingsfrist vil etter nemndas vurdering i visse tilfeller kunne føre til at det opprettholdes et studietilbud «som ikke gir studenter det de er forespeilet».
Nemnda er enig med Nokut i at det er uklart om styret er lovlig valgt, selv om den ikke har lagt vesentlig vekt på dette. Uklarheten gjelder prosessen etter at Regnbuen Kristne Fellesskap, som eide OIBC, også gikk konkurs.
Krav ventet
Rett før jul i fjor gikk rektor Simon Friis Larsen og styret ved OIBC av med øyeblikkelig virkning etter et forlik med Finn Henrik Friis Larsens sønn Richard Larsen og to andre som hadde saksøkt skolen. I realiteten gjenvant Finn Henrik Friis Larsen dermed kontrollen med skolen han startet i 1993, med sønnen Richard som styreleder - mens den andre sønnen, Simon, gikk.
Han er blant dem som trolig vil fremme krav mot boet dersom oppbudsbegjæringen godtas av skifteretten.
Mellom fem og ti andre ansatte kan også tenkes å ville fremme krav for uteblitt lønn, blant dem rektor Ulf Andersson som ble ansatt i januar.
Dagen kjenner til at OIBC også kan sitte med leverandørgjeld. Dette skal blant annet gjelde TV-produksjonsutstyr som har vært leaset på langtidsavtaler.
Ansatte kan imidlertid få fordeler av en konkurs ved at de da kan få utbetalt midler fra det offentlige Lønnsgarantifondet som administreres av Nav. Dette skjer ved at ansatte fremmer krav til bostyrer.
DAGEN